• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pērn biržai bijis izcili veiksmīgs gads. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.01.2005., Nr. 15 https://www.vestnesis.lv/ta/id/100309

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeima sāk skatīt Līgumu par konstitūciju Eiropai

Vēl šajā numurā

27.01.2005., Nr. 15

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pērn biržai bijis izcili veiksmīgs gads

BIRZA1.PNG (107228 bytes)
Guntars Kokorevičs
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

Lai gan akciju apgrozījums Rīgas Fondu biržā (RFB) pērn salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu sarucis par 26% un bijis 84 miljoni eiru, RFB prezidents Guntars Kokorevičs to nevērtē negatīvi. Vakar preses konferencē viņš šo faktu skaidroja ar salīdzinoši mazo brīvajā apgrozībā esošo akciju daudzumu, uzsverot, ka tajā pašā laikā automātiskajā tirdzniecībā apgrozījums audzis par 135%.
Līdzīga situācija vērojama arī parāda vērtspapīru tirgū, kur apgrozījums sasniedzis 152 miljonus eiru, par 25% atpaliekot no 2003.gada rādītāja, tomēr reālo darījumu apjoms ir pieaudzis par 190%. Tādējādi vērtspapīru tirgus kopējā kapitalizācija pērn bijusi 1,2 miljoni eiru jeb par 40% lielāka nekā gadu iepriekš.
Pērn biržā īpaši liela uzmanība pievērsta dažādu integrācijas projektu īstenošanai, tai skaitā ieviesta jauna tirdzniecības sistēma SAXESS, kas veido vienotu Ziemeļvalstu biržu tirdzniecības platformu septiņos vērtspapīru tirgos, un harmonizēta tirdzniecības struktūra visās “OMX Exchanges” biržās. Tāpat ieviesti jauni tirdzniecības laiki un noteikumi, arī vienota maksu struktūra Rīgā un Tallinā, izveidots Baltijas saraksts un harmonizēti Baltijas indeksi. Pērn uzsākta ieguldījumu fondu daļu tirdzniecība, kā arī vērtspapīru tirdzniecība un norēķini ārvalstu valūtās.
Aizvadītajā gadā RFB Oficiālajā sarakstā akciju kotāciju sāka jauns uzņēmums – kompānija “SAF Tehnika”, kuras tirgus kapitalizācija ir aptuveni 70 miljoni eiru. Interesi par akciju kotāciju biržā izrādījuši arī tādi uzņēmumi kā “Kalnozols”, “Lauma” un “Parekss banka”. Pērn biržā iekļautas 13 jaunas parāda vērtspapīru emisijas un 9 ieguldījumu fondu apliecības.
Birža pērn aktīvi izvērsusi informācijas kampaņu par kapitāla piesaistes iespējām, tai skaitā izdevusi brošūru latviešu un krievu valodā par sākotnējā publiskā piedāvājuma norisi un uzņēmumu priekšrocībām kapitāla piesaistē.
Ar Valsts kasi un vērtspapīru tirgus dalībniekiem birža panākusi vienošanos, ka, sākot ar šā gada otro pusi, visi valsts vērtspapīri tiks izplatīti caur RFB. Tas ir pilnīgi jauns solis Latvijas kapitāla tirgū, kas dos jaunas iespējas visiem tirgus dalībniekiem, bet valstij – piesaistīt lētāku kapitālu no ārzemēm.
Kopumā G.Kokorevičs aizvadīto gadu visās RFB darbības jomās vērtēja kā izcilu, atzīstot, ka biržas speciālisti ar sasniegtajiem rezultātiem esot vairāk nekā apmierināti.

Gita Kronberga, “LV”
gita.kronberga@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!