• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Baltijas valstīs gaidāma augšupeja". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.09.2000., Nr. 313/315 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10499

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Dārgais Leonīds Iļjičs..."

Vēl šajā numurā

08.09.2000., Nr. 313/315

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Baltijas valstīs gaidāma augšupeja"

"Dagens Industri"

— 2000.08.31.

Trīs Baltijas valstis Igaunija, Latvija un Lietuva, kā arī Polija, tuvojas spēcīgam ekonomiskam pieaugumam nākamajos gados. Banka SEB savā jaunākajā prognozē pozitīvi raugās uz attīstību Baltijas jūras reģionā.

Tekošā rēķina iztrūkums ir satraucoši liels, taču valūtas krīzes netiek prognozētas.

1999. gada Krievijas krīzes sekas ir jūtamas aizvien mazāk. SEB savā jaunākajā ziņojumā "Baltic Outlook" prognozē, ka Igaunijai un Latvijai prognožu periodā no 2000. līdz 2002. gadam būs tikpat spēcīgs pieaugums kā augstās konjunktūras laikā 1996. — 1997. gadā.

Lietuvai klāsies nedaudz grūtāk, bet Polija krietni atkopjas.

Kopīgs ir tas, ka inflācija samazinās un procentu likmes ir rekordzemas. Visās Baltijas valstīs ir vērojams eksporta pieaugums pirmām kārtām uz Rietumeiropu, kas ir ekonomikas dzinējspēks, taču to sekmējis ir arī rekordlielais pieaugums Krievijā. Turpretī iekšējais patēriņš vēl aizvien ir mazs. Polijā gan vietējais pieprasījums ir stiprāks.

SEB ir uz augšu revidējusi Latvijas un Lietuvas šī un nākamā gada ekonomiskā pieauguma skaitļus apmēram par 1 procentu, bet negroza prognozi par Igauniju. Banka uzskata, ka Igaunijas iekšzemes kopprodukts šogad palielināsies par 4,5%, nākamgad par 5,5% un 2002. gadā par 5,0%.

Gaidāms, ka pieaugums Latvijā šogad augs par 4,0% un abos atlikušajos prognozes gados par 4,5%.

Lietuvai, kuras naudas zīmju fonds ir piesaistīts dolāram, klājas grūti, kad dolārs ir ļoti spēcīgs. Lietuva turklāt nav pārorientējusi savu eksportu uz Rietumiem tik lielā mērā, kā to ir izdarījušas abas pārējās Baltijas valstis. Pagājušajā gadā tās IKP samazinājās par 4,1%, taču šogad ir gaidāms 1,5% pieaugums.

SEB analītiķi par Lietuvu ir mazāk optimistiski nekā citi lietpratēji. Gaidāms, ka 2001. gadā tās pieaugums būs 3 procenti, bet 2002. gadā 4%.

Toties samazinājies ir devalvācijas risks, kaut arī Lietuva 2001. gada otrā pusē varētu savu valūtu litu piesaistīt eiro, nevis dolāram. Lielais tekošā rēķina deficīts ir kopīga šo valstu problēma. Tomēr SEB netic, ka kādā no šīm zemēm varētu sākties tāds valūtas haoss kā Āzijā. Polijas zlots gan varētu svārstīties, taču gaidāms, ka tā kurss prognozes periodā paliks bez pārmaiņām.

Rēta Vaikla

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!