• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES Kohēzijas fonda finansējumu septiņiem vides sektora projektiem Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.02.2005., Nr. 18 https://www.vestnesis.lv/ta/id/100647

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nepieciešamām reformām, lai panāktu lielāku izaugsmi un vairāk darba vietu

Vēl šajā numurā

02.02.2005., Nr. 18

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES Kohēzijas fonda finansējumu septiņiem vides sektora projektiem Latvijā

2004. gada 27. un 28. decembrī Eiropas Komisija apstiprinājusi ES Kohēzijas fonda (KF) finansējumu septiņiem vides sektora projektiem par kopējo summu 97,8 miljoniem eiru, no kuriem 82,2 miljoni eiru ir Kohēzijas fonda finansējums.
Kohēzijas fonda finansējums piešķirts Malienas un Zemgales reģionu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas investīciju projektiem: tiks izbūvēti likumdošanas prasībām atbilstoši reģionālie sadzīves atkritumu apglabāšanas poligoni, rekultivētas visas reģionos esošās vides prasībām neatbilstošās atkritumu izgāztuves, izveidoti dalītās atkritumu savākšanas punkti.
Par Kohēzijas fonda līdzekļiem tiks īstenoti ūdenssaimniecības attīstības projekti Ventspilī, Olainē, Jaunolainē, Daugavpilī un Liepājā: tiks izbūvētas jaunas un uzlabotas esošās notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, rekonstruētas dzeramā ūdens sagatavošanas stacijas, sakārtotas ūdens ieguves vietas un ūdens padeve uz pilsētām, kā arī veikti plaši ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu rekonstrukcijas un paplašināšanas darbi, kā rezultātā tiks samazināts vidē novadītā piesārņojuma apjoms un ar kvalitatīvu dzeramo ūdeni nodrošināts vairāk iedzīvotāju šajās pilsētās.
Finansējums piešķirts arī tehniskās palīdzības projektam, kas ietver divu ES Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu sagatavošanu ūdenssaimniecības attīstībai 29 Latvijas pašvaldībās.

Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sektorā finansējums apstiprināts diviem projektiem:
1. Malienas reģiona SAA projektam, kas aptver Alūksnes, Balvu, Gulbenes un daļēji Madonas rajonu. Projekta kopējās izmaksas ir 5,7 miljoni eiru, no tiem Kohēzijas fonda finansējums – 4,567 miljoni eiru, pašvaldību ieguldījums – 0,571 miljons eiru, pašvaldību uzņēmuma ieguldījums – 0,134 miljoni eiru un kredīts – 0,437 miljoni eiru.
Projekta ietvaros paredzēts ieviest šādas galvenās komponentes: likumdošanas prasībām atbilstoša reģionālā sadzīves atkritumu poligonu būvniecība Gulbenes rajona Litenes pagasta “Cēmeros”; 115 atkritumu dalītās vākšanas punktu izveide; konteineru parka atjaunošana; 7 pārvietojamu sadzīves bīstamo atkritumu savākšanas punktu iegāde; 79 esošo izgāztuvju rekultivācija; sabiedrības informēšanas pasākumi.
2. Zemgales reģiona SAA projekts aptver Jelgavas, Bauskas un Dobeles rajonu. Projekta kopējās izmaksas ir 6,605 miljoni eiru, no tām Kohēzijas fonda finansējums – 5,284 miljoni eiru, pašvaldību ieguldījums – 0,660 miljoni eiru, pašvaldību aģentūras ieguldījums – 0,057 miljoni eiru un kredīts – 0,604 miljoni eiru.
Projekta ietvaros paredzēts ieviest šādas galvenās komponentes: likumdošanas prasībām atbilstoša šādas reģionālā sadzīves atkritumu poligona būvniecība Jelgavas rajona Līvbērzes pagasta “Brakšķos” un poligona šūnas būvniecība rekonstruējot Bauskas rajona Codes pagasta izgāztuvi “Grantiņi”; 313 atkritumu dalītās vākšanas punktu izveide; 22 esošo izgāztuvju rekultivācija; sabiedrības informēšanas pasākumi.

