• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par medikamentu kompensācijas kārtību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.09.2000., Nr. 313/315 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10482

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par UNESCO ekspertu padomes sanāksmi

Vēl šajā numurā

08.09.2000., Nr. 313/315

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par medikamentu kompensācijas kārtību

Iedzīvotāji medikamentus ambulatorai ārstniecībai ar atlaidēm pašreiz saņem saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem:

1997. gada 18.marta Ministru kabineta noteikumu Nr. 102 "Noteikumi par atvieglojumiem ārstniecības līdzekļu iegādē pacientu ambulatorai ārstniecībai 1997. gadā" un to grozījumu 1997. gada 16.decembrī un 1998. gada 2.jūnijā, kā arī 1998.gada 4.novembra Ministru kabineta noteikumu Nr.428 "Ambulatorajai ārstniecībai paredzēto zāļu, medicīnisko ierīču un preču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība".

1997. gada 18.marta Ministru kabineta noteikumos Nr. 102 "Noteikumi par atvieglojumiem ārstniecības līdzekļu iegādē pacientu ambulatorai ārstniecībai 1997. gadā" un to grozījumos 1997. gada 16.decembrī un 1998. gada 2.jūnijā noteiktas iedzīvotāju kategorijas un atsevišķas slimību grupas, kurām noteiktas atlaides medikamentu iegādei.

1998.gadā Ministru kabinets apstiprināja konceptuāli jaunu, sociāli taisnīgāku medikamentu kompensācijas kārtību, kurā katram iedzīvotājam atbilstoši slimības raksturam un smaguma pakāpei paredzētas iespējas saņemt medikamentus. To nosaka 1998. gada 4.novembra Ministru kabineta noteikumi Nr. 428 "Ambulatorajai ārstniecībai paredzēto zāļu, medicīnisko ierīču un preču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība".

Līdz ar to izveidojusies situācija, ka pārejas periodā kārtību, kādā pacienti saņem medikamentus ambulatorai ārstniecībai ar atlaidēm, vienlaicīgi nosaka divi normatīvie tiesību akti.

Pilnā apjomā visām diagnožu grupām medikamentus pēc jaunās kārtības izrakstīs, sākot ar 2002.gada 1.janvāri.

Lai gan līdzekļu apjoms zāļu kompensācijai ir nepietiekams, tomēr tam ir tendence gadu no gada palielināties. Šogad no valsts speciālā veselības aprūpes budžeta zāļu kompensācijai medikamentiem par diferencētu samaksu ir atvēlēti 7 222 557 lati. 2001. gada budžeta projektā no valsts speciālā veselības aprūpes budžeta, salīdzinot ar šā gada budžetu, zāļu kompensācijai piešķirto līdzekļu ir par 3 150 000 latiem vairāk. Kopumā zāļu kompensācijai 2001.gada budžeta projektā ir paredzēti 11 544 267 lati. No šā gada janvāra līdz jūlijam, septiņu mēnešu laikā, zāļu kompensācijai tika iztērēti 3 968 942 lati. Tas ir nedaudz vairāk kā puse no šogad atvēlētajiem līdzekļiem zāļu kompensācijai.

Oktobra sākumā Ministru kabinetā paredzēts izskatīt 2001.gada budžeta projektu. Labklājības ministrija rūpīgi sekos 2001.gada budžeta apstiprināšanas gaitai. Ja gadījumā Labklājības ministrijas priekšlikumi netiks ņemti vērā, tad viens no veidiem, kā īstenot noteikumos paredzētos uzdevumus, būs ministrijai pastiprināt kontroli par lietderīgu un optimālu līdzekļu, kuri paredzēti medikamentiem ar atlaidēm ambulatorai ārstniecībai, izlietojumu. Kā galējs līdzeklis var tikt izmantota zāļu kompensāciju apjoma pārskatīšana atsevišķām diagnozēm.

Labklājības ministrija strādā pie Ministru kabineta noteikumu grozījumiem, lai samazinātu aptieku uzcenojumu medikamentiem ar atlaidēm. Ģimenes ārstam atvēlētās naudas ietvaros jāsabalansē optimāla medikamentu izrakstīšana ar atlaidēm ambulatorai ārstniecībai. Ģimenes ārsta kompetencē ir izvēlēties efektīvāko ārstniecības līdzekli. Ģimenes ārstam ir jāņem vērā, ka līdzekļu ierobežojumam ir rekomendējošs raksturs un problēmas jārisina sadarbībā ar konkrēto slimokasi.

Labklājības ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!