• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas 2024. gada 2. maija stenogramma "Atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem 2024. gada 2. maijā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 9.05.2024., Nr. 89 https://www.vestnesis.lv/op/2024/89.8

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas sēdes stenogramma

Latvijas Republikas 14. Saeimas pavasara sesijas sestā (svinīgā) sēde 2024. gada 4. maijā

Vēl šajā numurā

09.05.2024., Nr. 89

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: stenogramma

Pieņemts: 02.05.2024.

OP numurs: 2024/89.8

2024/89.8
RĪKI

Saeimas sēdes stenogramma

Atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem 2024. gada 2. maijā

Sēdi vada Latvijas Republikas 14. Saeimas priekšsēdētājas biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Sēdes vadītāja. Labdien, godātie kolēģi! Cienītā ministre! Sākam atbilžu sniegšanu uz deputātu jautājumiem.

Šodien darba kārtībā ir viens deputātu jautājums.

Deputāti Juris Viļums, Česlavs Batņa, Edmunds Teirumnieks, Vilis Krištopans un Viktorija Pleškāne ir iesnieguši jautājumu izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai "Atkārtoti par Rēzeknes tehnikuma mācību telpām pilnvērtīga un nepārtraukta mācību procesa nodrošināšanai". Jautājums tika iesniegts 11. aprīlī. Uz šo jautājumu ir saņemta rakstveida atbilde, taču jautājuma uzdevēji nav apmierināti ar to un vēlas saņemt papildu paskaidrojumus un uzdot papildu jautājumus.

Vai ministres kundze vēlas sniegt informāciju papildus jau rakstiski sniegtajai atbildei? Nē.

Tādā gadījumā jautājumu iesniedzējiem ir iespēja uzdot papildu jautājumus.

Vārds deputātam Jurim Viļumam.

J. Viļums (AS).

Labdien! Žēl, ka ministre negribēja dot papildu informāciju, jo arī atbildē tika norādīts, ka 23. aprīlī, tātad pēc atbildes saņemšanas, bija plānota un acīmredzot arī notika tikšanās Rēzeknē. Gribētos zināt vairāk par šīs sarunas, kas notika 23. aprīlī, saturu un droši vien... ja Čakšas kundze tagad varētu pastāstīt par šīs tikšanās rezultātā izdarītajiem secinājumiem. Ja ne, tad lūgšu pēc tam mums iedot tās tikšanās atreferējumu vai protokolu. Būšu pateicīgs par to.

Varbūt tagad jūs varat pastāstīt, kas šīs tikšanās rezultātā tika noskaidrots, kādi secinājumi izdarīti, kādas ir papildu domas, kā varētu risināt Rēzeknes tehnikuma telpu pieejamības jautājumu.

Paldies.

Sēdes vadītāja. Vārds izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai.

A. Čakša (izglītības un zinātnes ministre).

Man jāsaka, jūs aktualizējāt ļoti svarīgu jautājumu. Mēs runājam par Rēzeknes tehnikuma infrastruktūru, un uzreiz gribu minēt, ka Rēzeknes tehnikums ir viens no tiem tehnikumiem, kuros ir bijušas vienas no vislielākajām investīcijām no Eiropas struktūrfondiem. Ja mēs skatāmies Latgales profesionālo... tātad tehnikumu kontekstā, uz vienu izglītojamo tehnikumā ir investēti 18 302 eiro.

Svarīgi, ka tās fokusa grupas, uz ko tātad... kurām programmām veiktas šīs investīcijas, ir šobrīd tautsaimniecībā būtiskās: mehatronika, pārtikas produktu tehnoloģijas un arī koka izstrādājumu izgatavošana.

Es gribu pievērst uzmanību tam, ka mūsu plāns ir arī palielināt budžeta vietu skaitu tautsaimniecībā vajadzīgajās programmās. Vienlaikus, man ir jāsaka, mūsu plānos nav investēt papildus tajās programmās, kuras nav tautsaimniecībā tik pieprasītas, un mēs veicam programmu kartējumu, lai saprastu, kā efektīvāk pārvaldīt šīs programmas visā Latvijā.

Ministrijas pārstāvji bija Rēzeknē un runāja ar vadītāju. Šobrīd tā rīcība, kas notiek tehnikumā, ne pilnībā atbilst tam, kā viņi paši ir norādījuši savā attīstības stratēģijā, līdz ar to ir svarīgi, ka mēs... kā vēl viens no tādiem izaicinājumiem... tehnikumā vairāk izvērst pieaugušo apmācību, nodrošinot arī šos mazos moduļus. Nu, tas būs diezgan intensīvs darbs arī ar tehnikuma direktori.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Iesniedzējiem ir iespēja uzdot vēl vienu papildu jautājumu. Lūdzu!

J. Viļums. Jūs īsti neatbildējāt uz manu pirmo jautājumu, tāpēc man būtu lūgums tomēr iedot šīs tikšanās atreferējumu, citādi mums atkal būs jāraksta jauns jautājums.

Otrs jautājums būs... Jūs pieminējāt Eiropas struktūrfondus – ka, pēc jūsu aprēķiniem, Rēzeknes tehnikumam ir bijušas salīdzinoši lielākas summas, bet, ņemot vērā, ka arī šī tehnikuma attīstības stratēģijā līdz 2027. gadam konkrētās ēkas, kas tiek izmantotas mācību procesa nodrošināšanai praktiskajām nodarbībām... ir ierakstīts, ka tās līdz 2027. gadam tiks izmantotas (acīmredzot to savulaik arī ministrija ir akceptējusi), tad ir jautājums: vai ministrija ir meklējusi iespējas šī gada ietvaros atrast līdzekļus (pēc man zināmās informācijas, tie ir apmēram 300 tūkstoši) ministrijas... nu, esošajā finansējumā? Vai tas tika apsvērts?

Sēdes vadītāja. Paldies.

Ministres kundze!

A. Čakša. Jā, tātad šī ir vēsturiski lielākā investīcija, kas notikusi šajā tehnikumā, – 16 929 592 eiro apjomā. Ja mēs runājam par papildu finanšu piesaisti, kas būtu nepieciešama, lai atjaunotu šo infrastruktūru, tad, ņemot vērā tās programmas, caur kurām finansējumu piesaista pats tehnikums, jāatzīst, ka tehnikums nav izpildījis... nu, savos plānos... ieņēmumu daļā visus tos procentus... tāpēc mēs nevaram viņiem iedot papildu naudu. Bet mēs esam meklējuši risinājumus. Jāsaka gan godīgi, ka finanšu grūtību dēļ visā profesionālajā izglītībā (kas ir jāatzīst – mums ir bijušas dažādas diskusijas par to, kā uzlabot materiāltehnisko bāzi tehnikumos) mums šobrīd nav bijusi iespēja sniegt papildu finansējumu Rēzeknes tehnikumam.

Sēdes vadītāja. Liels paldies ministres kundzei.

Neviens cits deputāts nav pieteicies vēl papildu jautājumu uzdošanai.

Līdz ar to šodienas darba kārtība ir izskatīta.

Paldies visiem par dalību un paldies arī Saeimas darbiniekiem par šīs sēdes nodrošināšanu.

Jautājumu un atbilžu sniegšanas sēdi pasludinu par slēgtu.


Rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem



Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!