Ūdenssaimniecības sektorā finansējums apstiprināts četriem investīciju projektiem:
1. “Ventspils ūdenssaimniecības attīstība, II kārta”. Kopējās projekta attiecināmās izmaksas ir 21,8 miljoni eiru, no tām 18,5 miljoni eiru ir KF līdzfinansējums. Projekts ietver šādus darbus: maģistrālo ūdensvadu un ielu tīkla rekonstrukcija~ 22 km; ūdensvada tīklu paplašināšana ~ 30 km; notekūdeņu kanalizācijas tīklu rekonstrukcija (~ 18 km) un paplašināšana (~ 37 km); lietus ūdeņu kanalizācijas tīklu paplašināšana un rekonstrukcija; hidrantu un aizbīdņu nomaiņa, ūdens mērītāju uzstādīšana; tīklu uzturēšanas aprīkojuma iegāde.
Pēc projekta īstenošanas pieslēgums centralizētajiem ūdensapgādes un kanalizācijas tīkliem tiks papildus nodrošināts 7% iedzīvotāju, tiks ievērojami samazināti dzeramā ūdens zudumi (par 13%) un infiltrācija kanalizācijas tīklos (par 11%).
2. “Ūdenssaimniecības attīstība Olainē un Jaunolainē”. Kopējās projekta attiecināmās izmaksas ir 10,2 miljoni eiru, no tiem 8,6 miljoni eiru ir KF līdzfinansējums. Tai skaitā Olaines apakšprojekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 7,7 miljoni eiru, no tām 6,5 miljoni eiru – KF līdzfinansējums, bet Jaunolaines apakšprojekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 2,5 miljoni eiru, no tiem 2,1 miljons eiru – KF līdzfinansējums.
Projekts ietver šādus darbus: ūdensgūtņu sakārtošana, tai skaitā jaunu urbumu izveide, esošo urbumu rekonstrukcija un veco urbumu tamponēšana; ūdensapgādes tīkla (~10 km), ūdenstorņu un citu sistēmas elementu rekonstrukcija; dzeramā ūdens sagatavošanas stacijas rekonstrukcija Jaunolainē; atsevišķo ūdensapgādes tīklu savienošana vienotā sistēmā, izbūvējot jaunus tīklus Jaunolainē (~4,6 km); ūdensapgādes sistēmas sacilpojuma nodrošināšana Olainē, izbūvējot jaunus tīklus (~2,4 km); notekūdeņu attīrīšanas iekārtu izbūve gan Olainē, gan Jaunolainē; kanalizācijas sūkņu staciju rekonstrukcija un jaunu izbūve; notekūdeņu kanalizācijas tīklu rekonstrukcija (~ 8,8 km) un paplašināšana (~ 3 km); lietus ūdeņu kanalizācijas tīklu rekonstrukcija un drenāžas sistēmas izveidošana ūdensgūtnē Olainē; kanalizācijas spiedvadu izbūve un rekonstrukcija.
Pēc Projekta īstenošanas pieslēgums centralizētajiem ūdensapgādes un kanalizācijas tīkliem Jaunolainē tiks nodrošināts papildus 5–6% iedzīvotāju, nodrošinot 95% līmeni attiecībā uz ūdensapgādi, bet 86% līmeni attiecībā uz kanalizāciju, kā arī, rekonstruējot esošos tīklus, tiks ievērojami samazināti dzeramā ūdens zudumi un infiltrācija kanalizācijas tīklos. Izbūvējot jaunas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas Olainē, tiks ievērojami samazināts slāpekļa un fosfora piesārņojuma apjoms, attiecīgi par 45 un 3,4 tonnām gadā mazāk salīdzinājumā ar pašreizējo situāciju.
3. “Liepājas ūdenssaimniecības attīstība, II kārta”. Kopējās projekta attiecināmās izmaksas ir 25,3 miljoni eiru, no tām 21,5 miljoni eiru ir KF līdzfinansējums. Projekts ietver šādus darbus: artēzisko aku rekonstrukcija; II pacēluma sūkņu staciju un ūdens rezervuāru rekonstrukcija; ūdensvada tīklu (~ 7 km) un kanalizācijas tīklu (~ 8,5 km) rekonstrukcija; kvalitatīva dzeramā ūdens padeve uz Medzi; Karostas rajona notekūdeņu novadīšana uz NAI; NAI rekonstrukcija un uzlabošana, tai skaitā dūņu lauku rekonstrukcija; notekūdeņu sūkņu staciju rekonstrukcija; ūdensapgādes un notekūdeņu tīklu uzturēšanas aprīkojuma parka izveide, SCADA un MIS sistēmu atjaunošana; stratēģijas izstrāde krasta zonas aizsardzībai, kur atrodas NAI.
Pēc projekta īstenošanas pieslēgums centralizētajiem ūdensapgādes un kanalizācijas tīkliem tiks nodrošināts papildus 3% iedzīvotāju, kopumā nodrošinot 92% pieslēguma līmeni, un, savācot un novadot uz NAI notekūdeņus no Karostas rajona, tiks ievērojami samazināts vidē novadītā piesārņojuma apjoms (par 59% BSP5, par 28% kopējais slāpeklis un par 32% kopējais fosfors).
4. “Ūdenssaimniecības attīstība Daugavpilī, II kārta”. Investīciju projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 19,3 miljoni eiru, no tām 16,4 miljoni eiru ir KF līdzfinansējums.
Projekts ietver šādus darbus: dzeramā ūdens ieguves vietu “Kalkūni” un “Ziemeļi” sakārtošana; Kalkūnu atdzelžošanas iekārtu un ūdenstorņa rekonstrukcija; ūdensvada tīklu rekonstrukcija pilsētas centrā, rajonā “Jaunbūve” un zem Daugavas upes ~ 19 km; dzeramā ūdens sūkņu nomaiņa; jaunu ūdensvada tīklu izbūve Grīvas rajonā ~ 3 km; lietus ūdens kanalizācijas tīklu un kolektora rekonstrukcija; NAI uzlabošana, tai skaitā dūņu apstrādes sistēmas uzlabošana; notekūdeņu tīklu rekonstrukcija, jaunu notekūdeņu tīklu izbūve ~ 14 km; jaunas notekūdeņu sūkņu stacijas izbūve, esošo rekonstrukcija; notekūdeņu tīklu skalošanas aprīkojuma iegāde.
Ieviešot šo projektu, būs nodrošināts pieslēgums 82% iedzīvotāju ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu saņemšanai, kā arī dzeramā ūdens un notekūdeņu kvalitātes atbilstība likumdošanas prasībām.

