• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tirdzniecības barjerām ES tirgū, uzņēmēju ieskatā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.03.2005., Nr. 44 https://www.vestnesis.lv/ta/id/103754

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par uzņēmējdarbības administratīvo barjeru samazināšanu

Vēl šajā numurā

16.03.2005., Nr. 44

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tirdzniecības barjerām ES tirgū, uzņēmēju ieskatā

Sakarā ar Latvijas neseno iekļaušanos Eiropas Savienības (ES) vienotā tirgus telpā Ekonomikas ministrija veica uzņēmēju aptauju par tirdzniecības tehniskajām barjerām, ar kādām saskārušies tie Latvijas uzņēmumi, kas jau šobrīd aktīvi darbojas ES tirgū, un ar kādām nākotnē varētu saskarties arī uzņēmumi, kas vēl tikai plāno izvērst darbību citās dalībvalstīs. Pētījums tiks veikts un iegūtā informācija izmantota, lai noteiktu Ekonomikas ministrijas iespējas sniegt nepieciešamo palīdzību uzņēmējiem, pārvarot ES iekšējā tirgus tirdzniecības tehniskās barjeras.
Galvenais aptaujas secinājums – attiecībā uz Latvijas uzņēmumiem Eiropas Savienības iekšējais tirgus funkcionē visumā sekmīgi un, neraugoties uz pavisam neseno barjeru un ierobežojumu atcelšanu jaunajās dalībvalstīs, 63% respondentu apliecināja, ka ar tirdzniecības tehniskajām barjerām tirgū kopš 2004. gada 1. maija ne reizi vairs nav saskārušies.
Analizējot uzņēmēju sniegtās atbildes uz definētajiem jautājumiem, tika atklāts, ka noteiktas tirdzniecības barjeras sastopamas visās dalībvalstīs un visās nozarēs, kas gan vietējiem, gan ārvalstu uzņēmējiem var radīt papildu finansiālus izdevumus un ievērojamu laika patēriņu. Visbiežāk uzņēmēji norādījuši, ka viņu uzņēmējdarbību apgrūtina otrreizējas reģistrēšanas vai sertificēšanas prasības katrā ES dalībvalstī (47% respondentu), tirdzniecību apgrūtinošas ES prasības (27%) un atsevišķu ES likumdošanas normu neskaidrība (13%), turklāt 40% gadījumu tirdzniecības barjeras, iespējams, piemērotas pretēji Kopienas normatīvajos aktos noteiktajam.
Tirdzniecības barjeru rašanās iespēju un to negatīvo efektu uz uzņēmējdarbību, pēc uzņēmēju domām, var samazināt, vienkāršojot likumdošanas aktu kopumu (Eiropas Kopienas līmenī), informējot uzņēmējus par savām tiesībām, kā arī organizējot tiem ātru un efektīvu iekšējā tirgus problēmu risināšanas sistēmu, jo viņu rīcībā pašreiz trūkst atbilstošu metožu, izņemot pakļaušanos prasībām (53%) vai pat atteikšanos no biznesa plāniem (13%). Šajā sakarā kā lielisku risinājumu pētījuma autori redz SOLVIT koordinācijas centru tīklu, kas specializējies šādu problēmu risināšanā Eiropas Savienības iekšējā tirgū un apmierina tādas uzņēmēju prasības kā ātrums, efektivitāte, procedūras vienkāršība un pieejamība.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!