• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Berezovska lietas izmeklēšana tiek nobremzēta". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.08.2000., Nr. 303/306 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10206

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Gaidot ASV prezidenta vēlēšanas"

Vēl šajā numurā

30.08.2000., Nr. 303/306

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Berezovska lietas izmeklēšana tiek nobremzēta"

"Neue Zūrcher Zeitung"

— 2000.08.23.

"Aeroflot" lietas izmeklēšanas vadītājs aiziet no amata.

Krievijas izmeklētāju Volkovu, kas izmeklēja lietu par krāpnieciskiem naudas darījumiem valsts aviokompānijā "Aeroflot", ir piespieduši atkāpties. Tas notika tikai trīs nedēļas pēc tam, kad Šveice izsniedza Volkovam bagātīgu faktu materiālu. Līdz ar to "Aeroflot" lietas izmeklēšana, kurā ir iesaistīts arī politiski ietekmīgais biznesmenis Berezovskis, ievērojami aizkavēsies.

"Aeroflot" lietas izmeklētāju grupas vadītājs Nikolajs Volkovs pagājušās nedēļas nogalē tika spiests atkāpties un aiziet pensijā. Otrdien par to paziņoja Krievijas laikraksti, atsaucoties uz pašu Volkovu. Līdz ar to izmeklēšana, kas ir ievadīta pret ilggadējo Kremlim tuvu stāvošo biznesmeni Berezovski un diviem viņa līdzstrādniekiem, ir saņēmusi smagu triecienu. Vēl jūlijā, kad Šveice tiesiskās palīdzības ietvaros Volkovam nodeva 80 kastes ar dokumentiem, optimisti cerēja uz drīzu afēras noskaidrošanu tiesā. Taču tagad rodas aizdomas, ka, gluži tāpat kā "Mabetex" kukuļošanas lietā, no amata politisku apsvērumu dēļ ir atlaists vēl viens neērts izmeklētājs.

 

Vēl viens "tīrīšanas upuris"

1999.gada janvārī vēl Jurija Skuratova vadītā Ģenerālprokuratūra ievadīja kriminālizmeklēšanu sakarā ar aizdomām par krāpšanu kompānijā "Aeroflot". Vēlāk tika izvirzītas apsūdzības pret Berezovski un abiem bijušajiem "Aeroflot" vadītājiem — Krasnenkeru un Gluškovu. Visiem trim tika izvirzīta apsūdzība par to, ka viņi caur Lozannas firmām "Andava" un "Forus" savā kontrolē esošajos Šveices banku kontos ir noguldījuši 935 miljonus dolāru kompānijas naudas. Afēras laikā vairāki miljoni dolāru esot noblēdīti. Lietas izskatīšanā Berezovskis vēlāk figurēja tikai kā liecinieks, un šis fakts ir uzskatāms tikai par Volkova taktisku atkāpšanos.

Atbildot uz Krievijas lūgumu palīdzēt, Bernes tiesībsargājošās iestādes 1999.gada jūnijā bloķēja vairākus kontus un konfiscēja plašu dokumentu klāstu abās Lozannas firmās. Pēc ilgas tiesiskās procedūras daļa savākto materiālu jūlija beigās tika nodota Maskavai.

Toreiz Volkovs paskaidroja, ka, pateicoties saņemtajiem dokumentiem, viņš cerot izmeklēšanu paātrināt. Viņa atkāpšanās tikai trīs nedēļas pēc šī paziņojuma liek domāt par pretējo. Pēdējā pusotra gada laikā Krievijas Ģenerālprokuratūra tiek pamatīgi "iztīrīta" no tiem cilvēkiem, kuri izrāda pārāk lielu interesi par politiski bīstamiem kriminālnoziegumiem. Sava pašreizējā priekšnieka Ustinova vadībā Ģenerālprokuratūra vairs nevēlas izmeklēt korupcijas gadījumus Kremļa apkaimē. Tā ir sākusi nodarboties ar skandalozām lietām, kas gan vairāk atgādina izspiešanas manevrus, nevis tiesiski korektu izmeklēšanu, ievadot lietas, piemēram, pret uzņēmējiem Gusinski un Potaņinu, kas kritizē režīmu.

 

Ievērojams un atklāts

Volkovs Ģenerālprokuratūrā bija nostrādājis ilgāk nekā citi, jo viņš bija pats ievērojamākais Krievijas izmeklētājs. Pirmā Čečenijas kara laikā viņš izmeklēja blēdības ar Groznijas atjaunošanai paredzētajiem līdzekļiem vairāku miljonu dolāru apmērā, galu galā iesēdinot cietumā Maskavai uzticīgo Groznijas mēru Gantamirovu. Kā izrādījās, tas bija veltīgi, jo politiski noderīgais čečens vēlāk tika amnestēts un tagad atkal ieņem augstus amatus jaunajā prokrieviskajā Čečenijas pārvaldē. Vēlāk Volkovs vadīja izmeklēšanu pret kukuļņēmējiem Krievijas Statistikas pārvaldē.

Volkovam bija arī viens nozīmīgs trūkums — kā izmeklētājs viņš pārāk daudz izpļāpāja mediju pārstāvjiem. Viens no pēdējiem piemēriem bija viņa paziņojums Bernē, ka drīz esot sagaidāma lietas ievadīšana par SVF palīdzības kredīta izsaimniekošanu 4,8 miljardu dolāru apmērā. Tomēr Ģenerālprokuratūrai acīmredzot šādu nodomu nebija, un Volkovs saņēma smagu kritiku. Tāda izmeklēšana arī politiski būtu ārkārtīgi delikāta lieta, jo apšaubāmā kredītu transakcija notika laikā, kad par to atbildēja toreizējais finansu ministra vietnieks, tagadējais premjerministrs Mihails Kasjanovs.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!