• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārzemju presē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.03.2005., Nr. 43 https://www.vestnesis.lv/ta/id/103633

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pastāvēs, kas pārmainīsies. Arī ANO

Vēl šajā numurā

15.03.2005., Nr. 43

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārzemju presē

Vācu “Süddeutsche Zeitung”: “Vai prezidenti drīkst pieņemt Putina uzaicinājumu piedalīties lielajā militārajā parādē? Rīgā šis bija īpaši grūts lēmums. Piemēram, 55% galvaspilsētas iedzīvotāju dzimtā valoda ir krievu, un viņu lielākajai daļai sarkanarmieši ir varoņi, kas sakāva fašistus. Taču latviešiem viņi bija okupanti, kas desmitiem tūkstošus deportēja uz Sibīriju un tūkstošus nogalināja.”

Vācu “Frankfurter Rundschau”: “Vaira Vīķe-Freiberga domā, ka uzvara, ko Padomju Savienība izcīnīja kopā ar sabiedrotajiem, neattaisno režīma un īpaši tā vadītāja Staļina daudzos noziegumus. Bez tam Latvija līdz ar to neieguva brīvību. Padomju Savienība to okupēja gandrīz uz piecdesmit gadiem. “Kara beigas, kas tik daudziem cilvēkiem atnesa brīvību, manai valstij atnesa tirāniju un okupāciju,” sacīja prezidente. Tāpēc viņa uz Maskavu došoties ar dalītām jūtām.”

Vācu “German-foreign-policy”: “Igaunijas un Lietuvas prezidenti piedalīties 9.maija svinībās Maskavā esot atteikušies pēc tam, kad ietekmīgi Vācijas ārpolitiķi... paziņoja, ka atbrīvošana no nacionālsociālisma Baltijā vienlaikus esot nozīmējusi “jaunas okupācijas sākumu”, “apspiešanu un nebrīvi”. Ar to saistītā vēršanās pret Eiropas pēckara kārtību (Jaltas vienošanos) jau gadiem tiekot gatavota ar vācu ārpolitiķu atbalstu.

Angļu “BBC Monitoring”: “Krievijas prezidenta dienesta vadītājs Sergejs Jastržembskis paudis nožēlu par Igaunijas un Lietuvas prezidentu atteikšanos piedalīties Uzvaras svētku pasākumos Maskavā. “Baltijas valstis vēlas, lai Krievijas vadība atzītu faktu, ka Staļins 1940.gadā ir anektējis Baltijas valstis, bet pēc tam represējis un deportējis to iedzīvotājus,” teica Jastržembskis. Viņš saprotot, kā šā iemesla dēļ jūtas Baltijas valstis, taču iebilst pret mēģinājumiem PSRS pielīdzināt nacistiskajai Vācijai.”

Krievijas “Rosbalt” autors apgalvo, ka padomju okupācijas Baltijas valstīs nav bijis, un izvērsti cenšas to pierādīt. “Baltijas valstīm vajadzēja cīnīties ar padomju divīzijām kā Somijai, nevis sagaidīt tās ar ziediem.” “Baltijas valstīm nevajadzētu bojāt attiecības ar Krieviju, mēģinot panākt tā saucamās okupācijas atzīšanu,” raksta “Rosbalt”.

Franču “Agence France Presse”: “Krievija ANO Cilvēktiesību komisijā aicināja kontrolēt, kā Igaunijā un Latvijā ievēro minoritāšu tiesības, galvenokārt krievu, un nosodīt tās par nacistu godināšanu. “Mēs īpaši esam norūpējušies par to, ka Rīgā un Tallinā, no vienas puses, turpina godināt nacistu atbalstītājus, bet, no otras puses, tur vajā kara veterānus, kuri kopā ar padomju bruņotajiem spēkiem cīnījās pret Hitlera armiju,” sacīja Krievijas ārlietu ministra vietnieks Jurijs Fedotovs.”

Poļu “Gazeta.pl.”: “Konference “Kurp dodas Krievija?”, ko šonedēļ rīkoja prestižais Stratēģisko pētījumu fonds, pulcināja franču ģenerāļus, stratēģus, diplomātus, analītiķus un žurnālistus. Viņi dzirdēja vienotu ekspertu viedokli: iet slikti, un vainīgs pie tā ir Putins.”

Pēc ĀM Ārzemju preses analīzes nodaļas materiāliem

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!