• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Gripa klāt. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.03.2005., Nr. 44 https://www.vestnesis.lv/ta/id/103771

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vardarbības aisberga redzamā daļa

Vēl šajā numurā

16.03.2005., Nr. 44

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Gripa klāt

Pagājušogad gripas epidēmija Latvijā sākās janvārī un turpinājās līdz marta vidum. Šogad gripas epidēmija startu bija atlikusi līdz marta sākumam, un tagad tā ir klāt.

Ja saslimušo skaits pārsniedz simtu uz 100 000 iedzīvotāju, gripa ir pārkāpusi slieksnim, aiz kura sākas epidēmija. Situācija dažādos rajonos ir krasi atšķirīga. Kopumā valstī aizvadītajā nedēļā gripas saslimstības līmenis pirmoreiz šajā sezonā pārsniedzis epidēmijas līmeni un sasniedzis 133,3 saslimšanas gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju, liecina Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) apkopotie gripas monitoringā gūtie dati. Salīdzinājumam – nedēļu iepriekš šis rādītājs bija 28 gripas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.
Jau ziņots, ka vispirms gripas epidēmija uzliesmoja Daugavpilī un Daugavpils rajonā. Pilsētas dome pat izdeva rīkojumu, kas epidēmijas laikā paredz dažādus ierobežojumus masu pasākumiem pilsētā. Jaunākie dati liecina, ka augstākā saslimšana joprojām ir Latgalē. Proti, SVA Daugavpils filiāle savā apkalpojamajā teritorijā (Daugavpilī, Daugavpils rajonā, Krāslavā un Krāslavas rajonā) reģistrējusi 472,9 saslimšanas gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem. Augsta saslimstība aizvadītajā nedēļā bija arī Jelgavā un tās apkaimē – 323,9 gadījumi uz minēto iedzīvotāju skaitu. Epidēmijas slieksnis pārkāpts arī Rīgā un Rīgas rajonā – 125,5 gadījumi.
Citviet Latvijā saslimstības līmenis ir krietni zemāks, savukārt Kurzemei – Talsu, Ventspils, Kuldīgas, Liepājas un Saldus rajonam – gripa pagaidām met līkumu. Arī Tukumā, Jūrmalā un pāris Vidzemes rajonos nav reģistrēti ar gripu sasirgušie.
SVA dati liecina, ka visvairāk ar šo infekcijas slimību slimo bērni no četru līdz piecpadsmit gadu vecumam, kā arī mazuļi līdz četru gadu vecumam.
Rajonos, kur sākusies gripas epidēmija, nav ieteicams rīkot vai apmeklēt masu pasākumus. SVA iesaka vecākiem sekot mazuļu veselības stāvoklim un gadījumā, ja parādās saslimšanas pazīmes, nevest bērnus uz bērnudārzu vai skolu.
Novērojumi liecina, ka gripas saslimstības pacēlums parasti ilgst astoņas līdz desmit nedēļas.
Gripas sezonas laikā speciālisti iesaka uzturā lietot daudz šķidruma – zāļu tējas, augļu sulas un minerālūdeni, kā arī ēdienkartē iekļaut pēc iespējas vairāk fitokomponentus saturošu produktu. Tie ir bioķīmiski savienojumi, kas palīdz organismam cīnīties ar vīrusiem. Vajadzīgās vielas ir, piemēram, svaigos kāpostos, ķiplokos, lociņos, citrusaugos. Nozīmīga loma ir C vitamīnam.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Uzziņai

Gripas pazīmes:

• pēkšņa saslimšana;
• galvassāpes;
• drudzis;
• paaugstināta temperatūra;
• kaulu laušanas sajūta;
• traucēta elpošana caur degunu bez iesnām un sauss, rejošs klepus.
Salīdzinājumā ar citām infekciju slimībām gripa atšķiras ar izplatības ātrumu un izraisīto komplikāciju biežumu un smagumu.

Avots: SVA

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!