• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ekonomikas ministrijas rīcības plānu 2005.gadam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.01.2005., Nr. 13 https://www.vestnesis.lv/ta/id/100106

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par finansējumu vēl vienam Lauku attīstības plāna pasākumam

Vēl šajā numurā

25.01.2005., Nr. 13

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ekonomikas ministrijas rīcības plānu 2005.gadam

Vakar, 24.janvārī, ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš tikās ar Ministru prezidentu Aigaru Kalvīti, lai prezentētu Ekonomikas ministrijas rīcības plānu valdības deklarācijas izpildei 2005.gadam.
Kā vienu no galvenajām prioritātēm šim gadam ministrija definējusi privatizācijas procesa pabeigšanu, turpinot Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas valsts stratēģijas (pamatnostādņu) ieviešanu – izstrādājot grozījumus likumos “Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju”, zemes reformas likumos, likumā “Par privatizācijas sertifikātiem”, kā arī izstrādājot priekšlikumus par kapitālsabiedrībām, kurās valsts kapitāla daļas tiks privatizētas (atsavinātas) par naudu un kuras tiks saglabātas valsts īpašumā.
Paredzēts veikt ES struktūrfondu līdzekļu efektīvu apsaimniekošanu atbilstoši valsts attīstības stratēģijai, nodrošinot atklātuma un tiesiskuma principu ievērošanu. Plānots sadarbībā ar uzņēmējus pārstāvošajām nevalstiskajām organizācijām nodrošināt aktīvāku pieejamo resursu apguvi sociāli un ekonomiski mazāk attīstītajos reģionos.
Lai palielinātu valsts konkurētspēju un uzlabotu uzņēmējdarbības vidi, ir jāpalielina valsts atbalsts uzņēmējdarbībai. Tādēļ plānots turpināt sistemātiskus pasākumus mazo un vidējo uzņēmumu atbalstam, t.sk. finanšu pieejamības – garantiju, riska kapitāla sekmēšanu, kā arī pilnveidot uzņēmējdarbības vidi un nodrošināt mazo un vidējo uzņēmumu skaita pieaugumu. Tāpat plānots ievērojami palielināt Latvijas Garantiju aģentūras kapacitāti kredītu garantiju sniegšanas nodrošināšanai Latvijas uzņēmējiem, piesaistot budžeta un ERAF fonda līdzekļus. Iecerēts sākt riska kapitāla fonda darbību, lai nodrošinātu uzņēmējiem jauna finanšu atbalsta instrumenta pieejamību.
Lai palielinātu eksporta apjomus un uzlabotu ārējās tirdzniecības bilanci, plānots izstrādāt likumu par valsts atbalstu eksporta kreditēšanā, garantēšanā un apdrošināšanā, tādējādi nodrošinot uzņēmējiem valsts atbalstu eksporta finansēšanas darījumiem.
Īstenojot Nacionālās inovāciju programmas 2003.–2006.gadam rīcības plāna pasākumus 2005.gadā, Ekonomikas ministrijai jānodrošina uzņēmējiem iespēja saņemt atbalstu jaunu produktu un tehnoloģiju attīstībai, piesaistot finansējumu no Eiropas Reģionālās attīstības fonda.
Lai nodrošinātu rūpniecības konkurētspējas palielināšanu un augstākas pievienotās vērtības produktu ražošanu, tiks sagatavoti un īstenoti rīcības plāni Nacionālās inovāciju programmas un Latvijas Rūpniecības attīstības pamatnostādņu īstenošanai 2005.gadā; tiks pilnveidoti atbalsta programmu nosacījumi, lai palielinātu valsts līdzdalību apmācības programmās ražotājiem kvalitātes kontroles, vides un darba aizsardzības jomās.
Lai samazinātu administratīvos šķēršļus būvniecībā, veicinātu Latvijas būvuzņēmumu konkurētspēju, paātrinātu būvniecības nozares stratēģisko uzdevumu realizēšanu un pilnveidotu kontroles sistēmu, tiks izstrādāta koncepcija vienotas būvniecības informatīvas sistēmas ieviešanai; sagatavoti priekšlikumi ar būvniecību saistīto valsts pārvaldes funkciju apvienošanai; sagatavoti priekšlikumi normatīvo aktu grozījumiem šķēršļu samazināšanai nelielu pārbūvju veikšanai.
Īstenojot Elektroenerģijas tirgus izveides pamatnostādnēs noteiktos uzdevumus, plānots izstrādāt likumprojektus “Elektroenerģijas tirgus likums” un “Grozījumi Enerģētikas likumā”, kā arī nodrošināt pārvades sistēmas operatora kā patstāvīgas juridiskas personas darbības sākšanu.
Izstrādājot Tirgus uzraudzības stratēģiju, plānots noteikt principus tirgus uzraudzības sistēmas attīstībai Latvijā, kas ļaus nodrošināt samērīgu un vienotiem principiem atbilstošu normatīvo aktu prasību piemērošanu attiecībā pret uzņēmējiem.
Lai radītu iespēju uzņēmējiem vienuviet saņemt informāciju un konsultācijas par interesējošajiem jautājumiem, plānots izveidot vienas pieturas informācijas un konsultāciju punktu uz mazo un vidējo uzņēmumu un amatniecības padomes sekretariāta bāzes.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!