• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Madonas novada domes 2024. gada 31. janvāra saistošie noteikumi Nr. 1 "Grozījumi Madonas novada pašvaldības 21.09.2021. saistošajos noteikumos Nr. 4 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Madonas novadā"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 18.04.2024., Nr. 76 https://www.vestnesis.lv/op/2024/76.17

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mārupes novada domes saistošie noteikumi Nr. 3/2024

Grozījumi Mārupes novada pašvaldības domes 2023. gada 30. augusta saistošajos noteikumos Nr. 33/2023 "Par Mārupes novada pašvaldības palīdzību bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, kuri ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās"

Vēl šajā numurā

18.04.2024., Nr. 76

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Madonas novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 1

Pieņemts: 31.01.2024.

OP numurs: 2024/76.17

2024/76.17
RĪKI

Madonas novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Madonas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 1

Madonā 2024. gada 31. janvārī (prot. Nr. 2, 52. p.)

Grozījumi Madonas novada pašvaldības 21.09.2021. saistošajos noteikumos Nr. 4 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Madonas novadā"

PRECIZĒTI
ar Madonas novada pašvaldības
2024. gada 28. marta lēmumu Nr. 158
(prot. Nr. 6, 10. p.)

Izdoti saskaņā ar
Atkritumu apsaimniekošanas likuma
8. panta pirmās daļas 3. punktu

1. Izdarīt Madonas novada pašvaldības 2021. gada 21. septembra saistošajos noteikumos Nr. 4 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Madonas novadā" šādus grozījumus:

1.1. saistošo noteikumu 7. punktā skaitli un vārdu "3 (trīs)" aizstāt ar skaitli un vārdu "2 (divas)";

1.2. papildināt saistošos noteikumus ar 15.1 punktu šādā redakcijā:

"15.1 Bioloģiskie atkritumi novada administratīvajā teritorijā tiek apsaimniekoti:

15.11. atkritumu apsaimniekotājam novietojot bioloģisko atkritumu (pārtikas un virtuves atkritumi) savākšanas konteinerus šķiroto atkritumu savākšanas laukumos;

15.12. bioloģisko atkritumu radītājiem kompostējot bioloģiskos atkritumus (pārtikas, dārzu un parku) (mājkompostēšana), nodrošinot, ka tas nerada draudus cilvēku dzīvībai, veselībai, videi, kā arī trešo personu mantai:

15.12.1. individuālo dzīvojamo māju teritorijās visā novadā;

15.12.2. divu līdz četru dzīvokļu daudzdzīvokļu māju teritorijās visā novadā;

15.12.3. piecu un vairāk dzīvokļu daudzdzīvokļu māju teritorijās ārpus Madonas pilsētas;

15.13. Madonas pilsētā daudzdzīvokļu māju atkritumu radītājiem iesaistoties bioloģisko atkritumu šķirošanā, viņu pilnvarotajam pārstāvim vai pārvaldniekam noslēdzot līgumu ar atkritumu apsaimniekotāju par bioloģiskajiem atkritumiem (mājsaimniecību pārtikas un virtuves atkritumi) paredzēto konteineru izvietošanu;

15.14. Madonas pilsētas teritorijā juridiskas personas, kas darbojas pārtikas tirdzniecības vai sabiedriskās ēdināšanas jomā, ir tiesīgas iesaistīties bioloģisko atkritumu (pārtikas un virtuves atkritumi) šķirošanā, noslēdzot līgumu ar atkritumu apsaimniekotāju par bioloģiskajiem atkritumiem paredzēto konteineru izvietošanu;

15.15. Dārzu un parku atkritumi no publiskajām un privātajām teritorijām saskaņā ar atkritumu apsaimniekotāja noteikto kārtību nogādājami pašvaldības norādītajās bioloģisko atkritumu pieņemšanas vietās;

15.16. Bioloģisko atkritumu (pārtikas un virtuves atkritumi) konteineru minimālais izvešanas biežums ir 1 reizi nedēļā;

15.17. Bioloģisko atkritumu radītāji, kas veic mājkompostēšanu, rakstiski informē par to atkritumu apsaimniekotāju mēneša laikā no kompostēšanas uzsākšanas dienas;

15.18. Atkritumu apsaimniekotājs datus par bioloģisko atkritumu mājkompostēšanu regulāri iesniedz reģionālajam atkritumu apsaimniekošanas centram atbilstoši normatīvajos aktos vai atkritumu apsaimniekošanas plānā noteiktajam."

1.3. izteikt saistošo noteikumu 16.3. punktu šādā redakcijā:

"16.3. iesaistīties dalītas sadzīves atkritumu, tajā skaitā sadzīvē radušos bīstamo atkritumu, elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumu, bateriju un akumulatoru atkritumu, bioloģisko atkritumu, savākšanas pasākumos un veikt atkritumu šķirošanu vietās, kur ir izvietoti konteineri dalīti savāktiem atkritumiem – atkritumu dalītās savākšanas punktos – vai nogādāt atkritumus uz šķiroto atkritumu savākšanas laukumu atbilstoši laukumu pieņemšanas noteikumiem."

2. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Lungevičs

 

Paskaidrojuma raksts
Madonas novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr. 1 "Grozījumi Madonas novada pašvaldības 2021. gada 21. septembra saistošajos noteikumos Nr. 4 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Madonas novadā""

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Saistošo noteikumu mērķis un nepieciešamības pamatojums Ar saistošajiem noteikumiem tiek izdarīti grozījumi Madonas novada pašvaldības 2021. gada 21. septembra saistošajos noteikumos Nr. 4 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Madonas novadā". Saistošie noteikumi ir izstrādāti, ņemot vērā izmaiņas atkritumu apsaimniekošanu regulējošos normatīvajos aktos, kas paredz no 2024. gada 1. janvāra izveidot dalītas savākšanas sistēmu bioloģiskajiem atkritumiem. Atkritumu apsaimniekošanas likuma (turpmāk – Likums) 8. panta pirmās daļas 3. punkts noteic, ka pašvaldība izdod saistošos noteikumus par atkritumu apsaimniekošanu, tai skaitā, bioloģisko atkritumu, savā administratīvajā teritorijā.

Saistošo noteikumu mērķis ir noteikt bioloģisko atkritumu apsaimniekošanas kārtību novada teritorijā, prasības atkritumu savākšanai, tai skaitā arī minimālo bioloģisko atkritumu savākšanas biežumu Madonas novada administratīvajā teritorijā, kas nodrošinātu bioloģisko atkritumu pārstrādi. Lai nodrošinātu bioloģisko atkritumu pārstrādi, paredzēts, ka bioloģisko atkritumu (pārtikas un virtuves atkritumi) savākšanas konteineri tiks novietoti šķiroto atkritumu savākšanas laukumos, noteikts, kas un kur veic bioloģisko atkritumu (pārtikas, dārzu un parku) kompostēšanu jeb mājkompostēšanu un nosacījumi tās veikšanai, tāpat paredzēts, kā bioloģisko atkritumu šķirošanā iesaistās Madonas pilsētā daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašnieki un juridiskas personas, kas darbojas pārtikas tirdzniecības vai sabiedriskās ēdināšanas jomā. Saistošajos noteikumos noteikts bioloģisko atkritumu konteineru minimālais izvešanas biežums, kas paredzēts vienu reizi nedēļā. Saistošajos noteikumos noteikts, ka bioloģisko atkritumu radītāji, kas veic mājkompostēšanu, rakstiski informē par to atkritumu apsaimniekotāju mēneša laikā no kompostēšanas uzsākšanas dienas. Saistošie noteikumi paredz atkritumu apsaimniekotājam uzdevumu regulāri iesniegt datus par bioloģisko atkritumu mājkompostēšanu reģionālajam atkritumu apsaimniekošanas centram atbilstoši normatīvajos aktos vai atkritumu apsaimniekošanas plānā noteiktajam.

Saistošajos noteikumos precizēts, ka Madonas novada administratīvajā teritorijā ir divas atkritumu apsaimniekošanas zonas, ne trīs kā tas ir pašlaik.

2. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu. Saistošo noteikumu īstenošanai netiek prognozēta finansiāla ietekme uz pašvaldības budžetu, kā arī nav nepieciešama jaunu institūciju izveide, jo noteikumu īstenošanā iesaistītajām institūcijām nav plānoti jauni pienākumi vai funkcijas.
3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz sabiedrību un uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Saistošo noteikumu īstenošana un ievērošana veicinās sadzīves atkritumu dalītu vākšanu, tādējādi samazinot atkritumu poligonā noglabājamo atkritumu apjomu un uzlabojot vides kvalitāti kopumā. Saistošie noteikumi nodrošinās vienlīdzīgas tiesības un iespējas atkritumu radītājiem un valdītājiem un uzlabos atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma kvalitāti un pieejamību.

Ievērojot saistošo noteikumu prasības, tiek nodrošināta droša atkritumu apsaimniekošana, līdz ar to nav tiešas ietekmes uz iedzīvotāju veselību.

Ņemot vērā, ka atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma sniedzējs tiek izraudzīt publiskā iepirkuma normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, kā arī to īstenošana ir saistoša visām juridiskajām personām, saistošo noteikumu īstenošanai nav tiešas ietekmes uz uzņēmējdarbības vidi kopumā.

Saistošo noteikumu tiesiskā regulējuma mērķgrupa ir atkritumu radītāji un valdītāji, nekustamā īpašuma īpašnieki un pārvaldnieki, kā arī atkritumu apsaimniekotājs.

Sabiedrības mērķa grupām projekta tiesiskais regulējums nemaina tiesības un pienākumus.

5. Informācija par administratīvajām procedūrām Persona par atkritumu apsaimniekošanas jautājumiem var vērsties Madonas novada pašvaldībā.

Par atkritumu apsaimniekošanas jomu regulējošo normatīvo aktu pārkāpumiem personas ir saucamas pie administratīvās atbildības normatīvajos noteiktajā kārtībā – par sadzīves atkritumu radītāja vai valdītāja nepiedalīšanos pašvaldības organizētajā sadzīves atkritumu apsaimniekošanā un noteikumu pārkāpšanu administratīvā pārkāpuma procesu virza pašvaldības policija un pārkāpuma lietu izskata pašvaldības Administratīvā komisija vai Likumā noteiktajos gadījumos Valsts vides dienests.

6. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, lai informētu sabiedrību par Saistošo noteikumu projektu un dotu iespēju iedzīvotājiem izteikt viedokli, Saistošo noteikumu projekts no 2024. gada 2. janvāra līdz 17. janvārim tika publicēts pašvaldības tīmekļa vietnē www.madona.lv sadaļas "Dokumenti" apakšsadaļā "Saistošo noteikumu projekti".

Publicēšanas laikā par saistošo noteikumu projektu netika saņemti iedzīvotāju viedokļi.

Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Lungevičs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!