• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar augstu dziedātprasmi un muzicēšanas kultūru. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.03.2005., Nr. 49 https://www.vestnesis.lv/ta/id/104365

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Veltījums Ziemeļvalstu dizaina pusgadsimtam

Vēl šajā numurā

24.03.2005., Nr. 49

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar augstu dziedātprasmi un muzicēšanas kultūru

Beidzies valsts aģentūras “Tautas mākslas centrs” rīkotais vokālo grupu konkurss, kurā piedalījās 40 vokālās grupas ar vairāk nekā 350 dalībniekiem.

GRUPA.PNG (101617 bytes)
Konkursa uzvarētāji – vokālā grupa “Anima solla”
Foto: Imants Prēdelis

Vokālās grupas tika vērtētas trijās kategorijās – bērnu vokālās grupas, viendabīgās (sieviešu un vīru) un jauktās vokālās grupas. Konkursa komisijas darbu vadīja Kaspars Putniņš, Latvijas Radio kora vokālās grupas mākslinieciskais vadītājs, žūrijā strādāja komponists Rihards Dubra, mūzikas žurnālists Orests Silabriedis un Latvijas Radio kora mākslinieks Normunds Ķirsis.
Vokālajām grupām bija daudz augstākas prasības, nekā līdz šim tika izvirzītas vokālajiem ansambļiem, jo saskaņā ar konkursa nolikumu par vokālo grupu tiek uzskatīts tāds vokālais ansamblis, kurā vienu vokālo partiju izpilda tikai viens vai divi dziedātāji. Salīdzinājumā ar muzicēšanu korī no ansambļa dalībnieka bieži vien tiek prasīta lielāka atbildība, komandas izjūta un individuālā meistarība, jo korī reizumis var vairāk paļauties uz blakus stāvošā dziedātāja pareizo toni. Lai darbotos ansamblī, vajadzīga uzdrīkstēšanās un arī pilnīga pleca sajūta, ko nevar iegūt īsā laikā. Tautas mākslas centrs pēdējos gados ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu organizējis radošās nometnes vokālo ansambļu vadītājiem un dziedātājiem. Tās dod radošu impulsu – kļūst pilnvērtīgāka repertuāra izvēle, pieaug mākslinieciskās un tehniskās prasības. Pagājušajā vasarā tika piedāvātas programmas ar vokālajām meistarklasēm, ko vadīja Kārlis Zariņš, Jānis Sproģis, Laila Grietēna un citi ievērojami kultūras un mākslas darbinieki.
Kaspars Putniņš: “Daudzas vokālās grupas apliecinājušas ļoti augstu dziedātprasmi un muzicēšanas kultūru. Arī korim, protams, ir svarīgi, lai tajā būtu augstas klases dziedātāji, bet tieši ansamblis prasa no katra dziedātāja īpaši augstu individuālo prasmi. Ja nu es drīkstētu ko vēlēt ansambļiem un to vadītājiem, tad tās būtu intelektuāli asākas, ar zināmu konceptuālu pamatu veidotas programmas, pat ja priekšnesums sastāv tikai no trim skaņdarbiem. Šajā konkursā katrai vokālajai grupai bija jāatskaņo trīs garīga satura skaņdarbi. Bet vai garīgajai mūzikai katrā ziņā ir jābūt harmoniskai, labskanīgai, atslābinošai un mazliet melanholiskai?”
Bērnu vokālo grupu sacensībā uzvarēja Lielvārdes kultūras nama vokālās studijas “Mikauši” vecākās grupas ansamblis “Mik’5”(vadītāja Ingrīda Misiņa), viendabīgo vokālo grupu kategorijā – Jumpravas pagasta vokālā grupa “Anima solla” (vadītāja Mārīte Puriņa), jaukto vokālo grupu kategorijās – RDKP vokālā grupa “Assembly singers” (vadītājs Einārs Verro). Grand prix – sešas stundas garu bezmaksas ieraksta laiku Latvijas Radio 1.studijā – saņēma vokālā grupa “Anima solla”.
Konkursa laureāti un citi 1.pakāpes diploma ieguvēji koncertēs Latvijas novados – Lielvārdē, Talsos un Mazsalacā. Tiksimies koncertos!

Dagmāra Lejiņa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!