• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Noziedzīgie varasvīri. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.04.2005., Nr. 57 https://www.vestnesis.lv/ta/id/105606

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vairums Francijas pilsoņu solās balsot pret Eiropas konstitūciju

Vēl šajā numurā

12.04.2005., Nr. 57

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Noziedzīgie varasvīri

Jānis Riekstiņš, Latvijas Valsts arhīva vecākais referents

B71.PNG (55689 bytes)
Kā liecina dokumenti, pēckara Latvijā notika milzum daudz nelikumību, īpašuma piesavināšanos un citu noziegumu, ko pastrādāja tie, kam vara

Nobeigums. Sākums “LV” 08.04.2005.

Izvilkums no Latvijas K(b)P CK sekretāra J.Kalnbērziņa slēgtās vēstules

Latvijas Komunistiskās (boļševiku) partijas
Centrālā komiteja, 1945.gada 20.oktobrī
Apstiprināta Latvijas K(b)P Centrālajā komitejā

Stingri slepeni

Jāatdod atpakaļ Latvijas K(b)P CK sevišķajā sektorā
pēc 10 dienām no saņemšanas
Latvijas K(b)P apriņķu, pilsētu un rajonu komiteju
pirmajiem sekretāriem

Latvijas K(b)P Centrālās komitejas

Slēgtā vēstule

Par steidzamu un noteiktu mēru pieņemšanu cīņai ar sociālistiskās likumības pārkāpumiem

Latvijas K(b)P CK ir vairākkārt vērsusi visu partijas, padomju un tiesu – prokuratūras darbinieku uzmanību uz nepieciešamību stingri ievērot sociālistisko likumību visās darbības jomās un pieprasījusi nesamierināmu, nežēlīgu cīņu ar visa veida padomju likumu pārkāpumiem.
Latvijas PSR TKP [Tautas komisāru padome] un Latvijas K(b)P CK ar īpašu 1945.gada 26.aprīļa lēmumu “Par sociālistiskās likumības rupjiem pārkāpumiem republikā” no partijas organizācijām, padomju, prokuratūras un tiesu orgāniem pieprasīja nesaudzīgi pārtraukt sociālistiskās likumības pārkāpumus un pieņemt noteiktus mērus, lai pārtrauktu šādus pārkāpumus.
Taču Latvijas K(b)P CK esošās ziņas liecina par nepārtrauktajiem, bet vairākās vietās par biežāk kļuvušiem patvaļas un nelikumību faktiem attiecībā uz pilsoņu personīgajām un īpašuma tiesībām, nelikumīgu kratīšanu, arestu veikšanu, piekaušanu un citiem padomju likumu pārkāpumiem. (..)
Nereti ir gadījumi, kad, it kā cīnoties ar bandītismu, tiek izdarīta mežonīga izrēķināšanās ar cilvēkiem.
Š.g. augustā IeTK Daugavpils apriņķa Varkovas pagasta milicijas pilnvarotais Sļepčenko ar pieciem iznīcinātāju bataljona kaujiniekiem, būdami piedzērušies, aizdomās par bandītismu aizturēja pilsoni Džeriņu un pratināšanas laikā aizturētā sieva un meita un kaimiņu zemnieki Slavenskis, Vilcāns-Spuļs un citi tika piekauti ar šauteņu laidnēm, gumijas nūju un kājām.
Madonas apriņķa Kraukļu pagastā IeTK pagasta nodaļas priekšnieks Ņehajevs pilsones Lūses pratināšanas laikā ievainoja viņu ar šāvienu no revolvera, tad pavēlēja iznest laukā un aprakt mežā, bet pēc tam sašāva arī no automāta. (..)
Latvijas K(b)P CK uzdod partijas apriņķu, pilsētu un rajonu komiteju pirmajiem sekretāriem līdz 1945.gada 1.decembrim un līdz 1946.gada 1.janvārim iesniegt rakstisku atskaiti par šās vēstules sakarā pieņemtajiem mēriem. (..)

Latvijas K(b)P CK sekretārs J.Kalnbērziņš

LVA, PA – 101.f., 8.apr., 20.l., 276., 277., 279.lp. Oriģināls.

Tulkojums no krievu valodas.


