• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2005. gada 29. marta noteikumi Nr. 216 "Kārtība, kādā augstskolu studenti apgūst speciālo militārās apmācības kursu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.04.2005., Nr. 54 https://www.vestnesis.lv/ta/id/105188

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.221

Par Latvijas Republikas valdības un Pasaules intelektuālā īpašuma organizācijas saprašanās memorandu un tā pielikumu

Vēl šajā numurā

06.04.2005., Nr. 54

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 216

Pieņemts: 29.03.2005.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.216

Rīgā 2005.gada 29.martā (prot. Nr.16 2.§)

Kārtība, kādā augstskolu studenti apgūst speciālo militārās apmācības kursu

Izdoti saskaņā ar Obligātā militārā dienesta likuma 3.panta trešās daļas 3.punktu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā valsts licencēto augstskolu (turpmāk — augstskola) studenti apgūst valsts apstiprinātu speciālo militārās apmācības kursu (turpmāk — militārās mācības).

2. Militārās mācības notiek šādos līmeņos:

2.1. rezerves kareivja pamatkurss;

2.2. rezerves jaunākā instruktora pamatkurss;

2.3. rezerves komandējošā sastāva virs­nieka pamatkurss;

2.4. rezerves virsnieka speciālista (ārsta) pamatkurss.

3. Rezerves kareivja pamatkursā tiek apgūta Nacionālo bruņoto spēku noteiktā kareivja pamatapmācības programma. Minētā programma tiek īstenota viena gada laikā, un uz to var pieteikties visu specialitāšu studenti.

4. Studenti, kuri sekmīgi apguvuši rezerves kareivja pamatkursu, saņem Nacionālo bruņoto spēku Instruktoru skolas sertifikātu par rezerves kareivja pamatkursa apgūšanu un var turpināt militārās mācības viena gada rezerves jaunākā instruktora pamatkursā, kurā tiek apgūta nodaļas/grupas instruktora vispārējās apmācības programma.

5. Studenti, kuri sekmīgi apguvuši rezerves jaunākā instruktora pamatkursu, saņem Nacionālo bruņoto spēku Instruktoru skolas sertifikātu par rezerves jaunākā instruktora kvalifikācijas iegūšanu un kaprāļa dienesta pakāpi un pēc augstskolas absolvēšanas tiek ieskaitīti Nacionālo bruņoto spēku rezervē.

6. Rezerves komandējošā sastāva virsnieka pamatkursā divu gadu laikā tiek apgūta rezerves virsnieku pamatapmācības pro­gramma. Uz šo programmu var pieteikties visu specialitāšu studenti, kuri pirms tam sekmīgi apguvuši rezerves kareivja pamatkursu.

7. Studenti, kas sekmīgi apguvuši rezerves komandējošā sastāva virsnieka pamatkursu, saņem Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas sertifikātu par vada komandiera kvalifikācijas iegūšanu un leitnanta dienesta pakāpi un pēc augstskolas absolvēšanas tiek ieskaitīti Nacionālo bruņoto spēku rezervē.

8. Rezerves virsnieka speciālista (ārsta) pamatkursā viena gada laikā tiek apgūta virsnieka speciālista pamatapmācības programma. Uz šo programmu var pieteikties studenti, kuri apgūst profesionālo studiju programmu ārsta profesionālās kvalifikācijas iegūšanai.

9. Studenti, kuri sekmīgi apguvuši rezerves virsnieka speciālista pamatkursu, saņem Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas sertifikātu par virsnieka speciālista kvalifikācijas iegūšanu un virsleitnanta dienesta pakāpi un pēc augstskolas absolvēšanas tiek ieskaitīti Nacionālo bruņoto spēku rezervē.

10. Militārās mācības studenti apgūst pēc brīvprātības principa. Militāro mācību nodarbību kalendāra plānu saskaņo ar augstskolas studiju plānu.

11. Aizsardzības ministrija un augstskola noslēdz savstarpēju līgumu. Līgumā nosaka pušu tiesības un pienākumus militāro mācību jomā.

