• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jauniem noteikumiem valsts un ES atbalstam lauksaimniecībai un lauku attīstībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.03.2005., Nr. 44 https://www.vestnesis.lv/ta/id/103753

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par tirdzniecības barjerām ES tirgū, uzņēmēju ieskatā

Vēl šajā numurā

16.03.2005., Nr. 44

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jauniem noteikumiem valsts un ES atbalstam lauksaimniecībai un lauku attīstībai

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi jaunu noteikumu projektu kārtībai, kādā šogad tiks piešķirts valsts un Eiropas Savienības (ES) atbalsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai. Ņemot vērā pagājušā gada pieredzi tiešo atbalsta maksājumu ieviešanā, noteikumu projektā sagatavoti vairāki papildinājumi. Dokuments iesniegts izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē.
Noteikumos līdzīgi kā iepriekš paredzēts, ka zemnieki varēs saņemt ES vienoto platības maksājumu, laukaugu platības un lopbarības platības maksājumus. Lauksaimnieki saņems arī papildu valsts tiešos maksājumus par liellopiem un aitu mātēm, realizēto piena kvotas tonnu, zālāju un linu sēklām, kā arī par kartupeļu cieti. Dokumenta projektā noteikti arī īpaši nosacījumi Lauku attīstības plāna pasākumiem: atbalsts mazāk labvēlīgajiem apvidiem un apvidiem ar ierobežojumiem vides aizsardzības nolūkā, bioloģiskās lauksaimniecības attīstībai, bioloģiskās daudzveidības uzturēšanai zālājos, buferjoslu ierīkošanai, lauksaimniecības dzīvnieku ģenētisko resursu saglabāšanai.
Dokumenta projektā arī noteikts, ka atbalsta maksājumus saņems personas, kas nodarbojas ar lauksaimniecību, ir atbalstam pieteiktās lauksaimniecības zemes īpašnieki, valdītāji vai nomnieki un iegulda līdzekļus lauksaimniecības zemes apsaimniekošanā vai produktu ražošanā.
Šogad vienoto platības maksājumu varēs saņemt tie lauksaimnieki, kuri turpmāk nesamazinās apsaimniekoto un platību maksājumu iesniegumā šajā gadā deklarēto ilggadīgo pļavu un ganību teritorijas. Papildināti arī zemes laba lauksaimniecības un vides stāvokļa nosacījumi. Turpmāk atbalstam pieteiktajā platībā nedrīkstēs dedzināt kūlu. Pastāvīgās pļavas vai ganības, kā arī aramzemē iesētie ilggadīgie zālāji jānogana vai jānopļauj, zāle jānovāc vai jāsasmalcina un jāizkliedē līdz 1.augustam. Savukārt, ja šīs platības deklarētas maksājumiem par bioloģiskās daudzveidības uzturēšanu zālājos, buferjoslu ierīkošanai vai izmantotas nektāra vākšanai biškopības vajadzībām, zāle jānovāc līdz 10.septembrim.
Iesniegumi maksājumiem par vienoto platību, laukaugu platībām, lopbarības platībām, mazāk labvēlīgajiem apvidiem un apvidiem ar ierobežojumiem vides aizsardzības nolūkā, kā arī maksājumiem bioloģiskās lauksaimniecības attīstībai, bioloģiskās daudzveidības uzturēšanai zālājos un buferjoslu ierīkošanai šogad jāiesniedz līdz 15.maijam, nevis kā iepriekš – līdz 21.maijam. Labot pieteikumus varēs tikai līdz 10. jūnijam, nevis 15. jūnijam. Iesniegums, pretendējot uz maksājumu lauksaimniecības dzīvnieku ģenētisko resursu saglabāšanai, Lauku atbalsta dienesta (LAD) reģionālajās lauksaimniecības pārvaldēs jāiesniedz līdz 10.jūnijam.
Lai paplašinātu zīdītājgovs prēmijas atbalsta pretendentu loku, paredzēts, ka šim maksājumam varēs pieteikt arī Latvijas brūnās vai Latvijas zilās govis, ja tās netiek slauktas, bet tiek izmantotas teļu zīdīšanai. Zīdītājgovs prēmija būs arī par ierobežotu skaitu telītēm no astoņu mēnešu vecuma.
Šogad ir paredzēts viens iesniegumu iesniegšanas termiņš līdz šā gada 15.jūlijam par tām zīdītājgovīm un telēm, kuras atbalsta pretendents ir deklarējis valsts aģentūrā “Lauksaimniecības datu centrs” uz šā gada 1.jūliju.
Iesniegumus kaušanas prēmijai, tāpat kā pagājušā gadā, varēs iesniegt četras reizes gadā – līdz katra ceturkšņa pirmā mēneša piecpadsmitajam datumam. Pēdējais datums, līdz kuram varēs iesniegt iesniegumus par 2005.gadā nokautiem vai nokaušanai eksportētiem liellopiem, kuri vecāki par astoņiem mēnešiem, noteikts līdz 2006.gada 15.aprīlim.
Šogad precizēts arī valsts papildu tiešā maksājuma saņemšanas nosacījums par piena tonnu. Pagājušā gadā maksājumu izmaksāja par saimniecībai piešķirto piena kvotu, bet šogad maksājums būs tikai par realizētajām piena tonnām saimniecības rīcībā esošās piena kvotas ietvaros. Iesniegums šā maksājuma saņemšanai LAD reģionālajās lauksaimniecības pārvaldēs būs jāiesniedz līdz 15.jūlijam.
Šogad zemnieki ES tiešajos maksājumos varēs saņemt 27,41 miljonu latu, bet valsts papildu tiešajos maksājumos – 33,93 miljonus latu.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!