Tehniskā palīdzība piešķirta vienam projektam:
1. “Tehniskā palīdzība Latvijas pašvaldību ūdenssaimniecības attīstības projektiem”. Projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 8,9 miljoni eiru, no tām 7,3 miljoni eiru ir KF finansējums. Projekts iekļauj aktivitātes iepirkumu dokumentācijas sagatavošanai un investīciju projekta vadībai diviem ūdenssaimniecības sektora potenciālajiem Kohēzijas fonda investīciju projektiem, un to veido divi apakšprojekti:
“Tehniskā palīdzība Austrumlatvijas upju baseinu pašvaldību ūdenssaimniecības attīstības III kārtas projektam” (apakšprojekta kopējās izmaksas ir 3,7 miljoni eiru, no tām 3,1 miljons eiru – KF finansējums). Šajā projektā ir apvienotas 15 pilsētas un apdzīvotas vietas – Ādaži, Baloži, Ilūkste, Kārsava, Līgatne, Lubāna, Ludza, Mālpils, Malta, Pļaviņas, Saulkrasti, Ulbroka, Viļaka, Viļāni un Zilupe;
“Tehniskā palīdzība Kurzemes reģiona pašvaldību ūdenssaimniecības attīstības projektam” (apakšprojekta kopējās izmaksas ir 5,2 miljoni eiru, no tām 4,2 miljoni eiru – KF finansējums). Šajā projektā ir apvienotas 14 pilsētas un apdzīvotas vietas – Aizpute, Brocēni, Dundaga, Grobiņa, Kandava, Kuldīga, Priekule, Roja, Saldus, Skrunda, Stende, Talsi, Ugāle un Vaiņode.
Projekts ietver šādas komponentes: projekta ieviešanas vienību pakalpojumus katrā no projektiem gan iepirkumu dokumentācijas sagatavošanas, gan investīciju fāzē; būvdarbu, būvuzraudzības un piegāžu līgumu iepirkumu dokumentācijas sagatavošanu; tehnisko izpēšu veikšanu iepirkumu dokumentācijas sagatavošanas vajadzībām; pakalpojumu sniedzēja institucionālās attīstības programmu izstrādi; apmācību, kā arī nepieciešamā aprīkojuma iepirkšanu.

Vides ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!