Šāda vai līdzīga rakstura dokumentu tolaik tika pieņemts ne mazums. Taču dažāda veida ļaunprātības un noziegumi pret Latvijas iedzīvotājiem turpinājās. Jāatceras, ka jau pati šī “sociālistiskā likumība” pieļāva gan nevainīgu pilsoņu arestus, mantas piesavināšanos, gan arestēto spīdzināšanu. Un, ja vēl atceramies, ka represīvās iestādes – Iekšlietu tautas komisariāts un Valsts drošības tautas komisariāts, tāpat kā kara prokuratūra ar kadriem galvenokārt tika nokomplektēti no iebraucēju vidus, kuri, sevi uzskatīdami par “atbrīvotājiem” šeit, Latvijā, rīkojās kā “iekarotajā zemē”, tad ir saprotams, ka pat komunistu partijas augstāko instanču lēmumi un norādījumi stāvokli daudz ko mainīt nespēja. Turklāt tieši LK(b)P CK funkcionāri bija tie, kuri paši dažādās kampaņās mudināja pret “sabotieriem” vērst visbargākos “piespiedu līdzekļus”.

B72.PNG (62800 bytes)
Rīgas pilsētas darbaļaužu deputātu padomes priekšsēdētājs Arnolds Deglavs
Foto no grāmatas “Saglabāt sudrabā”, “Jumava”, 1999

Talsu apriņķa prokurora Pēdas ziņojums LPSR prokuroram A.Mišutinam

Slepeni

LPSR Prokuratūra, Talsu apriņķa prokurors
Nr.73s, 1947.gada 28.novembrī
Latvijas PSR prokuroram
Justīcijas 2.klases padomniekam biedram Mišutinam
Kopija: Latvijas K(b)PCK sekretāram

