• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vietējo vēlēšanu komisiju pārvēlēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.04.2005., Nr. 55 https://www.vestnesis.lv/ta/id/105349

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas atbalstu Moldovai reformu īstenošanā

Vēl šajā numurā

07.04.2005., Nr. 55

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vietējo vēlēšanu komisiju pārvēlēšanu

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars aicina jaunievēlētās pašvaldības laikus pārvēlēt rajonu, pilsētu, pagastu un novadu vēlēšanu komisijas.
Saskaņā ar likumu “Par pilsētu, rajonu, novadu un pagastu vēlēšanu komisijām un vēlēšanu iecirkņu komisijām” vietējo vēlēšanu komisiju izveidošana ir pašvaldību pienākums un tām vēlēšanu komisijas jāpārvēlē triju mēnešu laikā pēc attiecīgās domes, padomes ievēlēšanas. Tā kā pašvaldību vēlēšanas notika martā, vietējās vēlēšanu komisijas jāpārvēlē ne vēlāk kā līdz šā gada jūnijam.
Izvirzīt savus pārstāvjus darbam pašvaldības vēlēšanu komisijā var katrs attiecīgās pašvaldības deputāts vai attiecīgās rajona padomes loceklis, ne mazāk kā 10 balsstiesīgie Latvijas pilsoņi, kā arī reģistrētās partijas un partiju apvienības.
Kandidātiem uz vēlēšanu komisijas locekļa amatu jābūt Latvijas pilsonībai, jāprot latviešu valoda un jābūt vismaz vispārējai vidējai izglītībai. Darbam vēlēšanu komisijā nevar pieteikt Saeimas un pašvaldību deputātus. Vienu un to pašu personu nedrīkst ievēlēt vairākās vēlēšanu komisijās.
Tomēr Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars aicina pašvaldības, ievēlot vēlēšanu komisijas, ievērot ne tikai likumā noteiktās prasības, bet arī vispāratzītus demokrātijas un profesionalitātes principus.
Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs uzskata, ka vēlēšanu organizāciju un sabiedrības uzticību vēlēšanu procesam sekmētu tas, ja vēlēšanu komisijās tiktu ievēlēti pārstāvji no visām domē vai padomē esošajām partijām un partiju apvienībām, kā arī vēlētāju apvienībām. Ne mazāk svarīgi, vēlot jaunās vēlēšanu komisijas, būtu ņemt vērā pieteikto vēlēšanu komisijas locekļu kandidātu pieredzi vēlēšanu komisijas darbā.
Vēlēšanu komisijas profesionalitāti nodrošināt palīdzētu arī pēctecības principa ievērošana – ja komisija strādājusi labi un par tās darbu nav saņemtas pamatotas sūdzības, nevajadzētu mainīt vairāk kā trešdaļu no esošā komisijas locekļu sastāva.
Latvijā šobrīd ir 530 pilsētu, pagastu un novadu vēlēšanu komisijas un 26 rajonu vēlēšanu komisijas.

Kristīne Bērziņa, CVK priekšsēdētāja palīdze

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!