• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Grāmatnieku goda dienas sākušās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.02.2005., Nr. 25 https://www.vestnesis.lv/ta/id/101572

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Trešdiena, 16.02.2005.

Laidiena Nr. 26, OP 2005/26

Vēl šajā numurā

15.02.2005., Nr. 25

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Grāmatnieku goda dienas sākušās

Latvijas Akadēmiskā bibliotēka un Grāmatizdevēju asociācija visus grāmatniekus aicina uz Misiņa bibliotēku, kur atvērta izstāde “2004.gads Latvijas grāmatniecībā”. Tā ir priekšspēle grāmatu mākslas konkursa laureātu apbalvošanas ceremonijai, kas 17.februārī notiks Preses nama zālē.

KOLMANE.PNG (101206 bytes)
Ieva Kolmane
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.

Izstādes dalībniekus sveica Grāmatizdevēju asociācijas prezidente Ieva Kolmane: “Grāmata un jebkurš iespieddarbs ir liela kopdarba paraugs un liecinieks. Cik daudz katrā talanta un pūļu, cik daudz smieklu un asaru! Autori, redaktori, izdevēji, iespiedēji, mākslinieki, dizaineri... Tāpat kā arāji, pļāvēji, melderi, cepēji garajā rudzu ceļā no grauda līdz maizes kukulim. Lai grāmata mums visiem būtu tikpat vajadzīga kā maize!”

Vaļā vērtais Latvijas gada pūrs

Labāko un skaistāko grāmatu apbalvošanas ceremonija ir visas lielās grāmatnieku saimes svētki, un to pirmais cēliens risinās Misiņa bibliotēkā. Sākumā, tas bija pirms gadiem desmit, tika izstādītas tikai apbalvošanai izvirzītās grāmatas, taču apmeklētāju lielā interese mudinājusi sniegt plašāku ieskatu gada laikā paveiktajā.
Bibliotēkas vadītāja Anna Šmite: “Šajā izstādē piedalās 78 izdevēji ar vairāk nekā 1200 grāmatām. Tā ir apmēram puse no gada grāmatu ražas. Starp izdevējiem ir gan lielie apgādi, gan entuziasti, kam grāmatu izdošana nav pamatnodarbošanās. Te var redzēt lielas, apjomīgas grāmatas un arī pavisam nelielus iespieddarbiņus. Katram ir sava vērtība, katram ir sava nozīme. Un savs adresāts, kas to gaidījis un kam tas vajadzīgs. Izstāde ir laba iespēja katram vērtēt savu darbu aizvadītajā gadā, salīdzināt ar kolēģu veikumu.”
Kā saka Grāmatizdevēju asociācijas izpilddirektore Dace Pugača, katrs izdevējs varētu stundām stāstīt par savu darbu un dalīties gūtajās atziņās, jo tā ir skaista un grūta profesija.
Gadskārtējās izstādes parāda arī grāmatniecības attīstības tendences. Apgāda “Avots” direktors Jānis Leja tās vērtē optimistiski: “Izdevēji atļaujas aizvien vairāk pievērsties nopietnu grāmatu izdošanai. Krīze, kas bija vērojama pirms četriem pieciem gadiem, ir pārvarēta. Kļūstam vērtīgāki. Un lasītāji sāk vairāk pieprasīt vērtīgu literatūru.”

Tuvojas Baltijas grāmatu svētki

“Ja tev nav laika grāmatai, tev nav laika sev” – tāds ir svētku moto, jo to mērķis ir pievērst uzmanību grāmatai, viest pārliecību, ka grāmatu ir vērts lasīt. Latvijā svētki risināsies Ķīpsalas izstāžu hallē no 3. līdz 6.martam. Jau pirms tam tos atklās Lietuvā. Viļņā svinīgi atvērs Noras Ikstenas grāmatu “Dzīves svinēšana” lietuviešu valodā. Tiks nosaukti Baltijas grāmatu mākslas konkursa uzvarētāji. Pērn šajā konkursā par skaistāko Baltijā tika atzīta grāmata par Vilni Zāberu.
Grāmatizdevēju asociācija pievērš uzmanību starptautiskajai konferencei “Kā veicināt lasīšanu”, kas 3.martā notiks Ķīpsalas hallē, un Lasīšanas veicināšanas darbnīcai, ko 4.martā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Bērnu literatūras centrā vadīs Deivids Kendals no Lielbritānijas.
Dace Pugača: “Lasīšanas veicināšanas pieredzē piekrituši dalīties lektori no Igaunijas, Lielbritānijas un Vācijas. Latvijā par to nav gandrīz nekādu pētījumu, tāpēc dzīvojam laimīgā neziņā. Ceram vismaz iekustināt šo tēmu.”
Ļoti plaša ir Baltijas grāmatu svētku kultūras programma. Apgāds “Pētergailis” aicina uz Imanta Ziedoņa jaunās grāmatas “Ne tas kādam jāzina, (Ne)bijuši ceļojumi” atvēršanas svētkiem. Savus jaunākos izdevumus prezentēs arī apgādi “Madris”, “Likteņstāsti”, “Jumava”, “Jānis Roze”, “Valters un Rapa”, “Eve” un “Kontinents”. “Nordik/Tapals” rīko tikšanos ar Krievijas neatkarīgo žurnālisti Jeļenu Tregubovu un prezentē viņas grāmatu “Kremļa digera atvadas”.
Latvijas Bībeles biedrība aicina uz tikšanos ar jaunā Bībeles tulkojuma veidotājiem.
Lielbritānijas padome rīko Stāstnieku darbnīcas skolotājiem un bērniem. Jāņa Rozes apgāds “lielos un mazos kāpēcīšus” aicina uz tikšanos ar mākslinieci Ilzi Ramani. “Pētergaiļa” stendā bērni zīmēs gaiļus un tiksies ar rakstnieku Viku.
Starp mazajiem lasītājiem domātajiem pasākumiem LNB Bērnu literatūras centrs īpašu uzmanību pievērš Lielajiem lasīšanas svētkiem, kas svētdien, 5.martā, tieši 12.00 sāksies izstāžu halles balkonā. Notiks populārāko grāmatu apbalvošanas ceremonija. Bet grāmatas vērtēs 500 bērnu žūrijas eksperti no visas Latvijas.
Ar izstādi Misiņa bibliotēkā lielie grāmatu un grāmatnieku godi ir sākušies!

Aina Rozeniece, “LV”
aina.rozeniece@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!