• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunu Konkurētspējas un jauninājumu programmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.04.2005., Nr. 56 https://www.vestnesis.lv/ta/id/105465

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Satversmes tiesas sprieduma izpildi

Vēl šajā numurā

08.04.2005., Nr. 56

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunu Konkurētspējas un jauninājumu programmu

Konkurētspēja un jauninājumi ir divkāršs pamats Eiropas potenciālam attiecībā uz noturīgu attīstību un vairāk un labākām darba vietām. Eiropas Komisija 7.aprīlī nākusi klajā ar priekšlikumu par jaunu Konkurētspējas un jauninājumu pamatprogrammu (KJP), kuras budžets laika posmam no 2007. līdz 2013.gadam ir 4,213 miljardi eiru. KJP atbalstīs darbības, kas veicinātu uzņēmumu un rūpniecības jauninājumu potenciāla attīstību. Tā stimulēs informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT), vides tehnoloģiju un ražīgu un atjaunojamu enerģijas avotu izmantošanu. KJP ir visaptveroša atbilde uz Lisabonas programmas termiņa vidusposma pārskatā pausto aicinājumu veidot lielākus, vienkāršākus, redzamākus un mērķtiecīgākus Kopienas instrumentus.
Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Ginters Ferhoigens sacīja: “Šī pakete ietver konkrētas darbības, kas vērstas uz uzņēmējdarbības konkurētspējas un jauninājumu veicināšanu un lielākas izaugsmes un nodarbinātības nodrošināšanu.”
Komisāre Vivjēna Redinga teica: “IKT politikas atbalsta programma nodrošinās līdzekļus, lai panāktu atbilstību augošajām prasībām labākai veselības aprūpei, efektīvai izglītībai un mūžizglītībai, labākai dzīves kvalitātei vecumdienās, drošībai un sociālajai integrācijai.”
Komisārs Stavross Dimass piebilda: “Turklāt KJP būs svarīgs instruments, ar kura palīdzību pārvarēt šķēršļus, ar kādiem ieguldītājiem, īpaši maziem un vidējiem uzņēmumiem, bieži jāsaskaras, attīstot ekoefektīvas iniciatīvas.”
Komisārs Andris Piebalgs atzīmēja: “Saprātīgas enerģijas Eiropai programma ir nozīmīgs elements Eiropas Savienības stratēģijā samazināt Eiropas pieaugošo atkarību no enerģijas importa un izpildīt Kioto prasības.”
Lai gan, balstoties uz jau izmēģinātām programmām, KJP ietver arī daudz jaunu elementu, piemēram:
• riska kapitāla instrumentu augstas izaugsmes un novatoriskiem uzņēmumiem (GIF2);
• banku MVU aizdevumu portfeļu “pārvēršanu vērtspapīros”;
• jauninājumu un uzņēmējdarbības atbalsta tīklu lomas palielināšanu;
• paraugus tehnoloģiskiem un organizatoriskiem risinājumiem Eiropas IKT pakalpojumu jomā;
• politikas veidotāju sadarbības programmu.
KJP savās trīs īpašajās programmās apvieno darbības, kas veicinās:
• jaunu mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) veidošanu un MVU izaugsmi: “Uzņēmējdarbības un jauninājumu programma”, kuras budžets ir 2,631 miljards eiru, tai skaitā 520 miljoni eiru, kas paredzēti ekojauninājumiem, veicinās finanšu un atbalsta investīciju pieejamību jauninājumu pasākumiem. Tā nodrošinās mazo un vidējo uzņēmumu informāciju un konsultācijas par vienotā tirgus iespējām un Kopienas jautājumiem un palīdzēs dalībvalstīm radīt labāku uzņēmējdarbības un jauninājumu regulatīvo un administratīvo vidi. Turklāt tā tālāk attīstīs stratēģijas rūpniecības un pakalpojumu nozarēm un uzraudzīs to attīstību;
• informācijas un komunikāciju tehnoloģijas: “IKT politikas atbalsta programma”, kuras budžets ir 802 miljoni eiru, veicinās konkurētspēju, izaugsmi un darbavietas, plašāk ieviešot un labāk izmantojot IKT. Tā jo īpaši atbalstīs tehnoloģisku un organizatorisku risinājumu, kas attiecas uz informācijas un komunikāciju tehnoloģiju pakalpojumiem Eiropas Savienības līmenī, demonstrāciju, īpaši pievēršoties savietojamībai, identitātes pārraudzībai un drošības jautājumiem;
• 12% atjaunojamās enerģijas daļu līdz 2010. gadam un enerģijas patēriņa samazināšanu: “Saprātīgas enerģijas Eiropai programma”, kuras budžets ir 780 miljoni eiru, atbalstīs energoefektivitāti, jaunus un atjaunojamus enerģijas avotus un tehnoloģiskos risinājumus, lai mazinātu siltumnīcas efektu izraisošo gāžu izplūdi, ko rada transporta nozare.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!