• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sievietes uzņēmējdarbībā jūtas līdzvērtīgas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.04.2005., Nr. 59 https://www.vestnesis.lv/ta/id/105818

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rietumeiropa par minoritātēm Latvijā

Vēl šajā numurā

14.04.2005., Nr. 59

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Sievietes uzņēmējdarbībā jūtas līdzvērtīgas

Latvijas uzņēmējas šogad biežāk atzinušas, ka Latvijas biznesā valda vienlīdzība, sievietēm nav grūtāk kā vīriešiem sākt uzņēmējdarbību (64,2%), kā arī biznesam Latvijā nav dzimuma (72%). Šādu uzņēmēju attieksmi atklājis trešais ikgada pētījums “Sieviete uzņēmējdarbībā 2005”.


Pētījumu veikusi biedrība “Līdere” sadarbībā ar Ekonomikas ministriju un tirgus izpētes firmu “Latvijas fakti”. Vakar, 13.aprīlī, tā autori iepazīstināja ar gūtajiem secinājumiem.
Aptauja veikta šā gada februārī, izvaicājot 207 uzņēmumu īpašnieces un vadītājas. Pētījuma mērķis ir ilustrēt sievietes uzņēmējas situāciju biznesa vidē, salīdzināt un definēt izmaiņas, kā arī noteikt tos faktorus, kas motivē sieviešu iesaistīšanos uzņēmējdarbībā vai kalpo kā šķēršļi. 2005.gada pētījums ir trešais turpinājums 2003. un 2004.gada tāda paša nosaukuma pētījumiem. Tie analizē uzņēmējdarbības vidi, šķēršļus, aktualitātes, iespējas un norises no Latvijas sieviešu uzņēmēju skatpunkta. “Latvijas faktu” direktors Aigars Freimanis, iepazīstinot ar aptaujas rezultātiem, atzina, ka tie liecina par sieviešu uzņēmēju pašapziņas celšanos un arī izmaiņām sabiedrības stereotipos par veiksmīgu uzņēmēju. Trijos gados tapušie pētījumi uzrāda tendences uzņēmējdarbības vides attīstībā.
Uzņēmēja, biedrības “Līdere” valdes priekšsēdētāja Aiva Vīksna uzskata, ka “Sieviete uzņēmējdarbībā” ir viens no retajiem regulāri un mērķtiecīgi veiktajiem pētījumiem, kas sniedz ieskatu uzņēmējdarbības vidē Latvijā no uzņēmēju viedokļa. “Lai gan mēs koncentrējamies tieši uz sievietēm uzņēmējām, jāatzīst, ka daļa pētījuma rezultātu ir attiecināmi uz uzņēmējdarbību kopumā. Svarīgākās problēmas, ar ko saskaras uzņēmējas, ir raksturīgas jebkuram lietišķo aprindu pārstāvim. Patīkami apzināties, ka uzņēmējas lieliski risina biznesa problēmas un spēj harmoniski apvienot darbu ar ģimeni un personīgajām interesēm,” komentē A.Vīksna.
2005.gada pētījums apstiprina tendenci, ka pieaug to uzņēmēju skaits, kas ir optimistiski noskaņotas, vērtējot Latvijas biznesa vides attīstību. Tomēr vēl arvien 46,6% no uzņēmējām vidi uzskata par uzņēmējdarbībai nelabvēlīgu. Ik gadu pieaug arī uzņēmēju problēmas ar kvalificēta darbaspēka trūkumu. Kā citi nozīmīgi kavēkļi uzņēmējdarbībā tiek minēti augstie nodokļi un konkurence, kā arī lielais kontrolējošo institūciju skaits.
Sievietes uzņēmējas lielākoties atzīst, ka Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā bija pareizs lēmums, lai arī tikai neliela daļa (23,7%) izjūt pozitīvu iespaidu uz savu uzņēmējdarbību. Sieviete sāk savas uzņēmējas gaitas, pirmkārt, lai uzturētu ģimeni (73,4%), otrkārt, tā ir iespēja būt neatkarīgai (72,9%), un, treškārt, tā ir iespēja darīt sev tīkamu darbu (72%).

FREIMANIS.PNG (122465 bytes) VIKSNA.PNG (121839 bytes) ZAKIS.PNG (124440 bytes)

“Latvijas faktu” direktors Aigars Freimanis

Biedrības “Līdere” valdes priekšsēdētāja Aiva Vīksna

EM parlamentārais sekretārs Dzintars Zaķis
Foto: Reinis Traidās, A.F.I.

Uzziņai

Biedrība “Līdere” ir sabiedriska organizācija, kas apvieno Latvijas sievietes uzņēmējas un profesionāles savā jomā. Organizācijas darbības mērķis ir veicināt pieredzes apmaiņu starp uzņēmējām Latvijā, atbalstīt topošās un esošās uzņēmējas Latvijas pilsētās un laukos, paaugstināt sieviešu īpatsvaru kvalificētu uzņēmumu dibināšanā un jaunu darba vietu veidošanā, nodrošināt vienkopus brīvi pieejamas informācijas un konsultācijas iespējas.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!