• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārzemju presē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.02.2005., Nr. 26 https://www.vestnesis.lv/ta/id/101666

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Brāļi, konkurenti un mūžīgi kaimiņi

Vēl šajā numurā

16.02.2005., Nr. 26

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārzemju presē

ASV “Newsweek International”: “Disharmonija starp Baltijas valstīm bija skaidri redzama sāpīgajās debatēs par sarežģītajām attiecībām ar Krieviju. Prezidents Putins uzaicināja Eiropas valstu vadītājus uz svinīgajiem pasākumiem 9. maijā Maskavā, taču Baltijas valstis atklāti atteicās apstiprināt savu vadītāju ierašanos Maskavā, lēmumu pamatojot ar to, ka uzvara pār fašistisko Vāciju Baltiju vienlaikus izdzēsa no pasaules kartes. Taču pagājušajā mēnesī Vaira Vīķe–Freiberga, neatvainojoties par šķeltniecisko rīcību, tomēr izlēma piedalīties svinībās. Pretrunas saistībā ar Uzvaras dienu nav vienīgās, kas vājina baltiešu solidaritāti. Nesen Baltijas valstu parlamentārieši daļu no Baltijas asamblejas funkcijām nodeva Ziemeļu padomei.”

Franču “Le Figaro”: “Krievija asi uzstājas pret Vairas Vīķes–Freibergas deklarāciju un nosoda Vladimiram Putinam uzdāvināto grāmatu par Latvijas 20.gs. vēsturi, kā arī kategoriski atsakās atzīt okupācijas faktu. Bet Latvijas prezidente joprojām ir vienīgā no Baltijas valstu vadītājiem, kas paziņojusi par savu došanos uz 9.maija svinībām Maskavā.”

Krievijas “Gazeta”: Krievija piedraudējusi Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā atkal aktualizēt jautājumu par krievvalodīgo iedzīvotāju tiesību ievērošanu Latvijā un Igaunijā. Tā ir Krievijas atbilde uz Latvijas prezidentes paziņojumu par PSRS okupāciju Baltijas valstīs, kurš esot “sapiparots ar padomju veterāniem adresētām rupjībām”. Pēc laikraksta ekspertu domām, konfrontācija nevarot atrisināt Maskavas un Rīgas attiecību problēmas, bet Eiropas institūcijas nedarbojoties. Tiek citēti Konstantīna Kosačeva izteikumi par Latvijas valsts vadītāju, kam seko kritiskas frāzes par Vairas Vīķes-Freibergas rīcību 9. maija kontekstā.

Vācu “FAZ Sonntagszeitung”: “Krievija veiksmīgi izplatot melīgu informāciju, ka Igaunija ir nacistiem draudzīga valsts. Lihulā uzceltais piemineklis igauņu karavīriem esot kalpojis vienīgi Krievijas iedomām un šai klišejai. Tas, ka cietēji bija arī krievi, ka arī viņi bija vācu agresijas upuri, neiederoties tādas valsts kā Igaunijas jaunajā vēstures skatījumā, kurai svarīgi esot tikai pašas upuri. Tāpat gandrīz netiekot runāts par daudzu igauņu saistību ar nacistu noziegumiem.”

Poļu “Rzeczpospolita”: “Lietuvas prezidents Valds Adamkus vēl nav izlēmis, vai 9.maijā dosies uz Maskavu, lai piedalītos uzvaras pār Vāciju 60.gadadienas svinībās. Uz Krievijas galvaspilsētu dodas īpaša Lietuvas Seima delegācija, lai pārrunātu šos jautājumus ar Krievijas politiķiem.”

Vācu “Die Welt”: “NATO un ASV attieksme pret Vācijas kanclera Gerharda Šrēdera priekšlikumu reformēt transatlantiskās attiecības ir skeptiska. Drošības konferencē Minhenē ASV aizsardzības ministrs Donalds Ramsfelds gan solījās apsvērt priekšlikumu, taču tajā pašā laikā paziņoja, ka ASV, neraugoties uz līdzdalību NATO, arī turpmāk veidos mainīgas koalīcijas. Savukārt NATO ģenerālsekretārs Jāps de Hops Shefers domā, ka aliansē jau norisinās reformu process.”

Pēc ĀM Ārzemju preses analīzes nodaļas materiāliem

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!