• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Paredzēs stingrākus nosacījumus gaisa satiksmes dispečeriem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.03.2005., Nr. 41 https://www.vestnesis.lv/ta/id/103320

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Čehu pētnieka latviskā stīga

Vēl šajā numurā

10.03.2005., Nr. 41

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Paredzēs stingrākus nosacījumus gaisa satiksmes dispečeriem

Šonedēļ Eiropas Parlaments (EP) pirmajā lasījumā pieņēma priekšlikumu direktīvai par Kopienas gaisa satiksmes dispečera licenci. Direktīvas mērķis ir saskaņot valstu atšķirīgās sistēmas attiecībā uz dispečeru licenču piešķiršanu un veicināt licenču savstarpēju atzīšanu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs. Tas nodrošinātu labāku speciālistu mobilitāti, tātad arī iespēju dalībvalstīm atrast piemērotākos profesionāļus.
EP deputāti vairākkārt norādīja, ka nepieciešama gaisa satiksmes dispečeru kompetences paaugstināšanu. Vairākkārt izskanēja argumenti, ka vienotā gaisa telpā drošībai ir vislielākā nozīme. Pēc vairākiem nelaimes gadījumiem ar gaisa kuģiem var izdarīt secinājumu, ka gaisa satiksmes drošība ir visciešākajā veidā atkarīga no aeronavigācijas dispečeru kompetences. EP deputāti uzskata, ka vairāk uzmanības būtu jāpievērš drošības, aizsardzības un krīžu vadīšanas aspektiem apmācības procesā, jo darbā dispečeriem jābūt gataviem sastapties ar tādām ārkārtas situācijām kā lidmašīnu nolaupīšanas vai reāli draudi uzspridzināt kādu no tām.
Direktīvas projekts arī paredz, ka drošības nolūkā dispečeriem ir jāprot angļu valoda pienācīgā līmenī, lai viņi varētu sazināties savstarpēji, kā arī ārkārtas gadījumos – ar glābšanas dienestiem.

Ilze Sedliņa, “LV”

ilze.sedlina@vestnesis.lv

Uzziņai:

2001. gadā Eiropas gaisa satiksmes industrijā (toreiz Eiropas Savienībā bija tikai 15 dalībvalstis) strādāja aptuveni 33 tūkstoši darbinieku. Gandrīz puse – 13,5 tūkstoši – no visiem šajā nozarē nodarbinātajiem bija dispečeri.
Direktīvas projekta nosacījumi par dispečeru kvalifikāciju attieksies uz visiem gaisa satiksmes uzraugiem, arī militārajā dienestā strādājošajiem. Jaunajā likumdošanas aktā katrs licencēšanas ķēdes posms tiks regulēts – institucionālais ietvars, stingri nosacījumi personām, kuras gribēs apgūt minēto profesiju, kompetenču sadalījums, lai nodrošinātu caurskatāmību un savietojamību, kā arī dispečeru apmācības standarti.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!