• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Jūrmalas pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jūrmalas pilsētas domes 2024. gada 25. janvāra saistošie noteikumi Nr. 5 "Grozījumi Jūrmalas domes 2023. gada 24. augusta saistošajos noteikumos Nr. 20 "Kārtība, kādā piešķir Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības finansējumu kultūras pieminekļu saglabāšanai"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 31.01.2024., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/op/2024/22.19

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jūrmalas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 44

Grozījumi Jūrmalas pilsētas domes 2018. gada 24. maija saistošajos noteikumos Nr. 20 "Par decentralizēto kanalizācijas pakalpojumu sniegšanas un uzskaites kārtību Jūrmalas pilsētas pašvaldībā"

Vēl šajā numurā

31.01.2024., Nr. 22

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Jūrmalas pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 5

Pieņemts: 25.01.2024.

OP numurs: 2024/22.19

2024/22.19
RĪKI

Jūrmalas pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Jūrmalas domes saistošie noteikumi Nr. 5

Jūrmalā 2024. gada 25. janvārī (prot. Nr. 2, 25. p.)

Grozījumi Jūrmalas domes 2023. gada 24. augusta saistošajos noteikumos Nr. 20 "Kārtība, kādā piešķir Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības finansējumu kultūras pieminekļu saglabāšanai"

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 4. panta piekto daļu,
10. panta pirmās daļas 1. punktu, 44. pantu,
likuma "Par kultūras pieminekļu aizsardzību"
24. panta otro daļu un Sakrālā mantojuma
saglabāšanas finansēšanas likuma 2. panta otro daļu

Izdarīt Jūrmalas domes 2023. gada 24. augusta saistošajos noteikumos Nr. 20 "Kārtība, kādā piešķir Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības finansējumu kultūras pieminekļu saglabāšanai" šādus grozījumus:

1. Izteikt 54. punktu šādā redakcijā:

"54. Finansējums tiek piešķirts Noteikumu 5. punktā minētajam Jūrmalas valstspilsētas administratīvajā teritorijā esoša kultūras pieminekļa īpašniekam (valdītājam), kura īpašumā (valdījumā) esošais kultūras piemineklis tiek izmantots saimnieciskās darbības veikšanai un kultūras pieminekļa īpašnieks (valdītājs) pretendē uz atbalstu, kas kvalificējas kā komercdarbības atbalsts, saskaņā ar Eiropas Komisijas 2013. gada 18. decembra Regulas (ES) Nr. 1407/2013 par Līguma par Eiropas Savienības darbību 107. un 108. panta piemērošanu de minimis atbalstam (turpmāk - regula Nr. 1407/2013) un normatīvajiem aktiem par de minimis atbalsta uzskaites un piešķiršanas kārtību. De minimis atbalstu piešķir līdz regulas Nr. 1407/2013 7. panta 4. punkta un 8. pantā minētajam termiņam.".

2. Papildināt ar 54.1 punktu šādā redakcijā:

"54.Noteikumu 54. punkta izpratnē par saimniecisko darbību nav uzskatāma komersanta, biedrības vai nodibinājuma juridiskās adreses reģistrācija kādā no dzīvojamās mājas īpašumiem, ievērojot nosacījumu, ka dzīvojamā mājā ir reģistrēts tikai viens no minētajiem tiesību subjektiem un netiek veikta nekāda komersantu, biedrību vai nodibinājumu saistīta saimnieciska darbība.".

3. Aizstāt 56. punktā vārdu "komersantam" ar vārdiem un skaitli "Noteikumu 5. punktā minētajam Jūrmalas valstspilsētas administratīvajā teritorijā esoša kultūras pieminekļa īpašniekam (valdītājam)".

4. Izteikt 57. punktu šādā redakcijā:

"57. De minimis atbalstu var kumulēt ne tikai ar de minimis atbalstu, ko piešķir saskaņā ar citām de minimis regulām, bet arī ar de minimis atbalstu, ko piešķir saskaņā ar regulu Nr. 1407/2013, līdz regulas Nr. 1407/2013 3. panta 2. punktā noteiktajam attiecīgajam robežlielumam, kā arī drīkst kumulēt ar citu valsts atbalstu attiecībā uz vienām un tām pašām attiecināmajām izmaksām vai citu valsts atbalstu tam pašam riska finansējuma pasākumam, ja kumulācijas rezultātā netiek pārsniegta attiecīgā maksimālā atbalsta intensitāte vai atbalsta summa, kāda noteikta valsts atbalsta programmā, atbalsta projektā vai Eiropas Komisijas lēmumā.".

