• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Latvija attīstīsies visstraujāk. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.04.2005., Nr. 56 https://www.vestnesis.lv/ta/id/105463

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu sektors un tā attīstības tendences

Vēl šajā numurā

08.04.2005., Nr. 56

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Latvija attīstīsies visstraujāk

Eiropas Komisija (EK) šonedēļ publiskotajā pētījumā atzinusi, ka Latvija vēl vismaz divus gadus būs straujāk augošā ekonomika Eiropas Savienībā (ES). Tiek prognozēts, ka Latvijas attīstības temps būs vismaz trīs reizes pārāks par vidējo ES valstu izaugsmi.

Latvija attīstīsies trīsreiz ātrāk nekā ES

Eiropas Komisija prognozē, ka Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums šajā gadā būs 7,2 procenti, bet 2006. gadā – 6,9 procenti. Tiek atzīmēts, ka arī pērn Latvijas ekonomikas izaugsmes tempi bijuši straujākie – iekšzemes kopprodukta pieaugums par 8,5 procentiem.
Salīdzinājumam: vidēji Eiropas Savienības ekonomikas attīstība 2005. un 2006.gadā tiek lēsta attiecīgi 2 un 2,3 procentu apmērā. Savukārt eiraszonas valstu ekonomika attīstīsies vēl lēnāk – attiecīgi par 1,6 un 2,1 procentu.
EK prognozes liecina, ka vislēnāk ekonomika attīstīsies Vācijā. Pesimistiskās prognozes attiecas gan uz šo, gan nākamo gadu. Paredzēts, ka pieaugums būs attiecīgi vien par 0,8 un 1,6 procentiem.
EK uzskata, ka Latvijas ekonomisko izaugsmi sekmēs kāpjošais iekšzemes pieprasījums, ko galvenokārt noteiks investīcijas un aizvien pieaugošā mājokļu būvniecība. Prognozēts, ka augsts saglabāsies arī privātais patēriņš, galvenokārt pateicoties aizvien labākai kredītu pieejamībai. Tomēr EK Latvijas virzienā raidījusi arī pārmetumus. Tos esam saņēmuši par salīdzinoši lēno bezdarba mazināšanos, kā arī augsto inflāciju. Tiek norādīts, ka 2004.gadā inflācija strauji augusi, sasniedzot 6,2 procentus. Arī šogad tiek prognozēts ievērojams cenu kāpums – par 5 procentiem. Savukārt nākamajā – 2006. – gadā, pēc EK prognozēm, inflācija varētu būt vairs tikai 3,6 procenti.

Samazina ES izaugsmes prognozi

EK šajā pētījumā atzinusi, ka iepriekš prognozētie ES izaugsmes rādītāji bijuši pārāk optimistiski un tāpēc šoreiz tie ir zemāki. Turklāt jāatzīmē, ka pusgada laikā šī ir jau otrā reize, kopš EK samazina iepriekš plānoto ekonomikas izaugsmes tempu.
Atzīts, ka pēdējā gada laikā Eiropas izaugsmi ievērojami kavējušas rekordaugstās un arvien pieaugošās naftas cenas pasaulē, kā arī dažās valstīs arvien pieaugošais bezdarbs.
Saskaņā ar EK aplēsēm, šogad un nākamgad Savienības ekonomikas pieaugumu varētu nodrošināt lielāks iekšzemes pieprasījums, investīciju pieaugums un arī privātā patēriņa atgriešanās iepriekšējā līmenī.

Ilze Sedliņa, “LV”
ilze.sedlina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!