• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zaudējumi videi mazinās ar katru gadu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.03.2005., Nr. 39 https://www.vestnesis.lv/ta/id/103102

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

08.03.2005., Nr. 39

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zaudējumi videi mazinās ar katru gadu

Pērn patvaļīgi izcirsts mazāk koku un līdz ar to sarukuši arī ciršanas rezultātā videi nodarītie zaudējumi. Gadsimta sākumā zaudējumi bija lēšami miljonos latu, bet pērn tie bija nedaudz virs pusotra miljona.

KOCINJI.PNG (194087 bytes)Aizvadītajā gadā konstatēti 1496 koku patvaļīgas ciršanas gadījumi, no tiem valsts mežos – 348 gadījumi un privātajos mežos (domāti visi pārējie meži) – 1148 gadījumi. Valsts meža dienests (VMD) norāda, ka pārkāpumu skaits samazinās. Salīdzinājumā ar 2001.gadu patvaļīgu koku izciršanas gadījumu skaits sarucis vairāk nekā uz pusi – no 2757 gadījumiem līdz 1148.
Patvaļīgi izcirstais koksnes apjoms aizvadītajā gadā bija ap 66 tūkstoši kubikmetru, no tiem valsts mežos izcirsti ap 17 tūkstoši kubikmetru. Tātad no kopējā nelikumīgi iegūtā koksnes daudzuma lauvas tiesa patvaļīgi izcirsta privātajos mežos – pavisam 49 tūkstoši kubikmetru koksnes jeb 74 procenti. Ne vienmēr šo pārkāpumu pamatā ir apzināta ļaunprātība. Piemēram, daļa pārkāpumu notiek vietās, kur meža īpašniekiem atļauts kaut ko darīt, taču ir izdarīts pārkāpums, piemēram, nepareizi veikta kopšanas cirte, sabojājot paliekošo audzes daļu.
Nelikumīgas ciršanas dēļ pērn daļēji bojātas vai pilnībā iznīcinātas mežaudzes 492 hektāru platībā.
Kopumā gan situācija uzlabojas. Pēc Valsts meža dienesta (VMD) apkopotās informācijas, privātajos mežos samazinājās patvaļīgi izcirstais koksnes daudzums un ciršanas dēļ videi nodarītie zaudējumi. Šāda tendence pēdējos gados kļuvusi noturīga. Aizvadītajā gadā patvaļīgi izcirstais koksnes apjoms privātajos mežos salīdzinājumā ar 2003. gadu ir samazinājies par 45 procentiem. Zaudējumi videi arī ir lejupslīdoši: pirms četriem gadiem teju seši miljoni, pirms trim gadiem – trīs miljoni, pirms diviem – nedaudz virs diviem miljoniem, bet pērn – nedaudz virs pusotra miljona latu. Tas ir, koku patvaļīgas ciršanas rezultātā meža videi nodarīti zaudējumi 1,68 miljonu latu, tajā skaitā valsts mežos 487 500 tūkstoši latu un privātajos mežos 1196 tūkstoši latu.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!