• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veltījums Ziemeļvalstu dizaina pusgadsimtam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.03.2005., Nr. 49 https://www.vestnesis.lv/ta/id/104363

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Trešdiena, 30.03.2005.

Laidiena Nr. 50, OP 2005/50

Vēl šajā numurā

24.03.2005., Nr. 49

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veltījums Ziemeļvalstu dizaina pusgadsimtam

Dekoratīvi lietišķās mākslas muzejā 23.martā atklāja izstādi “Skandināvijas dizains viņpus mīta”, ar kuru tiek svinēta Ziemeļvalstu dizaina 50 gadu jubileja. Tā ir starptautiska ceļojošā izstāde, kas pirms diviem gadiem sāka savu gaitu Berlīnē, pēc tam ceļoja uz Milānu un Budapeštu. No Rīgas, kur izstādi varēs skatīt līdz 5.jūnijam, tā turpinās ceļojumu uz Glāzgovu, Kopenhāgenu, Gēteborgu, Oslo un Ņujorku.
Izstāde sarīkota pēc Ziemeļvalstu Ministru padomes iniciatīvas, sadarbojoties Dānijas, Norvēģijas, Somijas un Zviedrijas vēstniecībām. Pirmos apmeklētājus ar ekspozīciju iepazīstināja izstādes kurators prof.Vidars Halēns, Oslo Nacionālā mākslas, arhitektūras un dizaina muzeja galvenais speciālists.
Skandināvijas dizains kā jēdziens nostiprinājās pagājušā gadsimta 50.gadu sākumā, kad tas ar daudzo publikāciju un izstāžu starpniecību iemantoja lielu popularitāti. Izstāde atspoguļo Skandināvijas valstu dizaina attīstību vēsturiskā perspektīvā un iezīmē nākotnes tendences, aptverot gan mākslas, gan rūpniecisko dizainu. Atraktīvi iekārtotajā izstādē ir vairāk nekā 200 eksponātu – no amatniecības un mākslas priekšmetiem līdz pat industriālajam dizainam. Izstādes koncepcijas pamatā ir itāliešu filozofa Itālo Kalvīno (1923–1985) darbā “Six Memos for the Next Millenium” (“Seši ieteikumi nākamajam gadu tūkstotim”) akcentētie principi: vieglums, ātrums, precizitāte, redzamība, daudzveidība un saskaņa. Šie seši principi noteikuši tematisko struktūru izstādes daļā, kas atspoguļo Skandināvijas mūsdienu dizaina ainu. Ar humora dzirksti veidota ekspozīcijas noslēdzošā daļa “Pārpilnības stereotips”.
Iittala”, “Georg Jensen”, “Fiskars”, “Lego” un “Tetra Pak” ir tikai dažas no kompānijām, kas pārstāvētas izstādē. Piemēram, firmas “Hasselblads” fotoaparāts ir lietots kosmosā, arī pirmajā lidojumā uz Mēnesi. Skandināvijas dizaina meistaru iedibinātās tradīcijas tālāk attīsta liels skaits jaunu mākslinieku. Daudzi Skandināvijas valstu dizaineri strādā arī starptautiskās kompānijās, piemēram, “Magis”, “Adidas” un “Cappelini”.
Izstādē tiek prezentēta arī grāmata “Skandināvijas dizains viņpus mīta – Ziemeļvalstu dizaina piecdesmit gadi”, kas atspoguļo Ziemeļvalstu dizaina tendences, straujo attīstību un ietekmi uz starptautiskā dizaina attīstību. Respektablo izdevumu (230 lappušu, 200 attēlu) sagatavojis un angļu valodā publicējis apgāds “Arvinius Förlag” Zviedrijā. Grāmatas redaktori ir filoloģijas doktors prof. Vidars Halēns un profesore Kerstina Vikmane.

Aina Rozeniece, “LV”
aina.rozeniece@vestnesis.lv

MAKSLA3.PNG (68365 bytes)   MAKSLA2.PNG (109530 bytes)

Harri Koskinens. “Bloks”
Attēls no mājaslapas www.scandesign.org

 

Sigridura Sigurjonsdotira. “Nākotnes kabata”
Attēls no mājaslapas www.scandesign.org

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!