• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vācija atbalsta Latvijas centienus integrēties ES. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.09.2000., Nr. 313/315 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10472

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Baltijas valstīs gaidāma augšupeja"

Vēl šajā numurā

08.09.2000., Nr. 313/315

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vācija atbalsta Latvijas centienus integrēties ES

7. septembrī noslēdzās Hamburgas parlamenta prezidentes Dorotejas Štāpelfeldes vizīte

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

V4.JPG (32806 BYTES) Saeimas namā 6.septembrī: Hamburgas parlamenta prezidente Doroteja Štāpelfelde, Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume

Pie Saeimas priekšsēdētāja

Trešdien, 6.septembrī, Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume tikās ar Hamburgas parlamenta prezidenti Doroteju Štāpelfeldi.

Tikšanās laikā tika pārrunāti jautājumi, kas skar abu valstu savstarpējās sadarbības padziļināšanu un Latvijas virzību uz iestāšanos Eiropas Savienībā.

Saeimas priekšsēdētājs J.Straume uzsvēra, ka Latvijas un Vācijas divpusējās attiecības vērtējamas kā veiksmīgas. "Apmeklējot Berlīni un vairākas Vācijas federālās zemes, esmu pārliecinājies, ka Vācija izprot Latvijas centienus integrēties Eiropas Savienībā," sacīja J.Straume.

Hamburgas parlamenta prezidente D.Štāpelfelde savukārt akcentēja savas zemes ieinteresētību padziļināt un intensificēt attiecības ar visām trim Baltijas valstīm, kā arī pauda savu atbalstu Latvijas virzībai uz ES. Viņa piebilda, ka augstu vērtējami mūsu valsts un Hamburgas ekonomiskie un tautsaimnieciskie sakari, bet izglītības un kultūras jomā tos varētu būtiski paplašināt.

Tā kā nākamgad Rīga svinēs savu astoņsimtgadi, Hamburga arī vēlētos piedalīties šajā svarīgajā notikumā.

Atbildot uz Saeimas priekšsēdētāja jautājumu par Eiropas Savienības paplašināšanās procesa norisi, D.Štāpelfelde uzsvēra, ka Hamburga atbalsta Vācijas federālās valdības nostāju — iestāšanās sarunām ar ES kandidātvalstīm jābūt iespējami ātrām un tās varētu noslēgties ap 2005.gadu. Vācija atbalsta Latvijas integrāciju ES un akcentē sabiedriskas diskusijas nepieciešamību par ES paplašināšanās jautājumiem, jo šis process skars visus iedzīvotājus.

J.Straume sacīja, ka sabiedriska diskusija par ES jautājumiem ir aktuāla arī Latvijā, jo tieši valsts pilsoņiem būs jāpieņem galīgais lēmums par Latvijas iestāšanos šajā organizācijā. Tāpēc ir svarīgi informēt cilvēkus gan par iespējamajiem ieguvumiem, gan zaudējumiem, kas būs neizbēgami, mūsu valstij iestājoties ES. Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka gandrīz 40% pilsoņu atbalsta Latvijas integrāciju ES, tomēr šo jautājumu skaidrošana ir viens no svarīgākajiem politiķu uzdevumiem.

Hamburgas parlamenta prezidenti interesēja jautājums, kāpēc iedzīvotāju atbalsts Latvijas iestājai ES tomēr nav lielāks. J.Straume pastāstīja, ka viens no iemesliem varētu būt psiholoģiskas bailes, netieši Eiropas Savienību saistot ar bijušo Padomju Savienību, kā arī bažas par daļēju Latvijas suverenitātes zaudēšanu un iespējām ilgākā laika posmā saglabāt nacionālo identitāti. Tomēr spēcīgi ir argumenti par mūsu valsts ekonomiskajām iespējām un drošības garantijām, ko dotu iestāšanās ES.

Saeimas preses dienests

Pie Ministru prezidenta

V1.JPG (31523 BYTES) V2.JPG (39028 BYTES) Trešdien, 6.septembrī, Ministru prezidents Andris Bērziņš tikās ar Brīvās un Hanzas pilsētas Hamburgas parlamenta prezidenti Dr.Doroteju Štāpelfeldi (attēlā pa labi).

Sarunas gaitā Ministru prezidents uzsvēra politiskā dialoga nozīmi gan ar Vāciju, gan ar tās federālajām zemēm, īpaši ņemot vērā mūsu vēsturi un ģeogrāfisko kopību. Latvijas pusi interesēja iedzīvotāju noskaņojums Eiropas Savienības paplašināšanās jautājumā, kā arī parlamenta prezidentes viedoklis par ierosinājumu rīkot referendumu ES paplašināšanās jautājumā. Šajā kontekstā Ministru prezidents uzsvēra tieši Vācijas politiskās gribas nozīmi Baltijas valstu iekļaušanai ES.

Dr.D.Štāpelfelde apliecināja viennozīmīgu atbalstu Baltijas valstu integrācijai ES, vienlaikus uzsverot lielo nozīmi plaša izskaidrošanas darba veikšanai iedzīvotāju vidū par ES paplašināšanās procesu.

Valdības preses departaments

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!