• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mārupes novada domes 2024. gada 28. februāra saistošie noteikumi Nr. 3/2024 "Grozījumi Mārupes novada pašvaldības domes 2023. gada 30. augusta saistošajos noteikumos Nr. 33/2023 "Par Mārupes novada pašvaldības palīdzību bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, kuri ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 18.04.2024., Nr. 76 https://www.vestnesis.lv/op/2024/76.18

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

18.04.2024., Nr. 76

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Mārupes novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 3/2024

Pieņemts: 28.02.2024.

OP numurs: 2024/76.18

2024/76.18
RĪKI

Mārupes novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Mārupes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 3/2024

Mārupē 2024. gada 28. februārī

Grozījumi Mārupes novada pašvaldības domes 2023. gada 30. augusta saistošajos noteikumos Nr. 33/2023 "Par Mārupes novada pašvaldības palīdzību bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, kuri ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās"

Apstiprināti ar Mārupes novada pašvaldības domes
2024. gada 28. februāra lēmumu Nr. 16 (sēdes prot. Nr. 4)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu, likuma
"Par palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā 25.2 panta pirmo
un piekto daļu, Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija
noteikumu Nr. 354 "Audžuģimenes noteikumi" 78. punktu

Izdarīt Mārupes novada pašvaldības domes 2023. gada 30. augusta saistošajos noteikumos Nr. 33/2023 "Par Mārupes novada pašvaldības palīdzību bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, kuri ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās" (turpmāk – Saistošie noteikumi) šādus grozījumus:

1. 10. punktu izteikt šādā redakcijā:

"10. Tiesības saņemt pabalstu ikmēneša izdevumiem, kas saistīts ar bērna izglītības ieguvi (turpmāk šīs nodaļas ietvaros – Pabalsts) ir bērna aizbildnim, pamatojoties uz:

10.1. Mārupes novada Bāriņtiesas lēmumu par aizbildnības nodibināšanu pār aizbilstamo;

10.2. cita novada bāriņtiesas lēmumu par aizbildnības nodibināšanu pār aizbilstamo, ja bērna aizbildņa un bērna dzīvesvieta deklarēta Mārupes novada pašvaldības administratīvajā teritorijā un par šo bērnu nemaksā pabalstu līdzīgam mērķim pašvaldība, kuras teritorijā atrodas piekritīgā bāriņtiesa.

2. 12. punktu izteikt šādā redakcijā:

"12. Lai saņemtu Pabalstu, bērna aizbildnis Sociālajā dienestā uzrāda lēmumu par aizbildnības nodibināšanu pār aizbilstamo un izglītības iestādes, kuru apmeklē bērns, izziņu, ja pašvaldības rīcībā neatrodas iepriekš minētā informācija."

3. 16.2. apakšpunktu izteikt šādā redakcijā:

"16.2. ne retāk kā reizi trijos mēnešos dokumentus par izdevumiem par dzīvojamās telpas lietošanu un pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu, kopijas, uzrādot oriģinālus."

4. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Ence

 

Saistošo noteikumu Nr. 3/2024 "Grozījumi Mārupes novada pašvaldības domes 2023. gada 30. augusta saistošajos noteikumos Nr. 33/2023 "Par Mārupes novada pašvaldības palīdzību bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, kuri ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Mārupes novada pašvaldība ir spēkā esoši Mārupes novada pašvaldības domes 2023. gada 30. augusta saistošie noteikumi Nr. 33/2023 "Par Mārupes novada pašvaldības palīdzību bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, kuri ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās", kuru II nodaļā ietverts pabalsts ikmēneša izdevumiem, kas saistīts ar bērna izglītības ieguvi. Iepriekš minētais pabalsts noteikts, kā pašvaldības brīvprātīgā iniciatīva.