5. Aizstāt 60. punktā vārdu "komersants" ar vārdiem un skaitli "Noteikumu 5. punktā minētais Jūrmalas valstspilsētas administratīvajā teritorijā esošais kultūras pieminekļa īpašnieks (valdītājs)".

6. Izteikt 61. punktu šādā redakcijā:

"61. Ja tiek pārkāpti regulas Nr. 1407/2013 nosacījumi, iesniedzējam ir pienākums atmaksāt atbalsta sniedzējam visu finansējuma projekta ietvaros saņemto nelikumīgo de minimis atbalstu kopā ar procentiem no līdzekļiem, kas brīvi no komercdarbības atbalsta atbilstoši Komercdarbības atbalsta kontroles likuma IV vai V nodaļas nosacījumiem.".

7. Aizstāt 62. punktā vārdu "komersantam" ar vārdiem un skaitli "Noteikumu 5. punktā minētajam Jūrmalas valstspilsētas administratīvajā teritorijā esoša kultūras pieminekļa īpašniekam (valdītājam)".

Jūrmalas domes priekšsēdētāja R. Sproģe

 

Paskaidrojuma raksts
Jūrmalas domes 2024. gada 25. janvāra saistošajiem noteikumiem Nr. 5 "Grozījumi Jūrmalas domes 2023. gada 24. augusta saistošajos noteikumos Nr. 20 "Kārtība, kādā piešķir Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības finansējumu kultūras pieminekļu saglabāšanai""

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  1.1. Saistošo noteikumu grozījumu mērķis ir veikt redakcionālus precizējumus atbilstoši Finanšu ministrijas 2023. gada 29. septembra vēstulei Nr. 7-4/18/2949 "Par saistošo noteikumu sākotnējo izvērtēšanu" (turpmāk – FM atzinums). Atbilstoši FM atzinumam saistošo noteikumu grozījumos tiek precizēts VII. nodaļas "De minimis atbalsta nosacījumi projekta iesniedzējiem, kas pretendē uz finansējuma saņemšanu" 54. punkts, aizstājot terminu "komersants" lietojumu šo saistošo noteikumu izpratnē, aizvietojot to ar precizētu finansējuma saņēmēja definīciju "Jūrmalas valstspilsētas administratīvajā teritorijā esošu kultūras pieminekļu īpašniekiem (valdītājiem), kuru īpašumā (valdījumā) esošie kultūras pieminekļi tiek izmantoti saimnieciskās darbības veikšanai un kultūras pieminekļu īpašnieki (valdītāji) pretendē uz atbalstu, kas kvalificējas kā komercdarbības atbalsts"

1.2. Vienlaikus saistošo noteikumu grozījumi papildināti ar 54.1 punktu, nosakot, ka 54. punkta izpratnē par saimniecisko darbību nav uzskatāma komersanta, biedrības vai nodibinājuma juridiskās adreses reģistrācija kādā no dzīvojamās mājas īpašumiem, ievērojot nosacījumu, ka dzīvojamā mājā ir reģistrēts tikai viens no minētajiem tiesību subjektiem un netiek veikta nekāda komersantu, biedrību vai nodibinājumu saistīta saimnieciska darbība.

1.3. Saistošo noteikumu grozījumos tiek precizēts saistošo noteikumu 57. punkts un 61. punkts, lai nodrošinātu Eiropas Savienības tiesu judikatūrai atbilstošu pienākumu atgūt nelikumīgo komercdarbības atbalstu.

