• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par deviņām jaunām pārrobežu un kaimiņattiecību programmām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.01.2005., Nr. 15 https://www.vestnesis.lv/ta/id/100284

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Baltijas jūras zivju piesārņojumu un atbildību

Vēl šajā numurā

27.01.2005., Nr. 15

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par deviņām jaunām pārrobežu un kaimiņattiecību programmām

Reģionālās politikas komisāre Danuta Hībnere 27.janvārī starptautiskā seminārā “Kaimiņattiecību programmas” Varšavā iepazīstinās ar deviņām jaunām pārrobežu un reģionālo kaimiņattiecību programmām, kuras darbosies vairākās jaunajās dalībvalstīs, kandidātvalstīs un trešajās valstīs. Ministri no attiecīgajām valstīm piedalīsies šajā konferencē. Šīs programmas, kas aptver 57 miljonus iedzīvotāju, ir daļa no Eiropas reģionālas politikas, un to mērķis ir stiprināt ekonomisko, sociālo un teritoriālo sadarbību pierobežas apgabalos un pāri robežām. Kopīgais finansējums, kāds no Eiropas Savienības (ES) avotiem pieejams laikā no 2004. līdz 2006.gadam, sasniedz 260 miljonus eiru, no kurām lielāko daļu (215 miljonus eiru) veidos Eiropas Reģionālās politikas pārrobežu iniciatīvas INTERREG līdzekļi, bet atlikušo daļu – pievienošanās un trešajām valstīm paredzēto finanšu instrumentu (Tacis, PHARE un CARDS) līdzekļi. ES līdzekļus apvienos ar vēl 76 miljoniem eiru no valsts un reģionālajiem avotiem.
Šie pierobežas apgabali saskaras ar grūtu uzdevumu – uzlabot savu pilsoņu ekonomiskos un sociālos apstākļus. Šīs programmas ir daļa no ES pastāvīgajiem centieniem palīdzēt pilsoņiem izpildīt šo uzdevumu un uzlabot savus dzīves apstākļus.
Deviņas programmas aptver pierobežas rajonus, kas savieno dažādu apgabalu grupas: Čehiju un Poliju, Poliju un Slovākiju, Slovākiju un Čehiju, Poliju, Baltkrieviju un Ukrainu, Lietuvu, Poliju un Krievijas Federācijas Kaļiņingradas apgabalu, Ungāriju, Slovākiju un Ukrainu, Ungāriju, Rumāniju un Serbiju un Melnkalni, Slovēniju, Ungāriju un Horvātiju, un Itāliju un Maltu. Projektu mērķis būs attīstīt pārrobežu infrastruktūru, mazos un vidējos uzņēmumus, transportu, tūrismu, vidi un vietējo kopienu iniciatīvas.

Pārrobežu sadarbība starp Igauniju, Latviju un Krieviju un Latviju, Lietuvu un Baltkrieviju

Papildus šīm programmām Eiropas Reģionālās politikas programmās Baltijas jūras reģionam ietvaros nesen par trīspusējo sadarbību vienojušās Igaunija, Latvija un Krievija un Latvija, Lietuva un Baltkrievija. Šie pasākumi aptvers 20 miljonus iedzīvotāju, un ES tiem atvēlējusi aptuveni 27 miljonus eiru, vēl 19,2 miljoni eiru tiks piešķirti no Eiropas Reģionālās politikas fondiem, bet 7,5 miljoni – no Tacis programmas.
Solidaritāte Eiropas Savienības iedzīvotāju vidū, ekonomiskā un sociālā attīstība un pastiprināta kohēzija veido daļu no Kopienas vispārējiem mērķiem. Eiropas Reģionālā politika kopā ar solidaritātes instrumentiem, struktūrfondiem un Kohēzijas fondu veido gandrīz trešdaļu ES budžeta (aptuveni 44 miljardus eiru 2005.gadā). Šiem fondiem ir ļoti liela ietekme uz reģionu konkurētspēju, un tie dod ievērojamu ieguldījumu šo reģionu pilsoņu dzīves apstākļu uzlabošanā, īpaši nabadzīgākajos reģionos. Eiropas Reģionālajā politikā uzsākta INTERREG iniciatīva – īpašs instruments, lai atbalstītu pārrobežu, starptautiskas un starpreģionu sadarbības programmas starp ES dalībvalstīm.
Eiropas Kaimiņattiecību politikas un pārrobežu sadarbībā ar trešajām valstīm šīs programmas sauc par kaimiņattiecību programmām. Lielāko daļu līdzekļu tērē daudzgadu attīstības programmās, ko kopīgi vada Eiropas Komisijas dienesti, dalībvalstis un reģionālās iestādes.

EK pārstāvniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!