biedram Kalnbērziņam

Ziņoju, ka pēdējā laikā Talsu apriņķī IB (iznīcinātāju bataljona) kaujinieki un VDM apriņķa daļas darbinieki ir izdarījuši daudz laupīšanu, zādzību, huligānisku darbību un citas nelikumīgas darbības.
Tā, piemēram, IB iznīcinātāji Kirpičenko un Tarasovs š.g. 30.oktobrī aplaupīja Talsu Speciālās tirdzniecības veikalu un nozaga naudu un dažādas preces, IB kaujinieki M.Alihins un Samohvalovs š.g. 31.oktobrī izdarīja nelikumīgu kratīšanu pie Stendes pagasta pilsoņiem, pilsonim Kundziņam nozaga naudu, viņu piekāva, bet nozagto naudu restorānā nodzēra. Valgales pagasta IB vada komandieris Granovskis š.g. 22.oktobrī, lai aizturētu uz ceļa automašīnu, izšāva no automāta un nošāva šoferi. IB kaujinieki Čikins un Kapitanovs Talsu restorānā uzvedās huligāniski, šaudījās, piekāva restorāna apmeklētājus. IB kaujinieks Mašāns bez jebkāda iemesla nogalināja pilsoni Freimani. Tādu nelikumīgu darbību uzskaiti varētu turpināt vēl ilgi. Tādā veidā par nelikumīgām darbībām apriņķa prokuratūra 1947.gadā pie kriminālatbildības sauca IB 19 kaujiniekus.
Bet tas vēl nav viss. Apriņķa prokuratūrā atrodas citi materiāli par iznīcinātāju un VDM apriņķa daļas darbinieku likumpārkāpumiem. Tā, piemēram, IB kaujinieks Grāvers nelikumīgi atņēma pilsonim Miķelsonam telefona aparātu. Uz apriņķa prokuratūras jautājumu VDM apriņķa daļas priekšniekam, vai tāds Grāvers atrodas IB sastāvā, viņš rakstiski atbildēja, ka Grāvers VDM apriņķa daļā neskaitās. Prokuratūra tam nepiekrita, sameklēja Grāveru, paņēma no viņa paskaidrojumu, un izrādījās, ka Grāvers ir IB sastāvā.
Apriņķa prokuratūrai kļuva zināms, ka VDM apriņķa daļas darbinieki nodarbojas ar zagšanu, zog valstij piederošo malku.
Tādā veidā par šo lietu tika savākts materiāls, un izrādījās, ka VDM apriņķa daļas darbinieks š.g. 6.septembrī nozaga trīs kravas automašīnas ar valsts malku. Vienu automašīnu izkrāva VDM apriņķa daļas pagalmā, otru IB pagalmā, bet trešo automašīnu ar malku savā starpā sadalīja I politdaļas priekšnieks Grigāns un šoferis. Par tādu nelikumīgu rīcību labi zināja VDM apriņķa daļas priekšnieks. Viņš pats parādīja, kur malku nolikt. Tā vietā, lai tādu nelikumīgu rīcību novērstu, viņš pats palīdzēja to noslēpt.
Savā laikā, t.i., š.g. jūlijā un augustā, Jums tika nosūtīti šādi materiāli, bet sodi par tiem, kā redzams, nav pielietoti un rezultāti apriņķa prokuratūrai nav zināmi:
1) Materiāls par VDM apriņķa darbinieka Živajeva nelikumīgo un huligānisko rīcību, kurš veica nelikumīgas kratīšanas, atņēma un piesavinājās dažādas mantas un naudu. Arī Lībagu pagastā izsita mājai visus logus, sarīkoja grautiņu, kā arī dienas laikā, būdams piedzēries, Talsos šāva uz automašīnu, kurā brauca apriņķa prokuratūras darbinieki.
2) Materiāls par VDM Talsu apriņķa daļas priekšnieka vietnieka Migunova nelikumīgo un huligānisko rīcību, kurš Laucienas pagastā sarīkojumu laukumā, būdams piedzēries, uzvedās huligāniski, kādam pilsonim atņēma fotoaparātu, šaudījās ar revolveri, tādā veidā pārkāpa sabiedrisko kārtību.
3) Materiāls per nelikumīgu kratīšanu, kuru izdarīja VDM apriņķa daļas darbinieks Sļesarevs. Viņš nelikumīgi piesavinājās motociklu.
Taču sakarā ar to, ka tāda veida nelikumības turpinās, bet vainīgās personas paliek nesodītas, turpmāk šāda veida padomju varas diskreditācija un sociālistiskās likumības pārkāpšana apriņķī nav ciešama.
Tā kā apriņķa prokuratūra stingri uzrauga sociālistiskās likumības ievērošanu, sauc vainīgos pie kriminālatbildības, kā arī apriņķī atklāj nelikumīgas darbības un ļaunprātības, VDM apriņķa daļas priekšniecība ir nostājusies tādās pozīcijās, lai jebkādā veidā “iebelztu” apriņķa prokuroram par to sociālistiskās likumības pārkāpšanas faktu atklāšanu, kurus izdara VDM apriņķa daļas darbinieki.
Tādā veidā pret mani personīgi un pret apriņķa prokuratūras darbiniekiem no VDM apriņķa daļas priekšniecības un partijas apriņķa komitejas sekretāra biedra Sējas puses ir sākušās dažādas intrigas, kurš notic visādām stāstītām pasakām, bet par to nepieprasa faktus par lietas būtību.
Un tā, piemēram, viss nonācis līdz tam, ka, tiklīdz apriņķa prokuratūra, pilnīgi pamatojoties uz padomju likumu, noprotestē pret nelikumīgu rīcību, tā prokuroru izsauc uz partijas apriņķa komiteju un dažādi nolamā, ka prokurors aizstāvot kulakus. Tā, piemēram, apriņķa prokuratūrā ienāca materiāls par to, ka Ārlavas pagastā pilsoņiem nelikumīgi atņemtas mantas, kuru vajadzēja noprotestēt, bet, tā kā es zināju, ka šeit uz vietas šo jautājumu nevarēs atrisināt, es to jautājuma izlemšanai nosūtīju republikas Prokuratūrai.
Bez tam es gribu vērst Jūsu uzmanību uz tādu faktu: kad es divas reizes griezos ar lūgumu pie VDM apriņķa daļas priekšnieka un priekšnieka vietnieka paziņot, vai par apriņķa darbiniekiem ir kaut kāds kompromitējošs materiāls, tad saņēmu atbildi, ka nekādu kompromitējošu ziņu nav, bet partijas apriņķa komitejas sekretārs Sēja saka, ka viņam esot ziņas, kuras uzrakstījis VDM apriņķa daļas priekšnieka vietnieks, un viņš ticot. Kad es pēc pāris dienām trešo reizi aizgāju pie VDM apriņķa daļas priekšnieka vietnieka biedra Golubcova un atkal prasīju par to pašu, viņš atbildēja, ka viņam nekādu ziņu neesot, bet viņam nebija nekaunības teikt un apvainot partijas apriņķa komitejas sekretāru. Partijas apriņķa komitejas sekretārs biedrs Sēja it kā pieprasījis to uzrakstīt, un viņš uzrakstījis.
Ņemot vērā iepriekš minētos apstākļus, kur uz katra soļa notiek dažādas ļaunprātības, intrigas un neuzticēšanās apriņķa prokuratūrai, lūdzu noskaidrot šos apstākļus vai arī atbrīvot mani no ieņemamā amata, jo šādos apstākļos nav iespējams strādāt.
Vēl pievienoju papildu materiālu par VDM apriņķa daļas darbinieku nelikumīgām darbībām.

