• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valdība iepazīstas ar KNAB paveikto. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.03.2005., Nr. 44 https://www.vestnesis.lv/ta/id/103763

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šķīrējtiesu reģistrācijā jauna kārtība

Vēl šajā numurā

16.03.2005., Nr. 44

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valdība iepazīstas ar KNAB paveikto

Vakar valdība iepazinās ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) veikumu pagājušā gada otrajā pusē. Šajā laikā viena no biroja darbības prioritātēm bijusi valsts amatpersonu ienākumu kontroles iespēju pilnveidošana.

No 2004.gada jūlija līdz decembra beigām biroja Izziņas nodaļā izskatīti 113 iesniegumi par iespējamiem koruptīviem noziedzīgiem nodarījumiem. KNAB ierosinājis 17 krimināllietas, no citām izziņas iestādēm saņemtas trīs krimināllietas, un pieņemti astoņi lēmumi par atteikšanos ierosināt krimināllietu.
2004.gada beigās KNAB strādāja 112 amatpersonas un darbinieki, no tiem divi priekšnieka vietnieki, 15 nodaļu vadītāji, divi nodaļu vadītāju vietnieki, 70 galvenie speciālisti, 13 speciālisti un deviņi izziņas izdarītāji. Vakantas bija 20 amata vietas.
Lai novērstu korupciju veicinošas likumu normas, 2004.gada otrajā pusgadā KNAB izstrādājis un Saeimā, kā arī Ministru kabinetā iesniedzis vairāku normatīvo aktu projektus, kas nepieciešami pilnvērtīgai biroja funkciju veikšanai.
Pagājušā gada otrajā pusē KNAB saņēmis izvērtēšanai 347 iesniegumus un sūdzības par valsts amatpersonu iespējamiem likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonas darbībā” normu pārkāpumiem. Sagatavojot atbildes uz 161 iesniegumu un sūdzību, veiktas 166 pārbaudes dažādās valsts un pašvaldību institūcijās.
Par likumā amatpersonām paredzēto ierobežojumu neievērošanu pie administratīvās atbildības sauktas 39 valsts amatpersonas un ar naudas sodu sodītas 34 valsts amatpersonas. No tām septiņas pārsūdzējušas KNAB pieņemto lēmumu, bet piecām saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksa normām izteikts mutvārdu aizrādījums.
Laika posmā, par kuru KNAB atskaitījās valdībai, veikta tiesību iestāžu prakses analīze korupcijas novēršanas jomā un secināts, ka vēl nepieciešami papildu uzlabojumi pretkorupcijas pasākumu pilnveidošanā, lai paredzētās preventīvās darbības sniegtu vēlamo rezultātu. Vienlaikus KNAB ir izveidota datu bāze par reģistrētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem un uzsākta Tiesu administrācijas sniegtās informācijas apkopošana par personām, kas tiesātas par koruptīviem nodarījumiem.
Līdz aizvadītā gada beigām pabeigta 46 partiju 2003.gada grāmatvedības pirmsdokumentu pārbaude saskaņā ar iesniegtajām ikgada finansiālās darbības deklarācijām par 2003.gadu. Savukārt deviņu politisko organizāciju deklarāciju pārbaude vēl turpinās, un sešu politisko organizāciju pārstāvji grāmatvedības dokumentu iesniegšanai izsaukti šā gada janvārī.
Pārbaudot politisko organizāciju saņemto ziedojumu likumību un patiesumu, 71 fiziska persona izsaukta sniegt paskaidrojumus. Pagaidām paskaidrojumi pieņemti no 54 personām. Kontrolējot politisko organizāciju finansēšanas noteikumu izpildi, sagatavoti 15 lēmumi par pārbaudes rezultātiem un piecām partijām uzdots atmaksāt pretlikumīgos ziedojumus 10 247 latu vērtībā. No tiem 9 190 latu atmaksāts valsts budžetā.
Tiesā iesniegti seši prasību pieteikumi par partiju darbības apturēšanu un četri prasību pieteikumi par partijas darbības izbeigšanu. Pamatojoties uz KNAB prasības pieteikumiem, tiesa vienas partijas darbību apturējusi un vienas partijas darbību izbeigusi. Vakar valdības sēdē aizsardzības ministrs Einars Repše interesējās, vai KNAB izmeklēs arī balsu pirkšanas gadījumus Rēzeknē. Ministru prezidents Aigars Kalvītis informēja, ka viņš par šo jautājumu runājis ar iekšlietu ministru Ēriku Jēkabsonu un šo lietu izmeklēšot Drošības policija.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!