• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atbalstu pārmaiņu skartiem darba ņēmējiem un reģioniem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.04.2005., Nr. 55 https://www.vestnesis.lv/ta/id/105343

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par finanšu plānu 2007.-2013.gadam. Jautājumos un atbildēs

Vēl šajā numurā

07.04.2005., Nr. 55

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atbalstu pārmaiņu skartiem darba ņēmējiem un reģioniem

Eiropas Komisija gatavojas piešķirt līdz pat 11,3 miljardiem eiru iedzīvotājiem un reģioniem, ko skar ekonomikas pārmaiņas. Tā kā nākotnē pastāvēs intensīva globāla konkurence, Eiropas Savienībai (ES) nepieciešama efektīva politika, lai palīdzētu iedzīvotājiem tikt galā ar pārmaiņām, sekmētu jaunu uzņēmējdarbību tajos apgabalos, ko skārušas ekonomiskās pārmaiņas, un sagatavotos pārstrukturēšanai. Eiropas Komisija ir iesniegusi priekšlikumu sociālā dialoga stiprināšanai, esošo politiku racionalizācijai un esošā finansējuma uzsvara pārkārtošanai.
Lisabonas programmas galvenais uzdevums ir radīt līdzsvarotu un ilgtspējīgu izaugsmi, no kā var iegūt visi. Eiropas Komisijas sociālās programmas pamatā ir izdevumi politikās, kas veicina sociālo kohēziju, sociālo dialogu, un izglītības un apmācības iespējas, kas ir būtiski, lai iedzīvotāji varētu pielāgoties ekonomikas atjaunošanai un pārmaiņām. “Mūsu mērķis ir skaidrs – mēs vēlamies palīdzēt darba ņēmējiem pielāgoties pārmaiņām un sniegt jaunas iespējas, lai visi varētu sasniegt labklājību. Mēs vēlamies atbalstīt tos reģionus, kas visvairāk cieš no globalizācijas sekām, un ieguldīt reģionos, lai tie varētu sekmīgi risināt nākotnes ekonomikas izaicinājumus,” teica Vladimirs Špidla, ES nodarbinātības, sociālo lietu un līdztiesīgu iespēju komisārs.
Eiropas Komisija ierosina izveidot “izaugsmes pielāgošanas” fondu ar apmēram 1 miljardu eiru finansējumu (gadā), lai sniegtu atbalstu apvidiem, ko skar pārstrukturēšana. Tā arī ierosina dalībvalstīm saglabāt rezervi neparedzētām pārstrukturēšanas sekām līdz pat 1% no konverģences un 3% no konkurētspējas budžeta (attiecīgi aptuveni 2,6 miljardus un 1,7 miljardus eiru). Laikā no 2007. līdz 2013.gadam iespējamais kopīgais ieguldījums no šiem avotiem ir apmēram 11,3 miljardi eiru. Strukturālais finansējums tiks piešķirts galvenajiem mērķiem, piemēram, darba ņēmēju un uzņēmumu pielāgošanās spējas paaugstināšanai, bezdarba novēršanai un partnerības veicināšanai. Vismazāk pārtikušajos reģionos struktūrfondu līdzekļi tiks tērēti galvenokārt izaugsmes veicināšanai, darba vietu radīšanai un strukturālo pielāgojumu seku novēršanai.
Eiropas Komisija uzsver trīs jomas, kurās var palīdzēt ES līmeņa rīcība: mērķtiecīgāka koordinācija starp ES politikām (galvenokārt nodarbinātības, rūpniecības un uzņēmumu, tirdzniecības un konkurences politikai); reglamentējošo noteikumu pielāgošana, ietverot Zaļo grāmatu par darba likuma attīstību 2006.gadā; partnerības veidošana, jo īpaši veidojot Eiropas “pārstrukturēšanas forumu”, kas ietvertu galvenās ieinteresētās puses.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!