Talsu apriņķa prokurors 3.klases jurists Pēda

LVA, PA–101.f., 10.apr., 75.l., 74., 75.lp. Oriģināls.

Tulkojums no krievu valodas

* Netiek publicēts.

Latvijas K(b)P Daugavpils apriņķa komitejas biroja lēmums par M.Tatarņikova revolucionārās likumības pārkāpumu

Slepeni

Protokols Nr.22 (Sevišķās mapes jautājums)
Latvijas K(b) P Daugavpils apriņķa komitejas biroja
1949.gada 26.augusta lēmums
1. Klausījās: Par VK(b) P biedra M.G.Tatarņikova
revolucionārās likumības pārkāpumu

(biedra Moisejeva ziņojums)

Mihails Georga dēls Tatarņikovs, VK(b)P biedrs no 1939.gada janvāra, biedra kartes Nr.2585033, (..) dzimis 1911.gadā, krievs, cēlies no vidējiem zemniekiem, no Burjatu-Mongolijas APSR Ziemeļbaikāla rajona Gormikas ciema, izglītība – 6 klases, Tēvijas kara dalībnieks, partijas sodu nav, kopš 1948.gada augusta strādā par VDM (Valsts drošības komitejas) Preiļu starppagastu nodaļas operatīvo pilnvaroto.
Lietas būtība: M.G.Tatarņikovs š.g. 12.augustā izsauca uz savu darba kabinetu Višķas Višķu pagasta kolhoza “Kuzmino” brigadieri kolhoznieku I.I. Ivanovu, lai noskaidrotu, kur slēpjas divi Ivanova brāļi – aktīvi bandas dalībnieki. Kad I.I. Ivanovs paziņoja, ka viņš to nezinot, M.G. Tatarņikovs pielietoja pret I.I. Ivanovu fizisku spēku, piekāva viņu ar granātas rokturi. No dabūtajiem sitieniem sliktā veselības stāvoklī I.I.Ivanovs nosūtīts uz slimnīcu.
Biedrs M.G.Tatarņikovs minēto revolucionārās likumības pārkāpuma faktu nenoliedz un atzina sevi par vainīgu.
Latvijas K(b)P apriņķa komitejas birojs nolemj:
1. Par revolucionārās likumības pārkāpumu, kas izpaudās fiziskas iedarbības piemērošanā pratināšanas laikā – piekaujot pilsoni I.I.Ivanovu, VK(b) P biedram Mihailam Georga dēlam Tatarņikovam izteikt “stingro rājienu” ar ierakstu personīgajā lietā.

Latvijas K(b)P Daugavpils apriņķa

komitejas sekretārs Žukovs

LVA, PA–101.f., 12. apr., 140.al., 40.lp. Oriģināls.

Tulkojums no krievu valodas.

 

Lūk, kā. Tā vietā, lai kauslīgo VDM operatīvo pilnvaroto sauktu pie kriminālatbildības, viņa “lietu” izskatīja tikai LK(b)P apriņķa komitejas birojs, iedeva “stingro rājienu” un dokumentus paslēpa “sevišķajā mapē”. Bet bruņoto varasvīru noziegumi turpinājās.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!