• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atbalstu bērnu patversmei Āgenskalnā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.04.2005., Nr. 57 https://www.vestnesis.lv/ta/id/105608

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ārvalstu augstskolu nelegālās darbības izskaušanu

Vēl šajā numurā

12.04.2005., Nr. 57

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atbalstu bērnu patversmei Āgenskalnā

Ceturtdien, 7.aprīlī, Lielbritānijas tirdzniecības kameras Latvijā (LTKL) pārstāvji kopā ar Lielbritānijas vēstnieku Latvijā Endrū Tesorjeru pasniedza ziedojumu labdarības organizācijai “Bērni – mūsu nākotne”. Līdzekļi bērnu patversmei Āgenskalnā, kas ir šīs labdarības organizācijas galvenais projekts, tika savākti šā gada 29.janvārī LTKL ikgada labdarības pasākumā “Burns Night” (skotu dzejniekam Robertam Bērnsam veltīts piemiņas vakars). Kopējā saziedoto līdzekļu summa ir 6817 latu, kas patversmei būs ievērojams atspaids. “Godīgi sakot, es pat nebiju cerējis uz tik lielisku rezultātu,” priecīgs atzinās viens no organizācijas “Bērni – mūsu nākotne” dibinātājiem Stīvs Ostviks.
Pasniedzot dāvinājuma summas čeku, Lielbritānijas vēstnieks Latvijā teica: “Man ir ļoti patīkami, ka sava darba posma Latvijā noslēgumā es varu būt šeit un pasniegt šo čeku labdarības misijai “Bērni – mūsu nākotne”. Es to daru visas britu kopienas un mūsu starptautisko draugu vārdā, kas saziedoja šos līdzekļus, godinot slavenā skotu dzejnieka Roberta Bērnsa piemiņu šā gada janvārī. Pasākumu rīkoja Lielbritānijas tirdzniecības kamera Latvijā, kas saglabā savu uzticību tradīcijai ieguldīt līdzekļus atpakaļ sabiedrībā ar labdarības organizāciju starpniecību. Dāvinot šo čeku, mēs domājam par tiem bērniem un pieaugušajiem, kuriem dzīvē ir mazāk veicies nekā mums, kā arī par tiem, kuri ir gatavi uzņemties rūpes par šiem cilvēkiem un palīdzēt tiem. Paldies jums!”
Labdarības organizācija savu darbību sāka Anglijā 2000.gadā kā “Children – Our Future”, un 2001.gadā Rīgā tika nodibināta labdarības sabiedriskā organizāciju “Bērni –mūsu nākotne”. Kā lielākais projekts Āgenskalnā tika atvērts atbalsta centrs bērniem no 4 līdz 16 gadiem. Šīs patversmes izveidē ieguldīti aptuveni 20 tūkstoši latu. Ar finansējumu palīdzēja iepriekš minētā labdarības sabiedrība Anglijā.
Anita Ostvika, kura arī ir labdarības organizācijas dibinātāja, stāsta: “Mēs sākām savu darbību, jo ticam, ka katram bērnam gribas būt mīlētam, it sevišķi tad, ja bērns šo mīlestību nesaņem ģimenē. Ja ar bērniem nodarbojas un par viņiem rūpējas, es ticu, ka viņi tādā veidā izaugs par labākiem cilvēkiem. Katram bērnam ir kāds talants, kas jāatklāj. Jāpalīdz atklāt bērniem savas spējas. Jānostiprina viņu pašcieņa. Tāpat arī katram bērnam gribas iet uz skolu tīrās drēbēs un ar veseliem apaviem. Mūsdienu materiālistiskajā pasaulē nav viegli, ja tu atšķiries no citiem bērniem, jo tavs sociālais stāvoklis liek justies citādam un pat sliktākam. Vienkāršas ikdienas rūpes un laiks, kas pavadīts ar šiem bērniem, ir lieta, ko nevar aizstāt ne ar ko citu.”
Jautāta, ko centrs plāno iesākt ar saziedoto naudas summu, Anita Ostvika pastāstīja: “Nauda tiks, pirmkārt, izmantota, lai uzlabotu centra aprīkojumu un aizstātu nolietotās mēbeles un iekārtas. Plānojam arī sarīkot bērniem vasaras nometni un ļoti ceram, ka atliks naudiņas mūsu jaunajām iecerēm.”
Bērnu lielākā problēma ir attiecības ar vecākiem. Daudzi vecāki bieži dzer. Daudziem nav darba vai ir slikti apmaksāts darbs, tāpēc tie nespēj nodrošināt savus bērnus. Tas rada nevajadzīgu stresu ģimenē. Diemžēl bieži jāsastopas arī ar morālo un arī fizisko vardarbību ģimenē. Daudziem bērniem pietrūkst dienišķās maizes un apģērba.
Nereti ir tā, ka šis centrs faktiski ir vienīgā vieta, kur par bērnu interesējas, apjautājas, kā viņam klājas un kā viņš jūtas. Kā stāsta centra vadītāji, bērniem parasti par ēdienu un jaunām drēbēm daudz svarīgāka ir tieši cilvēciskā uzmanība un mīļums.
Centrs ir atvērts katru darba dienu. Bērni var paēst brokastis, pusdienas, vakariņas, nomazgāties, izmācīties, paspēlēties, saņemt apģerbu. Tiek rīkoti dažādi pasākumi, spēles, izbraucieni un ekskursijas uz Vecrīgu, Zoodārzu utt. Labdarības organizācija arī maznodrošinātām māmiņām ar zīdaiņiem palīdz ar ikdienai vajadzīgām lietām.
Katru dienu centrs kļūst par miera un siltuma saliņu 20–25 bērniem. Par bērniem rūpējas trīs centra darbinieki, kas strādā uz pilnu slodzi. Protams, reizēm bērnu sasāpējušās problēmas mēdz būt pārāk dziļas un neatrisināmas, tādēļ atbalsta centrs sadarbojas ar rajona vietējo sociālo dienestu, kurš ir ļoti pārslogots un spēj palīdzēt tikai neatliekamos gadījumos.
Labdarības organizācijas lielākais patstāvīgais sponsors ir “KPMG Latvia SIA”, kā arī privātpersonas. Tomēr pastāvīgie ienākumi vēl nesedz visus izdevumus, tādēļ joprojām tiek rīkoti dažādi pasākumi naudas līdzekļu piesaistīšanai. Arī nākamgad LTKL sadarbības partneris Roberta Bērnsa vakarā būs “Bērni – mūsu nākotne”.
Pat aiz vismelnākajiem mākoņiem vienmēr slēpjas saule. Šo savu pārliecību organizācijas “Bērni – mūsu nākotne” darbinieki grib iedēstīt sirdīs arī novārtā atstātajiem Āgenskalna rajona bērniem. Lai viņiem izdodas!

Lielbritānijas tirdzniecības kamera Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!