• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas kultūrvēsturisko vērtību atgūšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.04.2005., Nr. 57 https://www.vestnesis.lv/ta/id/105614

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par līdzekļiem mūzikas un mākslas skolu audzēkņu - starptautisko konkursu uzvarētāju - apbalvošanai

Vēl šajā numurā

12.04.2005., Nr. 57

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas kultūrvēsturisko vērtību atgūšanu

Pirmdien, 11.aprīlī, kultūras ministre Helēna Demakova tikās ar jauno Latvijas vēstnieku Krievijas Federācijā Andri Teikmani, lai pārrunātu aktualitātes Latvijas un Krievijas attiecībās, kā arī starpinstitucionālo sadarbību kultūras nozarē. Tikšanās laikā apspriesta nepieciešamība atgūt Krievijas Federācijā atrodošās Latvijas kultūrvēsturiskās vērtības.
Kultūras ministre Helēna Demakova aicināja vēstnieku īpašu uzmanību pievērst to materiālu un kultūrvēsturisko vērtību atgūšanai, kas glabājas Krievijas Federācijas arhīvos. Lai arī šie dokumenti un vērtības ir Latvijas īpašums, līdz šim to atgūšana nav bijusi iespējama.
Piemēram, Krievijas Valsts filmu fondā “Belije Stolbi” glabājas pirmā 1935.gadā Latvijā veidotā skaņu pilnmetrāžas filma “Gauja”, Latvijas 20. un 30.gadu kinohronikas un Rīgas kinostudijas 130 mākslas filmu oriģināli. Latvijas pusei ir interese iegūt dokumentu kopijas no atslepenotiem PSKP CK stratēģiskajiem dokumentiem, prezidenta arhīva u.c. par laikposmu no 1920.līdz 1991.gadam, kas skar Baltijas valstis un iedzīvotājus, lietām par Otrā pasaules kara karagūstekņiem ? Latvijas iedzīvotājiem, izvesto, represēto valsts, sabiedrisko un militāro darbinieku personālo lietu oriģinālus un citus dokumentus.
Ministres un vēstnieka sarunā apspriesta arī neapmierinošā situācija bezmaksas vīzu izsniegšanā Latvijas kultūras un mākslas pārstāvjiem, kas dodas uz Krieviju. Savstarpēju bezmaksas vīzu izsniegšanu abu valstu kultūras un mākslas pārstāvjiem nosaka noslēgtā starpministriju sadarbības programma. Latvijas puse bezmaksas vīzu izsniegšanu organizē operatīvi, savukārt Latvijas kultūras un mākslas darbinieki bezmaksas vīzu saņemšanā ceļošanai uz Krievijas Federāciju saskaras ar lielām grūtībām.
Sarunas laikā arī uzsvērta nepieciešamība aktīvi iesaistīties Latvijas represēto un karavīru apbedījuma vietu ierīkošanā Krievijas Federācijā.
H.Demakova un A.Teikmanis atzina, ka abu valstu sadarbība kultūras jomā norit saskaņā ar noslēgto starpministriju līgumu, tā ir apmierinoša arī kultūras institūciju starpā.

Gunda Ignatāne, kultūras ministres preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!