• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzticība linam mūža garumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.03.2005., Nr. 35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/102615

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Trešdiena, 02.03.2005.

Laidiena Nr. 36, OP 2005/36

Vēl šajā numurā

01.03.2005., Nr. 35

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzticība linam mūža garumā

GOBELENS.PNG (136020 bytes)
Rita Blumberga. “Dziesmu svētki”, 2001

Vēl līdz 11.martam Dekoratīvi lietišķās mākslas muzejā skatāma tekstilmākslinieces Ritas Blumbergas personālizstāde. Māksliniece strādā dažādās aušanas tehnikās, taču darbu vienīgais materiāls ir lins. Linšķiedra tajos izmantota visdažādākajos veidos – no smalka, zīdam līdzīga pavediena līdz raupji savītai virvei. Gadu gaitā atrodot aizvien jaunas šī dabas materiāla faktūras un krāstoņu iespējas, māksliniece meistarīgi atklāj linu pelēkuma pārsteidzošās nianses. Ekspozīcijā līdzās agrāko gadu kompozīcijām ir paši jaunākie darbi, jo māksliniece, kas 18. aprīlī svinēs 80.dzimšanas dienu, arvien vēl raženi strādā un piedalās izstādēs. Viņas jaunradē atainojas tautas mākslas, vēstures un garīgo vērtību dziļi personiska izpratne un redzējums. Ikviens darbs piesaista ar negaidītu, asprātīgu kompozicionālo risinājumu un vitālu mākslas valodu. Tieši šī lakoniskā un spēcīgā izteiksmība linu dara tuvu akmenim, kā par to esam varējuši pārliecināties izstādēs, ko tekstilmāksliniece rīkojusi kopā ar dzīvesbiedru tēlnieku Laimoni Blumbergu.
Izstādes kuratore ir Rūta Rinka. Mākslas zinātniece uzskata, ka Ritas Blumbergas tekstilijas ieņem unikālu un visai būtisku vietu Latvijas tekstilmākslas kopējā kontekstā. Tajās lieliski atklājas linšķiedras divdabīgais raksturs – atturīga elegance, pat aristokrātisms un dabas skarbums.

Aina Rozeniece, “LV”

aina.rozeniece@vestnesis.lv

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!