1.4. Atbilstoši FM atzinumā norādītajam, tiek precizēts termina "komersants" lietojums saistošo noteikumu ietvaros. Saistošo noteikumu 56., 60. un 62. punktā vārds "komersants" attiecīgā locījumā tiek aizstāts ar vārdiem un skaitli "Noteikumu 5. punktā minētais Jūrmalas valstspilsētas administratīvajā teritorijā esošais kultūras pieminekļa īpašnieks (valdītājs)" attiecīgā locījumā.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu grozījumi nerada fiskālu ietekmi uz pašvaldības budžetu.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  3.1. sociālā ietekme – ietekme uz cilvēku dzīvesveidu, kultūru, labsajūtu, sabiedrību kopumā, kā arī ietekme uz konkrētām sabiedrības grupām, tai skaitā sociālās atstumtības riskam pakļautajām sabiedrības grupām, personu ar invaliditāti vienlīdzīgām iespējām un tiesībām, uz dzimumu līdztiesību – finansējot kultūras pieminekļu saglabāšanu un atjaunošanu tiks nodrošināta Jūrmalas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana;

3.2. ietekme uz vidi – ar saistošo noteikumu īstenošanu izraisītas tiešas vai netiešas pārmaiņas vidē, kuras ietekmē vai var ietekmēt cilvēku, viņa veselību un drošību, kā arī bioloģisko daudzveidību, augsni, zemes dzīles, ūdeni, gaisu, klimatu, ainavu, kultūras un dabas mantojumu, iespējamā pakļautība avāriju vai katastrofu riskiem un visu minēto jomu mijiedarbība – finansējot kultūras pieminekļu saglabāšanu un atjaunošanu, tiks sakārtota pilsētvide;

3.3. nav ietekme uz iedzīvotāju veselību;

3.4. nav ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  4.1. institūcija, kurā privātpersona var vērsties saistošo noteikumu piemērošanā – Jūrmalas Kultūrtelpas un vides dizaina centrs;

4.2. galvenie procedūras posmi un privātpersonām veicamās darbības, ko paredz saistošo noteikumu projekts, tai skaitā akcentē, kā piedāvātais regulējums maina līdzšinējo kārtību – finansējuma pieteikuma un pielikumu sagatavošana, pieteikuma iesniegšana izvērtēšanai, pieteikuma izvērtēšana, līguma par finansējumu saņemšanas noslēgšana, pieminekļu atjaunošana un saglabāšanas būvdarbi, atskaišu par paveikto darbu un finanšu izlietojumu iesniegšana un izvērtēšana; 

4.3. nav paredzētās administratīvo procedūru izmaksas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  5.1. pašvaldību funkcijas, kuru izpildei tiek izstrādāti šie saistošie noteikumi – nodrošināt pašvaldības autonomo funkciju – [..] sekmēt pašvaldības teritorijā esošā kultūras mantojuma saglabāšanu; 

5.2. pašvaldības cilvēkresursi, kas tiks iesaistīti saistošo noteikumu īstenošanā (tostarp, vai tiks uzlikti jauni pienākumi vai uzdevumi esošajiem darbiniekiem, veidotas jaunas darba vietas u.tml.) – paredzams, ka šo noteikumu izpildei nav nepieciešams veidot pašvaldības jaunas institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Atbilstoši Jūrmalas domes 2021. gada 30. septembra lēmumam Nr. 407 "Par Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības iestādes "Jūrmalas Kultūrtelpas un vides dizaina centrs" izveidi" un 2021. gada 30. septembra nolikuma Nr. 16 "Jūrmalas Kultūrtelpas un vides dizaina centra nolikums" 8.8. apakšpunktam, kultūras pieminekļu saglabāšanas finansējuma programmas realizācija no 2021. gada 15. novembra ir Kultūrtelpas un vides dizaina centra kompetence.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošo noteikumu grozījumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs saistošo noteikumu mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Sabiedrības viedokļa noskaidrošana veikta atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajā daļā noteiktajam – saistošo noteikumu projekts un paskaidrojuma raksts no 2023. gada 22. decembra līdz 2024. gada 9. janvārim tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.jurmala.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Minētajā termiņā iedzīvotāju iebildumi un priekšlikumi netika sniegti.

Saistošo noteikumu projekts tika nosūtīts Finanšu ministrijai sākotnējai izvērtēšanai. Pēc projekta izvērtēšanas Finanšu ministrija sniedza informāciju, ka tā neiebilst pret saistošo noteikumu apstiprināšanu.

Jūrmalas domes priekšsēdētāja R. Sproģe

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!