• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija kā narkotiku tranzīta plūsmu krustpunkts. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.03.2005., Nr. 38 https://www.vestnesis.lv/ta/id/102947

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Noskaidro Ādažu ugunsgrēka apstākļus

Vēl šajā numurā

04.03.2005., Nr. 38

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija kā narkotiku tranzīta plūsmu krustpunkts

Narkotiku tirdzniecība pēdējos gados kļuvusi mobilāka un konspiratīvāka. “LV” jau rakstīts, ka tam ir vairāki iemesli, piemēram, ievērojamais narkotiku tirgoņu aizturēšanas gadījumu skaits un izmaiņas likumdošanā, pastiprinot soda sankcijas. Mainījies arī ēnu biznesā iesaistīto personu loks un narkotiku izplatīšanā saistīto noziedzīgo grupējumu organizācija. Tā kā atvērtās robežas starp Eiropas Savienības valstīm ļauj brīvi pārvietoties ne tikai pilsoņiem, bet arī noziedzīgo grupējumu pārstāvjiem, cīņa ar narkotiku nelegālo apriti kļūst arvien grūtāka.

SUNS.PNG (110558 bytes)
Narkotiku meklēšanā apmācīti suņi ir labi palīgi bagāžas pārbaudē
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.

Aizvadītajā gadā Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) darbinieki aizturējuši sešpadsmit stabilas un nozīmīgas noziedzīgas narkotiku vairumtirgotāju grupas, uzsvēra Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Jānis Vonda.
Pagājušā gada sākumā “LV” rakstījām, ka valstī aizvadītajā gadā reģistrēts rekordliels ar narkotisko un psihotropo vielu nelegālo apriti saistīto noziedzīgo nodarījumu skaits – 997, šogad var teikt to pašu. Pavisam reģistrēti 1148. Taču dati vērtējami no diviem aspektiem – pieaugu-si noziedzība, un latento (slēpto) noziegumu atklāšanā rosīgāk strādājusi policija. Konkrēti par kontrabandu ierosinātas vienpadsmit krimināllietas, aptuveni pusi no tām ierosinājusi Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvalde.

Konspiratīvais ēnu bizness

Pēdējo gadu laikā aizturētas vairākas noziedzīgas grupas, kuras aktīvi darbojās narkotiku kontrabandas un vairumtirdzniecības laukā, kā arī likvidēti daži narkotiku piegādes kanāli no Lietuvas un Krievijas, teikts Valsts policijas pārskatā par 2004.gadu. Turklāt pērn un aizpērn Lietuvā aizturēti vairāki organizētās noziedzības pārstāvji, kuri piegādāja narkotikas tālākai izplatīšanai Latvijā. Līdz ar to aizvadītajā gadā narkobiznesā vērojama vēl lielāka konspirācija.
Noziedzīgās grupas ātri pielāgojas jauniem apstākļiem. Lietā tiek liktas arī jauno tehnoloģiju priekšrocības. Šādi tiek gādāts par informācijas apmaiņas aizsardzību. Kur liela nauda, tur lielas materiāltehniskās iespējas. Narkobiznesā iesaistītajiem par labu nāk arī atvērtās robežas Eiropas Savienībā. Tādēļ narkobiznesu apkarot kļūst sarežģītāk, īpaši, ja tiesībsargiem nav attiecīga materiāltehniskā nodrošinājuma.