12. Augstskola, pamatojoties uz studentu iesniegumiem, katru gadu līdz 1.oktobrim informē Nacionālos bruņotos spēkus par tiem studentiem, kuri vēlas apgūt militārās mācības.

13. Studentiem, kuri vēlas apgūt militārās mācības, veic obligāto veselības pārbaudi Nacionālo bruņoto spēku Militārās medicīnas centrā. Izdevumus, kas saistīti ar obligāto veselības pārbaudi, sedz no Aizsardzības ministrijai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

14. Pirms militārajām mācībām studenti noslēdz līgumu ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Līgumā ir noteiktas pušu tiesības, pienākumi, materiālā atbildība un militāro mācību ilgums.

15. Rezerves kareivja pamatkurss un rezerves jaunākā instruktora pamatkurss tiek apgūts virsnieku vadībā, kuriem ir atbilstoša kvalifikācija. Militāro mācību teorētiskās nodarbības notiek semestra laikā augstskolā reizi nedēļā darbdienu vakaros (pa divām akadēmiskajām stundām). Praktiskās nodarbības un lauka mācības notiek semestra laikā divas reizes mēnesī (sestdienās vai svētdienās pa astoņām stundām) vai reizi mēnesī (sestdienā un svētdienā — kopā ne vairāk par 16 stundām). Vasaras brīvlaikā notiek triju nedēļu ilga vasaras lauka nometne (pēc katra pamatkursa apgūšanas).

16. Rezerves kareivja pamatkursu un rezerves jaunākā instruktora pamatkursu apgūšanu organizē Nacionālo bruņoto spēku Instruktoru skola saskaņā ar Nacionālo bruņoto spēku Instruktoru skolas izstrādātajām mācību programmām.

17. Rezerves komandējošā sastāva virs­nieka pamatkursa un rezerves virsnieka speciālista (ārsta) pamatkursa apgūšanu organizē Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmija saskaņā ar Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas izstrādā­tajām mācību programmām.

18. Augstskola saskaņā ar attiecīgās augstskolas un Aizsardzības ministrijas noslēgto līgumu nodrošina studentu fizisko sagatavošanu.

19. Militārās mācības nodrošina no Aizsardzības ministrijai šim mērķim piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

20. Lauka mācību un vasaras lauka nometņu laikā studentus apdrošina pret nelaimes gadījumiem tāpat kā obligātā militārā dienesta karavīrus, un viņi tiek nodrošināti saskaņā ar obligātā militārā dienesta karavīriem noteiktajām materiāltehniskā nodrošinājuma normām un uzturdevu. Šajā laikā studentiem tiek segti visi transporta izdevumi, kas saistīti ar ierašanos uz lauka mācībām vai vasaras lauka nometnēm.

21. Augstskolu studenti, kuri apgūst militāro mācību programmas, pirms piedalīšanās lauka mācībās un vasaras lauka nometnēs tiek vakcinēti pret ērču encefalītu, kā arī saņem nepieciešamo medicīnisko palīdzību lauka mācību un vasaras lauka nometņu laikā.

22. Nacionālie bruņotie spēki nodrošina militāro mācību procesu ar personālu, mācību līdzekļiem, ieročiem, formas tērpiem, ekipējumu un munīciju, kā arī organizē lauka mācības un vasaras lauka nometnes.

23. Augstskolas nodrošina militāro mācību nodarbībām nepieciešamās telpas, kā arī telpu uzturēšanai nepieciešamos komunālos pakalpojumus.

24. Atzīt par spēku zaudējušiem Minis­tru kabineta 2003.gada 4.februāra noteikumus Nr.59 “Kārtība, kādā augstskolu studenti apgūst speciālo militārās apmācības kursu” (Latvijas Vēstnesis, 2003, 21.nr.).

Ministru prezidenta vietā — ārlietu ministrs A.Pabriks

Aizsardzības ministrs E.Repše

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!