• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ķīnas Tautas pārstāvju sapulces priekšsēdētāja vizīti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.09.2000., Nr. 313/315 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10470

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par medikamentu kompensācijas kārtību

Vēl šajā numurā

08.09.2000., Nr. 313/315

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ķīnas Tautas pārstāvju sapulces priekšsēdētāja vizīti

Rīt, 9. septembrī, oficiālā vizītē ierodas Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces priekšsēdētājs Ļi Pens

K1.JPG (31500 BYTES) Ļi Pens dzimis 1928. gada oktobrī Šanhajā, Sičuaņas provincē. Beidzis Maskavas Enerģētikas institūta hidroinženieru nodaļu, iegūstot vecākā inženiera kvalifikāciju. Jau studiju laikā uzsācis aktīvu sabiedrisko darbību — viņš bija Ķīniešu studentu asociācijas Padomju Savienībā priekšsēdētājs. Pēc studiju beigšanas strādāja dažādos vadošos amatos — bija Ķīnas enerģētikas ministra vietnieks un pēc tam ministrs, kā arī Ķīnas ūdens resursu un elektroenerģijas lietu ministra vietnieks. Vēlāk viņš bija Valsts padomes priekšsēdētāja vietnieks. No 1987. līdz 1998. gadam — Valsts padomes priekšsēdētāja vietas izpildītājs, pēc tam — Valsts padomes priekšsēdētājs. Kopš 1945. gada Ļi Pens ir Ķīnas komunistiskās partijas biedrs, pašlaik viņš ir šīs partijas 15. sasaukuma Centrālās komitejas Politbiroja un tā Pastāvīgās komitejas loceklis.

 

Rīt, 9. septembrī, mūsu valstī oficiālā vizītē ieradīsies Ķīnas Tautas Republikas Visķīnas Tautas pārstāvju sapulces priekšsēdētājs Ļi Pens ar kundzi. Trīs dienu vizītes laikā augstais viesis tiksies ar Latvijas Republikas Valsts prezidenti Vairu Vīķi–Freibergu, Saeimas priekšsēdētāju Jāni Straumi un Latvijas Republikas Ministru prezidentu Andri Bērziņu. Svētdien Ļi Pens Rīgas domes priekšsēdētāja Andra Ārgaļa un Rīgas domes izpilddirektora Andra Grīnberga pavadībā izbrauks ar kuģīti ekskursijā pa Daugavu, bet pēc tam iepazīsies ar Vecrīgu, noklausoties ērģeļmūzikas koncertu Doma baznīcā ar Doma zēnu kora piedalīšanos. Viesis apmeklēs arī Svētā Pētera baznīcu un Melngalvju namu, bet svētdien pēcpusdienā iepazīsies ar Jūrmalu.

Jau 1991. gada 7. septembrī Ķīnas Tautas Republika atzina Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu. Diplomātiskās attiecības starp Latvijas Republiku un Ķīnas Tautas Republiku tika nodibinātas 1991. gada 21. septembrī. 1994. gada augustā darbību Rīgā uzsāka Ķīnas Tautas Republikas vēstniecība, kuras iekārtošanu vadīja toreizējais Ķīnas pagaidu pilnvarotais lietvedis Vans Kaivens. Pēc tam mūsu valstī tika akreditēts Ķīnas Tautas Republikas vēstnieks Vans Fensjans, bet vēlāk viņu nomainīja vēstnieks Jao Peišens. Pašlaik Ķīnas Tautas Republikas intereses Latvijā pārstāv vēstnieks Vans Kaivens.

Kopš 1998. gada Pekinā atvērta Latvijas Republikas vēstniecība, un šogad 25. janvārī Pekinā tika akreditēts pirmais mūsu valsts vēstnieks Einārs Semanis.

Latvijas Republikas un Ķīnas Tautas Republikas sadarbība sekmīgi attīstās visdažādākajās jomās — politiskajā, ekonomiskajā, kultūras un izglītības sfērā. 1994. gada nogalē notika Latvijas Republikas Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa valsts vizīte Ķīnas Tautas Republikā. Savukārt pērnā gada martā notika Ķīnas Tautas Republikas premjerministra vietnieces Ū Jī vizīte Latvijā, kuras laikā tika parakstīts "Latvijas–Ķīnas līgums par sadarbību atbilstības novērtēšanas jomās importa un eksporta precēm". 1997. gada maijā Pekinā notika pirmās starpministriju konsultācijas, kuras no Latvijas puses vadīja Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Māris Riekstiņš. 1998. gada 3. decembrī Latvijas Republikas Saeimā tika nodibināta Ķīnas Tautas Republikas atbalsta grupa.

Latvijas un Ķīnas savstarpējās tirdzniecības apgrozījums pērn sasniedza 8,8 miljonus latu.

K2.JPG (35141 BYTES) Ļi Pena dzīvesbiedre Džu Liņ dzimusi 1933.gadā Šanhajā. Beigusi Heilundzjanas universitāti (bijušo Harbinas Svešvalodu institūtu). Savu karjeru sākusi veidot 1948.gadā, strādājot par vecāko ekonomisti enerģētikas nozarē. No 1990. līdz 1999.gadam bijusi Valsts padomes Speciālās ekonomiskās zonas nodaļas izpētes departamenta direktore. Pašlaik viņa ir Ķīnas Nacionālās bērnu aizsardzības komitejas priekšsēdētāja vietniece un šīs komitejas ekspertu grupas goda direktore. Džu Liņ ir arī Ķīnas Sieviešu attīstības fonda viceprezidente, Veselības aizsardzības zinātnes un tehnoloģiju biedrības goda prezidente un Ķīnas Tautas asociācijas draudzībai ar ārvalstīm padomes locekle.

Jānis Ūdris, "LV" ārpolitikas redaktors

Foto no Ķīnas vēstniecības Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!