• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pretendenti zināmi. Kas notiks izsolē?. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.03.2005., Nr. 44 https://www.vestnesis.lv/ta/id/103762

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valdība iepazīstas ar KNAB paveikto

Vēl šajā numurā

16.03.2005., Nr. 44

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pretendenti zināmi. Kas notiks izsolē?

MOBILIE.PNG (98243 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Noskaidroti uzņēmumi, kas cīnīsies par trešās UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) / GSM (Global System for Mobile Communications) mobilo telekomunikāciju licences iegādes tiesībām.

Vakar Satiksmes ministrija paziņoja, ka par izsoles priekšatlases kritērijiem atbilstošiem atzīti divi pretendenti. Viens no tiem ir Dānijas telekomunikāciju kompānijas TDC Lietuvas meitasuzņēmums “Bite GSM”, otrs – konsorcijs, kurā ietilpst Pēterim Šmidrem piederošā SIA “Alīna” un ASV investīciju fonds “MVC Capital Inc.”. Šādu lēmumu licences izsoles komisija pieņēmusi, izvērtējot iesniegtās intereses apliecinājuma veidlapas un tām pievienotos dokumentus. Līdz 22. martam pretendentiem jāiesniedz komisijai sākotnējā piedāvājuma veidlapas, kurām pievienots finansiālais nodrošinājums. Izsoles komisija neinformē par kopējo izsolei pieteikušos pretendentu skaitu, kā arī neatklāj to uzņēmumu nosaukumus, kuri izsolei nav kvalificējušies.
Licences sākumcena ir 1,3 miljoni latu, un tās ieguvēja pienākums ir viena gada laikā izveidot no pašreizējiem operatoriem – SIA “Latvijas mobilais telefons” un SIA “Tele2” – neatkarīgu elektronisko sakaru tīklu, kā arī veikt investīcijas 150 miljonu eiru vērtībā.
Kā zināms, trešā UMTS / GSM mobilo telekomunikāciju operatora licences izsoles noteikumus pērnā gada 23.novembrī apstiprināja Induļa Emša vadītā valdība. Sākotnēji kā pēdējā diena, kad iespējams pieteikties izsolei, tika noteikts 21.decembris. Tomēr pret šo termiņu un citiem nosacījumiem iebilda gan vairāki ieinteresētie uzņēmumi, gan Latvijas Telekomunikāciju asociācija. Eksperti šaubījās par iespēju un nepieciešamību gada laikā izveidot sakaru tīklu, kas aptvertu visu Latvijas teritoriju, kā arī pauda neizpratni par prasību investēt 150 miljonus eiru. 20.decembrī Satiksmes ministrija paziņoja, ka pieteikšanās termiņu paredzēts pagarināt. Tika mainīti arī licences pretendentiem izvirzāmie nosacījumi, uzliekot uzņēmumiem par pienākumu iesniegt konkrētu plānu investīciju izmantošanai. Savukārt 20.decembrī Ministru kabinets ārkārtas sēdē pieņēma galīgo lēmumu par pieteikšanās termiņa pagarināšanu līdz šā gada 25.februārim, atsakoties arī no prasības nodrošināt jaunizveidojamā sakaru tīkla pārklājumu visā Latvijā.
29. vai 30.martā paredzēta licences izsoles instruktāža, bet izsole notiks 31. martā. Tās rezultātus līdz 19.aprīlim apstiprinās valdība. Beidzoties pretendentu pieteikšanās termiņam, satiksmes ministrs Ainārs Šlesers sacīja, ka cīņa par licences iegādi būs nopietna, jo izsolei pieteikušies nopietni pretendenti. Ministrs arī prognozēja, ka licenci izdosies pārdot par summu, kas pārsniegs sākumcenu. A.Šlesers norādīja, ka trešā UMTS / GSM mobilo telekomunikāciju operatora ienākšana Latvijas tirgū viena vai divu gadu laikā ļaus panākt tarifu samazināšanos par 50 procentiem, jo konkurences ietekmē tarifus samazināt nāksies arī abiem pašreizējiem mobilo sakaru operatoriem. Trešā operatora darbības sākšana pozitīvi ietekmēs Latvijas tautsaimniecību, padarot valsti pievilcīgāku investīcijām, uzsvēra ministrs.

Juris Bārtulis, “LV”

juris.bartulis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!