• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ērču armija pošas jaunai sezonai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.04.2005., Nr. 57 https://www.vestnesis.lv/ta/id/105592

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pilsētas uzpoš pavasarim

Vēl šajā numurā

12.04.2005., Nr. 57

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ērču armija pošas jaunai sezonai

SLIRCE.PNG (111142 bytes)
Ar ērču encefalīta draudiem sabiedrība varētu sadzīvot, ja vien visi apzinīgi vakcinētos
Foto: Elmārs Rudzitis, A.F.I.

Ērces savu dzīves telpu neizvēlas tikai nomaļos nostūros, kur reti kāds potenciālais upuris sper kāju. Gluži pretēji. Piemēram, tās labi iejutušās Mežaparkā, Rīgā. Tā ka nonākt saskarē ar kukaini var ikviens, uz ikvienu attiecas ērču encefalīta un Laimas slimības draudi.

Kukaiņiem plaša mājvieta

Slimošana ar ērču encefalītu var būt ļoti smaga, tai skaitā iespējamas komplikācijas un letāls iznākums vai paliekoši neiroloģiski traucējumi. Tādēļ speciālisti aicina iedzīvotājus ievērot profilaksi: gan specifisko – vakcināciju, gan nespecifisko, proti, apmeklējot mežu, apģērbs jāpielāgo tā, lai ērces nevarētu pakļūt zem tā.
Pirmā ērce, kas gan, kā noskaidrots pārbaudē, nebija inficēta, Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) Virusoloģijas izmeklējumu laboratorijā nogādāta pagājušajā nedēļā. Kukaiņu aktivitātes sezona Latvijā ir sākusies. Kā skaidro SVA preses sekretāre Laura Bundule, vēl var pagūt vakcinēties pret ērču encefalītu. Vakcinācijas punktos var painteresēties par pieejamām vakcīnām un izvēlēties piemērotāko. Tiem, kas vakcinējušies, laikus jāatceras par revakcināciju.
Kopš 1995.gada Latvijā saslimšana ar ērču encefalītu ir ievērojami samazinājusies. To speciālisti skaidro ar vakcinēšanos un imunitātes iegūšanu. Tomēr joprojām katru gadu salīdzinoši daudz cilvēku tiek inficēti ar ērču encefalītu.
SVA ikgada ērču monitorings liecina, ka kukaiņi plaši izplatīti mežos, krūmājos, nekoptos parkos. To ir gana daudz arī Rīgas mežos, piemēram, Mežaparkā.

Pret Laimas slimību vakcīnas nav

Aizsardzībai pret Laimas slimību jeb boreliozi, pret kuru Eiropā vēl nav izstrādāta vakcīna, ļoti būtiska ir nespecifiskā profilakse. Pērn ar to sasirga 710 iedzīvotāji.
Arī pret ērču encefalītu vakcinētiem cilvēkiem jāievēro visi iespējamie piesardzības pasākumi, lai izvairītos no kukaiņa kodiena. Ērces parasti pieķeras potīšu vai ceļgalu augstumā un pēc tam rāpjas uz augšu, tāpēc, piemēram, atrodoties mežā, bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, apģērba aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai. Vēlams ik pa brīdim pārbaudīt apģērbu, lai notrauktu kukaiņus. Piesūcas ne tikai pieaugušās ērces, bet arī 1,5 milimetrus lielā nimfa (nepieaugusī stadija), kas vizuāli uz ādas vai apģērba izskatās kā neliels tumšs punktiņš un ir grūti pamanāmas. Arī to kodiens ir drauds cilvēka veselībai.

Ērču encefalīts 1994.–2004.gadā

Gads

Saslimšanas gadījumi

Letālie
gadījumi

1994

1366

12

1995

1341

7

1996

736

9

1997

874

5

1998

1029

10

1999

350

2

2000

544

4

2001

303

6

2002

153

1

2003

365

3

2004

251

0

Avots: SVA

Uzziņai

Inficēšanās simptomi:
* Ja pēc ērces koduma cilvēks inficējies ar ērču encefalīta vīrusu, vienas līdz triju nedēļu laikā viņam var novērot gripai līdzīgus simptomus, piemēram, paaugstinātu temperatūru, galvassāpes un sāpes ķermenī. Nekavējoties jādodas pie ārsta.
• Izplatītākais Laimas slimības (boreliozes) simptoms ir ādas apsārtums, kas parādās ērces piesūkšanās vietā pēc 1–4 nedēļām. Tā diametrs ir trīs līdz četri centimetri. Ja pēc ērces piesūkšanās parādījies ādas apsārtums vai citi neskaidri simptomi, nekavējoties jākonsultējas ar ārstu. Pēc pārslimotas slimības neiestājas imunitāte un iespējama atkārtota inficēšanās. Pret boreliozi nevar vakcinēties.

Ilze Apine, “LV”
ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!