• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministre, nosūtot vēstuli KNAB par interešu konflikta novēršanu IVI. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.02.2005., Nr. 32 https://www.vestnesis.lv/ta/id/102305

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tieslietu ministre, piedaloties ES Tieslietu un iekšlietu ministru padomes sanāksmē

Vēl šajā numurā

24.02.2005., Nr. 32

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministre, nosūtot vēstuli KNAB par interešu konflikta novēršanu IVI

Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete ir nosūtījusi vēstuli Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam par interešu konflikta novēršanu Izglītības valsts inspekcijas (IVI) darbībā. I.Druviete lūdz sniegt atzinumu, vai IVI vadītājs Zigfrīds Grinpauks ir izpildījis likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” 20.panta prasības.
Likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” 20.panta pirmajā daļā paredzēts, ka valsts institūcijas vadītājam ir pienākums atbilstoši savai kompetencei nepieļaut, lai šajā institūcijā strādājošās valsts amatpersonas nonāktu interešu konflikta situācijā un šādā situācijā īstenotu valsts amatpersonas amata pilnvaras.
Atbilstoši IVI 2004.gada 30.septembra rīkojumam var secināt, ka Z.Grinpauks vairākiem inspektoriem atļāvis savienot šo amatu ar, piemēram, domes deputāta un domes priekšsēdētāja vietnieka pienākumiem.
Pat pieņemot, ka inspektors tieši nekontrolē izglītības iestādi, kur pats strādā, pašvaldības deputāts ir personiski ieinteresēts attiecīgās pašvaldības darba izglītības jomā relatīvi labā novērtējumā citu pašvaldību vidū. Tā kā domes (padomes) priekšsēdētājs ir atkarīgs no tās deputātiem, arī rajona padomes darbība zināmā mērā ir saistīta un atkarīga no vietējās varas rīcības. Gan pašvaldības deputātam, gan domes (padomes) priekšsēdētāja vietniekam var būt iespējams ietekmēt rajona padomes darbību.
IVI vadītājs savā vēstulē norāda, ka saskaņā ar valsts izglītības galvenā inspektora pienākumiem ir jākontrolē normatīvo aktu ievērošana pašvaldības teritorijā, tai skaitā arī pašas pašvaldības domes darbības atbilstība normatīvo aktu prasībām, tādēļ inspektoram jābūt neatkarīgam un objektīvam.
Saskaņā ar likumu “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” amatpersonai ir aizliegts sagatavot vai izdot administratīvos aktus, veikt uzraudzības, kontroles, izziņas vai sodīšanas funkcijas, slēgt līgumus vai veikt citas darbības, kurās šī amatpersona, tās radinieki vai darījumu partneri ir personiski vai mantiski ieinteresēti, savukārt 12.pants aizliedz, izmantojot savu amata stāvokli, jebkādā veidā ietekmēt citas amatpersonas, kad tās veic iepriekšminētās darbības attiecībā uz jautājumiem, kuru izlemšana ietekmē vai var ietekmēt šīs amatpersonas, tās radinieku vai darījumu partneru personiskās vai mantiskās intereses, kā arī tām fiziskajām vai juridiskajām personām, no kurām šī amatpersona vai tās radinieki gūst jebkāda veida ienākumus.
Saskaņā ar likuma 22.pantu amatpersona atsakās no amata pienākumu veikšanas vai amata savienošanas visos gadījumos, kad ētisku apsvērumu dēļ varētu tikt apšaubīta tās darbības objektivitāte un neitralitāte.

Laila Spaliņa, ministres padomniece komunikāciju lietās

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!