• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Pasaules intelektuālā īpašuma organizācijas ģenerāldirektora vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.04.2005., Nr. 56 https://www.vestnesis.lv/ta/id/105469

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par starpnacionālajām attiecībām Izraēlā un Latvijā

Vēl šajā numurā

08.04.2005., Nr. 56

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Pasaules intelektuālā īpašuma organizācijas ģenerāldirektora vizīti Latvijā

7.aprīlī kultūras ministre Helēna Demakova tikās ar Pasaules intelektuālā īpašuma organizācijas (WIPO) ģenerāldirektoru Dr.Kamilu Idrisu un pārrunāja autortiesību un blakustiesību situāciju Latvijā.
Sarunā tika uzsvērts: lai nodrošinātu sekmīgu autortiesību un blakustiesību īstenošanu, valstij jāpilda savi pienākumi. Kultūras ministre Helēna Demakova sacīja: “Atbilstošu institūciju eksistence un tajās strādājošo darbinieku apmācība ir ļoti svarīgs jautājums, it sevišķi tiesnešiem un jaunizveidotās policijas nodaļas darbiniekiem. Ne mazāk svarīga ir intelektuālā īpašuma aizsardzības jautājumos iesaistīto institūciju – Kultūras ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Tieslietu ministrijas, Finanšu ministrijas un Ģenerālprokuratūras – savstarpējā sadarbība, kā arī sadarbība ar autortiesību un blakustiesību īpašnieku pārstāvjiem.”
Dr.K.Idriss uzsvēra: „Lai tiesību īstenošana būtu sekmīga, ir jāpastāv tiesiskai bāzei likumu un citu tiesību aktu formā. Nākamais solis ir atbilstošu institūciju– robežkontroles, policijas, tiesas – izveidošana. Trešais solis ir apmācīti un kompetenti darbinieki gan robežkontrolē, gan policijā, gan tiesnešu vidū.” Kā viens no veiksmīgiem piemēriem tika minēts speciālas intelektuālā īpašuma aizsardzības tiesas izveide.
Dr.K.Idriss arī uzsvēra WIPO un Kultūras ministrijas labo sadarbību, īstenojot pētījumu “Autortiesību un ar tām saistīto nozaru ekonomiskais ieguldījums Latvijā”. Pētījums atklāj, ka galvenās un savstarpēji atkarīgās autortiesību nozares Latvijas ekonomikā sniedz 4% ieguldījumu no iekšzemes kopprodukta un rada 4,4% (41 255 personu) nodarbinātību. Nozīmīgāko ekonomisko ieguldījumu sniedz drukātie mediji, reklāma, programmatūra un datu bāzes. Informācija par šīm četrām lielākajām autortiesību nozarēm atklāj, ka ar autortiesībām saistītais Latvijas eksports sasniedzis 35 miljonus eiru.
Pasaules intelektuālā īpašuma organizācija (WIPO) ir starptautiska organizācija – viena no 16 specializētajām institūcijām ANO organizāciju sistēmā, kas nodarbojas ar intelektuālā īpašuma aizsardzību. WIPO šobrīd ir pārstāvētas 182 dalībvalstis, arī Latvija.
Latvija par WIPO dalībvalsti kļuva 1992.gada 21.oktobrī. Latvija ir pievienojusies 6 autortiesību un blakustiesību starptautiskajiem līgumiem: Bernes konvencijai (1937.gada 15.maijs – 1940.gads un kopš 1995.gada 11.augusta), Ženēvas konvencijai (kopš 1997.gada 20.augusta), Romas konvencijai (kopš 1999.gada 20.augusta, WIPO Autortiesību līgumam (kopš 2002.gada 6.marta) un WIPO Izpildījumu un fonogrammu līgumam (kopš 2002.gada 20.maija). Latvija aktīvi līdzdarbojas WIPO Autortiesību pastāvīgajā komitejā.

Gunda Ignatāne, kultūras ministres preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!