• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par "Pilsoniskās sabiedrības stiprināšanas pamatnostādnēm". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.02.2005., Nr. 20 https://www.vestnesis.lv/ta/id/100936

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vienotu atlīdzību visiem Latvijas ostu valdes locekļiem

Vēl šajā numurā

04.02.2005., Nr. 20

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par “Pilsoniskās sabiedrības stiprināšanas pamatnostādnēm”

Nākamnedēļ, 8.februārī, Ministru kabinets izskatīs Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāta iesniegtos dokumentu projektus – Pilsoniskās sabiedrības stiprināšanas politikas pamatnostādnes 2005.–2014.gadam un Valsts programmu “Pilsoniskās sabiedrības stiprināšana. 2005.–2009.gads”.
Dokumentu mērķis ir veicināt pilsoniskās sabiedrības attīstību valstī, pilnveidojot normatīvo aktu bāzi un sistēmu ilgtspējīgai sadarbībai starp valsts un pašvaldību institūcijām un sabiedrību, veicinot sabiedrības līdzdalību un pašorganizēšanās formu attīstību.
Dokumentā minēts pilsoniskās sabiedrības stiprināšanas politikas mērķis– panākt tādu pilsoniskās sabiedrības attīstību, kurā iedzīvotājiem nav šķēršļu sadarboties savu un sabiedrības jautājumu risināšanā.
Politikas ieviešanai plānoti šādi rīcības virzieni:
1. Palielināt to cilvēku īpatsvaru Latvijā, kas, formāli un neformāli sadarbojoties savu un sabiedrības mērķu labā, vairo sociālo kapitālu.
1.1. Aktivizēt pašvaldības (un nevalstiskās organizācijas, skat. Pamatnostādņu III sadaļu) reālu iespēju radīšanā iedzīvotāju sabiedriskajām aktivitātēm.
1.2. Veicināt labdarību, tai skaitā brīvprātīgo darbu, indivīdu ziedošanu, uzņēmēju filantropiju un nodibinājumu veidošanos.
1.3. Aktivizēt pašvaldību, nevalstisko organizāciju un plašsaziņas līdzekļu darbību, lai popularizētu veiksmīgu pilsonisko sabiedrību un līdzdalību ar to saistītajos procesos, minot reālus piemērus.
1.4. Paplašināt skolas vecuma bērnu zināšanas un prasmes, sekmējot attieksmes veidošanos dzīvei pilsoniskā sabiedrībā.
1.5. Veicināt sociālās atstumtības riskam pakļauto iedzīvotāju līdzdalību pilsoniskajā sabiedrībā.
2. Paaugstināt iedzīvotāju, neformālo grupu un sabiedrisko organizāciju līdzdalības efektivitāti politikas procesā pašvaldības, centrālās valsts pārvaldes un Eiropas Savienības līmenī.
2.1. Noteikt publiskās pārvaldes atbildību par pilsoniskās sabiedrības iesaistīšanu politikas veidošanā, nodrošinot normatīvo un metodisko norādījumu ieviešanu pilsoniskās sabiedrības līdzdalībai politikas veidošanā publiskajā pārvaldē, saglabājot un papildinot esošos līdzdalības mehānismus.
2.2. Nodrošināt iedzīvotājiem pieejamu un saprotamu informāciju, kā arī komunikācijas infrastruktūru pilsoniskās sabiedrības efektīvai līdzdalībai politikas veidošanā.
3. Attīstīt vidi ilgtspējīgai, uz rezultātu orientētai nevalstisko organizāciju darbībai.
3.1. Veicināt NVO darbinieku uz rezultātu orientētu rīcībspējas (kapacitātes) uzlabošanu, lai sasniegtu noteiktos mērķus, kā arī piesaistītu cilvēku un finanšu resursus.
3.2. Veicināt cilvēku iesaistīšanu NVO, rosinot sabiedriskās organizācijas paplašināt biedru loku un iesaistīt mērķa grupas.
3.3. Veicināt daudzveidīgu finansēšanas avotu un veidu pieejamību NVO sektoram.
3.4. Atbalstīt inovatīvu sabiedrisko organizāciju attīstību.
3.5. Veidot un uzturēt valsts atbalsta sistēmu NVO sektora ilgtspējas veicināšanai.
Valsts programmas projekts nosaka “Pilsoniskās sabiedrības stiprināšanas politikas pamatnostādņu 2005. – 2014. gadam” mērķu, politikas un darbības rezultātu, galvenos virzienu sasniegšanas uzdevumus, izpildes laika plānojumu, uzdevumiem nepieciešamā finansējuma plānojumu, par uzdevumu izpildi atbildīgās institūcijas un pārskata sniegšanas un novērtēšanas kārtību.
Valsts programmas “Pilsoniskās sabiedrības stiprināšana. 2005.–2009.gads” īstenošana ir viens no punktiem nevalstisko organizāciju un Ministru kabineta Sadarbības memoranda projektā, ko visdrīzākajā laikā parakstīs Ministru prezidents Aigars Kalvītis un ieinteresētās nevalstiskās organizācijas.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!