• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par aizliegumu Baltijas jūras lašus tirgot Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.02.2005., Nr. 18 https://www.vestnesis.lv/ta/id/100688

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ANO Attīstības programmas iniciatīvām izglītības sistēmā

Vēl šajā numurā

02.02.2005., Nr. 18

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par aizliegumu Baltijas jūras lašus tirgot Latvijā

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) veiktās analīzes Baltijas jūrā zvejoto lašu paraugos konstatējušas paaugstinātu un Eiropas Savienības normatīviem neatbilstošu kaitīgās ķīmiskās vielas – dioksīna – koncentrāciju zivīs. Pamatojoties uz analīžu rezultātiem, tiek aizliegta Baltijas jūrā zvejoto lašu tirdzniecība Latvijas tirgū (Valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora rīkojums Nr.17 – A6.lpp.).
“Nenoliedzami, šis nav viegls lēmums, taču šobrīd mums ir jāsabalansē zvejnieku intereses ar patērētāju drošību,” uzsver zemkopības ministrs Mārtiņš Roze. “Atbilstoši šim lēmumam, kas pieņemts pēc rūpīgām konsultācijām ar Pārtikas un veterināro dienestu, kā arī ministrijas speciālistiem, PVD speciālisti rūpīgi raudzīsies, lai lēmums tiktu īstenots.” Vienlaikus ministrs uzsver, ka ir domāts arī par zvejnieku interesēm: “Esam nosūtījuši uz Eiropas Komisiju lūgumu ļaut piemērot tirdzniecībai vietējā tirgū pārejas laika noteikumus, kas atļautu šīs produkcijas tirdzniecību, vienlaikus nodrošinot sabiedrību ar nepieciešamo informāciju par iespējamiem riskiem. Īpaši tas attiecas uz grūtniecēm, piejūras reģionu iedzīvotājiem, hronisku kaišu slimniekiem, zvejniekiem un viņu ģimenes locekļiem. Šāda kārtība eksistē Zviedrijā un Somijā, kur uz Baltijas lašu un atsevišķu citu zivju produkciju ir attiecināti šādi pārejas noteikumi.”
Zemkopības ministrs īpaši akcentē, ka ministrijas speciālisti jau gatavo priekšlikumus, kā zaudējumus kompensēt zvejniekiem, kuri nodarbojas ar Baltijas jūras lašu zvejniecību. “Kaut arī kopumā tirgū Baltijas jūras izcelsmes lašu daudzums nav liels, tomēr mums jābūt maksimāli piesardzīgiem, to lietojot uzturā.” Savukārt zvejniekiem, kas nodarbojas ar šo zivju zveju, mēģināsim rast iespēju kompensēt potenciālos zaudējumus, kas vēl, protams, jāapspriež arī valdībā. Tomēr es joprojām uzskatu, ka ir jāpārvērtē tiešo jūras piesārņotāju atbildība, jo šobrīd zvejnieki iznāk kā bez vainas vainīgie – piesārņo vieni, bet zaudējumus cieš citi.”
“Par aizliegumu tirgot Baltijas jūras izcelsmes lašus informēsim arī kaimiņvalstis, jo, protams, šis aizliegums attiecas ne tikai uz Latvijas zvejnieku nozvejoto produkciju. Tā kā, piemēram, Lietuvā un Igaunijā nav veiktas atbilstošas analīzes, tad līdzīgus lēmumus šīs valstis nav pieņēmušas attiecībā uz savu tirgu, taču tas nenozīmē, ka problēma tur neeksistē,” par ministrijas turpmākajiem soļiem informē M.Roze.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!