Heroīns nav miris

Heroīns savu triumfa gājienu sāka deviņdesmito gadu nogalē, un tā aprite valstī kopš 2001.gada samazinājās. Latvijā pārsvarā bija pieejama šī zemas kvalitātes sevišķi bīstamā narkotiskā viela ar lielu piemaisījumu daudzumu un zemāku aktīvās vielas koncentrāciju. Piemaisījumi ir visdažādākie, pat analgīns vai veļas pulveris. Samazinoties heroīna piedāvājumam, saruka arī pieprasījums. Šķiet, varētu atviegloti uzelpot – vismaz heroīns, lai arī lēnām, tiek izstumts no aprites. Taču tiesībsargājošo iestāžu prognozes neiepriecina. Proti, līdz ar amfetamīna tālāko straujo izplatību atkal iespējams heroīna bums. To, ka heroīns nav miris, apliecina fakts, ka arvien vairāk konstatēti ar tā izplatīšanu saistītie likumpārkāpumi lietotāju līmenī.
Tomēr būtiski jaunas tendences narkotiku nelegālās aprites jomā 2004.gads nav nesis. Kopš heroīns līderpozīcijas atdevis tā sauktajām sintētiskajām narkotikām, piemēram, amfetamīnam un metamfetamīnam, tās ir izplatītākās Latvijā. Pērn plašumā vērsusies arī ekstazī “popularitāte”. Tā pagājušajā nedēļā uz aizdomu pamata par narkotiku realizāciju aizturēts jaunietis, pie kura atrasti vairāk nekā 200 grami metamfetamīna. Tas ir otrais lielākais atklātais daudzums šogad.
ONAP norāda, ka galvenais kritērijs šo narkotiku izplatībai Latvijā ir zemās cenas un vairumtirgotāju lielā peļņa, tātad ieinteresētība sintētiskajām narkotikām radīt vēl lielāku noieta tirgu.
Stabila ir marihuānas un hašiša “popularitāte”. Noteiktās aprindās iecienītākais ir kokaīns.
Narkotirgotāji parasti vairs nav specializējušies konkrētas narkotikas pārdošanā. Pieprasījums mūsdienās ir dažāds, un viņi tam pielāgojas, piedāvājot pārdošanā pilna spektra narkotiskās un psihotropās vielas. Arī narkobiznesa hierarhijas zemākais dīleru loks kļuvis piesardzīgāks, taču indes pieejamība ir plaša.

Sintētisko narkotiku fabrika Eiropa

Eiropa ir vadošā “ražotne” sintētisko narkotiku izgatavošanā. No šā reģiona tās aizplūst tālāk plašajā pasaulē. Galvenie ražošanas un izplatīšanas centri ir Nīderlande, Polija un Beļģija. Policijas operatīvā informācija ļauj secināt, ka sintētiskās narkotikas tradicionāli tiek ievestas no Polijas, Lietuvas, Nīderlandes un Vācijas. Vairumā gadījumu kurjeri izmanto autotransportu, arī starptautisko maršrutu autobusus. Zināms, ka sintētiskās narkotikas, īpaši ja runa ir par metamfetamīnu, ražo kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā. Kanāls no pēdējās pērn aktivizējies.
Policija norāda, ka ar narkotiku kontrabandu un pārvadāšanu tālākai izplatīšanai Latvijā nodarbojas noziedzīgās grupas, kuru sastāvā ir gan pašmāju, gan Lietuvas iedzīvotāji. Vairums starpnieku sintētisko narkotiku piegādē uz Latviju ir kaimiņzemes pavalstnieki. Parasti tie ir organizētās noziedzības struktūru pārstāvji.
Savukārt, ja runa ir par kokaīnu, Latviju izmanto tā tranzītam pa jūras un gaisa ceļiem no Dienvidamerikas uz Krieviju un Skandināviju. Tranzītā izmanto konteinera pārvadājumus. Pērn gan atklāti gadījumi, kad mūsmājās kokaīns ievests no Krievzemes, izmantojot dzelzceļa transportu. ONAP skatījumā, ir pamats domāt, ka kokaīna tranzīta plūsmas krustojas Latvijā un ar narkotiku tranzītu nodarbojas starptautiskā narkobiznesa pārstāvji. Plus vēl heroīna ceļš. Inde ceļo tālāk, jo Latvija nav mērķa valsts liela mēroga (pasaules izpratnē) noietam. Mūsmājās paliek salīdzinoši neliela daļa no tranzīta plūsmām, bet tā ir pietiekama vietējam noietam.
Tā ka ONAP Narkotiku apkarošanas birojam darba pilnas rokas, lai apsekotu tranzītu ceļus. Tas, protams, veicams vienīgi ciešā sadarbībā ar citu valstu tiesībsargājošām institūcijām.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes izņemtās vielas* 2004.gadā

Viela

Daudzums

Vērtība

Amfetamīns

2440,0411 grami

aptuveni 24 400 lati

Metamfetamīns

2209,0102 grami

22 090 lati

Hašiss

71,3160 grami

713 lati

Ekstazī

8569 tabletes

42 845 lati

Heroīns

147,1365

grami 7356 lati

Efedrīns

550,98 grami, 8653 tabletes

18 488 lati

Marihuāna

3835,3597 grami

38 353 lati

Kokaīns

344,4454 grami

13 777 lati

Kopumā atsavinātas narkotiskās un psihotropās vielas vairāk nekā 168 000 latu vērtībā.

Avots: Valsts policija

• Publicēts saraksta fragments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!