• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Gaidot ASV prezidenta vēlēšanas". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.08.2000., Nr. 303/306 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10209

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Hofam Svenam Hēdlundam 70 gadu"

Vēl šajā numurā

30.08.2000., Nr. 303/306

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Gaidot ASV prezidenta vēlēšanas"

"U.S. News & World Report"

— 2000.08.14.

Ja Tedijs Vaits vēl arvien būtu starp mums, viņš pagājušajā nedēļā Filadelfijā būtu veltījis veselu grāmatu republikāņu rīkotajai sanāksmei. Tur šajās četrās dienās notika prezidenta vēlēšanu kampaņa 2000.

Vice prezidentam Alam Goram joprojām ir iespējas uzvarēt šajā rudenī, bet Dž. Bušs ir ieņēmis spēcīgāku pozīciju, parādot sevi no labākās puses un norādot, ka viņs varētu būt atbildīgā un darbīgākā persona nācijas nākotnes veidošanā. Pirms gada Bušs izskatījās vēl jauns un nepieredzējis — kā teiktu Demokrātu jokdari, rīkojies, kā tikko trīs punktus iemetis. Tas Bušs, kas runāja no tribīnes Filadelfijā, bija cilvēks, kam ir skaidra morālā stāja un integritāte, kādu vēlētos redzēt sabiedrība savā nākamjā līderī. Tikai daži kandidāti ir parādījuši līdzīgu personības izaugsmi kampaņas laikā.

Šķiet, ka Bušs ir pārņēmis labākās savas ģimenes tradīcijas. Viņš, tāpat kā viņa tēvs un vectēvs, tic, ka ievērojama daļa dzīves jāļauj saskatīt sabiedrībai. Viņš atgādina centra spēlētāju, kurš uzturējis draudzību ar vairākiem cilvēkiem mūža garumā, un tas liecina par viņa lojalitāti un izturētu raksturu. Viņš arī "neskumst" pēc prezidentūras, kas atšķir viņu no viņa sāncenšiem. Viņa tēvs noteikti bija labāk sagatavots darbam birojā, savukārt dēla sagatavošanās ir viena no vājākajām, kas redzēta modernajā pasaulē, bet kā gubernatoram viņam dotas visas iespējas. Viņa tēvs balstījās uz jau esošo, taču dēls meklē jaunu un ātru pieeju jautājumu risināšanai. Daudzi Amerikas labākie politiskie līderi šodien ir gubernatori, kā, piemēram, republikāņi Tomijs Tosons, Džons Englers, Džordžs Raiens un demokrāti Džims Hants un Grejs Deiviss. Bušs ir starp viņiem visiem.

 

Divpartiju instinkti

Tāpat kā daudzi citi, arī Bušs ir iemācījies strādāt ar "pretējo pusi". Pat pirms viņa pirmajām vēlēšanām Teksasā viņs izsauca demokrātu vecāko leitnantu un sāka runāt par sadarbību. Bušs ir apņēmies tādu pašu divpartejismu ienest arī Vašingtonā, lai konservatīvie sabiedrotie spēki neoficiāli sāktu uztraukties par to, ka viņš varētu nostāties pārāk tuvu "centra" spēkiem. Bet valstij labāk, protams, būtu, ja Buša solījumi ieviestu labas pārmaiņas un jaunu savstarpējās laipnības elpu.

Otra labākā puse, kas bija pamanāma Filadelfijā, ir Buša komanda. Vairāki no šiem cilvēkiem ir gājuši kopā ar viņu jau ilgi un ir parādījuši sevi kā vienotākā, disciplinētākā un veiksmīgākā komanda pēdējos 20 gados. Agrāk tā kādam varbūt šķita pārāk neveikla un jauna, bet tagad, atskatoties uz pagājušo nedēļas nogali, žurnālists Hendriks Hercbergs to nosaucis par "darba mākslu". Buša uzruna, kas viņam devusi iespējas novembrī nonākt pirmajās rindās, ir rādījusi, ka vairākas nedēļas notikusi nopietna gatavošanās un darbs. Buša cilvēki ir arī saplānojuši priekšlikumus un tēzes, ko varētu izplatīt vēlēšanu kampaņas laikā. Vēl jāpieliek pūles oktobrī gaidāmo pasākumu organizēšanā un jāapdomā, kas tiks darīts 8.novembrī — dienu pēc vēlēšanām.Tāda gatavošanās ir retums politiskajā vidē un var sagraut vai veidot nākamo prezidentu. Kā labu piemēru varētu atcerēties Bila Klintona palikšanu nomodā naktī pirms inaugurācijas ceremonijas, lai pabeigtu savu uzrunu.

Demokrāti var un viņiem būtu jāiedarbina republikāņos apziņa par krasajām atšķirībām viņu nākotnes plānos. Vai Buša nodokļu politikas ieceres ir tik lielas, ka varētu pat notušēt trūkumus? Kas iegūs visvairāk no šādas nodokļu politikas un no īpašuma nodokļa atcelšanas? Kā Buša komanda palīdzēs miljoniem bērnu apdrošināt veselību, ko Kolins Pauvels neatlaidīgi solīja savā runā? Kādus tiesnešus konservatīvie pieprasīs? Ko var sagaidīt sievietes? Kā būs ar ieroču nēsāšanas ierobežojumiem? Un kā būs ar kampaņas finansējuma ierobežojumiem? Un kā nākotnē tiks risināta visas globālā pasaules problēma — temperatūras paaugstināšanās?

Valstij nepieciešamas spēcīgas debates par alternatīviem risinājumiem nākotnē pirms galīgā lēmuma pieņemšanas vēlēšanās. Buša pozitīvi orientētā kampaņa prasa arī no Gora ko daudzsološāku nekā nerimstošus, negatīvus uzbrukumus. Tikai pirms dažiem mēnešiem Bušs parādīja gatavību valdīt. Viņš lika savai partijai saņemties, izveidot skaidri saprotamus savu nākotnes vīziju, plānus un parādīja, ka spēj vadīt. Ja vien Gors nesniegs labāku atbildi nākamjā nedēļā, mēs būsim bijuši liecinieki tam, kā mūsu nākamais prezidents parādījies uz politiskās skatuves.

Deivids Gergens

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!