Saistošo noteikumu 10. punkts noteic, ka tiesības saņemt pabalstu ikmēneša izdevumiem, kas saistīti ar bērna izglītības ieguvi ir bērna aizbildnim, pamatojoties uz Mārupes novada Bāriņtiesas lēmumu vai cita novada bāriņtiesas lēmumu par aizbildnības nodibināšanu pār aizbilstamo, ja:

10.1. bērna un viņa aizbildņa dzīvesvieta Mārupes novada pašvaldības administratīvajā teritorijā nepārtraukti deklarēta ne mazāk kā vienu gadu un lēmumu ir pieņēmusi Mārupes novada Bāriņtiesa;

10.2. bērna un viņa aizbildņa dzīvesvieta Mārupes novada pašvaldības administratīvajā teritorijā nepārtraukti deklarēta ne mazāk kā vienu gadu un lēmumu ir pieņēmusi cita novada bāriņtiesa, un par šo bērnu nemaksā pabalstu līdzīgam mērķim pašvaldība, kuras teritorijā atrodas piekritīgā bāriņtiesa.

Saskaņā ar spēkā esošajiem Saistošajiem noteikumiem, pašvaldība piešķir pabalstu ikmēneša izdevumiem, ja lēmumu par aizbildnības nodibināšanu pieņēmusi Mārupes novada pašvaldības vai citas pašvaldības bāriņtiesa, un aizbildņa, kā arī bērna dzīvesvieta vismaz vienu gadu deklarēta Mārupes novada pašvaldības administratīvajā teritorijā. Saistošajos noteikumos nav paredzētas tiesības saņemt minēto pabalstu, ja par aizbildnības nodibināšanu lēmusi Mārupes novada Bāriņtiesa, un šis bērns ievietots citas pašvaldības administratīvajā teritorijā dzīvesvietu deklarējuša aizbildņa ģimenē.

Atbilstoši Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra noteikumu Nr. 857 "Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās" 6. punktam, pašvaldība, kuras bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi, sedz ar bērna izglītošanu un uzturēšanos izglītības iestādē saistītos izdevumus.

Lai izslēgtu diskriminējošus apstākļus un radītu iespēju bērna aizbildnim (kurš noteikts ar Mārupes novada Bāriņtiesas lēmumu), kura dzīvesvieta deklarēta citas pašvaldības administratīvajā teritorijā, saņemt pabalstu ikmēneša izdevumiem, kas saistīts ar bērna izglītības ieguvi, nepieciešams veikt grozījumus Saistošo noteikumu 10. punktā.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Pašvaldības budžetā 2024. gadā Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai paredzēti 40 000 euro.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums tieši neietekmēs iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi un konkurenci.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Mārupes novada Sociālais dienests, kura lēmumus var apstrīdēt Mārupes novada pašvaldības Administratīvo aktu strīdu izskatīšanas komisijā. Mārupes novada pašvaldības Administratīvo aktu strīdu izskatīšanas komisijas lēmumus var pārsūdzēt preciatīvajā rajona tiesā.

Galvenie procedūras posmi un bērna likumiskajam pārstāvim veicamās darbības noteiktas Saistošajos noteikumos.

Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Saistošie noteikumi izstrādāti pašvaldības autonomajai funkcijai, kas noteikta Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. punktā un 11. punktā – nodrošināt iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā, kā arī iespēju saņemt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus, un īstenot bērnu un aizgādnībā esošo personu tiesību un interešu aizsardzību. Atbilstoši Pašvaldību likuma 5. pantam, pašvaldība realizējusi brīvprātīgās iniciatīvas, nosakot pabalstu, kas saistīts ar bērna izglītības ieguvi.

Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Mārupes novada Sociālais dienests.

Pabalstu izmaksu veic Mārupes novada pašvaldības Centrālās pārvaldes Finanšu un grāmatvedības nodaļa. 

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstākstāvošiem normatīviem aktiem. 

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Saistošo noteikumu projekts no 2024. gada 6. februāra līdz 20. februārim publicēts pašvaldības mājas lapā sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Noteiktajā termiņā sabiedrības viedokļi nav saņemti.

Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Ence

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!