• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aizkraukles novada domes 2023. gada 21. decembra saistošie noteikumi Nr. 2023/23 "Par vienreizēju pabalstu Aizkraukles novada iedzīvotājiem nozīmīgā dzīves jubilejā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 3.01.2024., Nr. 2 https://www.vestnesis.lv/op/2024/2.5

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ādažu novada domes saistošie noteikumi Nr. 52/2023

Par Ādažu novada pašvaldības budžetu 2024. gadam

Vēl šajā numurā

03.01.2024., Nr. 2

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Aizkraukles novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 2023/23

Pieņemts: 21.12.2023.

OP numurs: 2024/2.5

2024/2.5
RĪKI

Aizkraukles novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Aizkraukles novada domes saistošie noteikumi Nr. 2023/23

Aizkrauklē 2023. gada 21. decembrī

Par vienreizēju pabalstu Aizkraukles novada iedzīvotājiem nozīmīgā dzīves jubilejā

APSTIPRINĀTI
ar Aizkraukles novada domes
2023. gada 21. decembra sēdes lēmumu Nr. 831
(prot. Nr. 19, 5. p.)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka personas, kurām ir tiesības saņemt vienreizēju pabalstu Aizkraukles novada iedzīvotājiem nozīmīgā dzīves jubilejā (turpmāk – pabalsts), pabalsta apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību.

2. Pabalsta pieprasījumus izskata, lēmumu pieņem Aizkraukles novada Sociālais dienests (turpmāk – Sociālais dienests). Pabalstu izmaksu nodrošina Aizkraukles novada pašvaldības Administrācija.

3. Pabalstu piešķir personām, kuras ir deklarējušas savu dzīvesvietu Aizkraukles novada administratīvajā teritorijā vismaz pēdējos piecus gadus un kuras ir sasniegušas šajos noteikumos norādīto vecumu.

4. Pabalstu 40,00 euro apmērā piešķir 80 gadu jubilejā.

5. Pabalstu 50,00 euro apmērā piešķir 90 gadu jubilejā.

6. Pabalstu 100,00 euro apmērā piešķir 100 gadu jubilejā un katra nākamā gada dzimšanas dienā.

7. Pabalsta saņemšanai persona vai tās pilnvarotais pārstāvis Sociālajā dienestā vai Aizkraukles novada pašvaldības klientu apkalpošanas centros iesniedz iesniegumu trīs mēnešu laikā no šajos noteikumos norādītā vecuma sasniegšanas brīža.

8. Pabalsts tiek piešķirts bez personas materiālās situācijas izvērtēšanas.

9. Sociālais dienests lēmumu par pabalsta piešķiršanu pieņem mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas.

10. Pabalsts tiek ieskaitīts pabalsta pieprasītāja norādītajā kredītiestādes kontā 10 darba dienu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas. Ja pabalsta pieprasītājam nav konta kredītiestādē, pabalsts tiek izmaksāts tuvākajā Aizkraukles novada pašvaldības kasē.

11. Sociālais dienests informē personu par pieņemto lēmumu, atteikuma gadījumā personu informē rakstiski piecu darba dienu laikā par atteikuma iemeslu, lēmuma apstrīdēšanas termiņu un kārtību.

12. Sociālā dienesta pieņemto lēmumu var apstrīdēt Aizkraukles novada domē, Lāčplēša ielā 1A, Aizkrauklē, Aizkraukles novadā.

13. Šie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

14. Ar šo noteikumu spēkā stāšanās dienu atzīt par spēku zaudējušiem ar Aizkraukles novada domes 2022. gada 17. marta lēmumu Nr. 120 (prot. Nr. 6., 2. p.) apstiprinātos saistošos noteikumus Nr. 2022/7 "Par vienreizēju pabalstu Aizkraukles novada iedzīvotājiem nozīmīgā dzīves jubilejā".

Aizkraukles novada domes priekšsēdētājs L. Līdums

 

Aizkraukles novada domes 2023. gada 21. decembra saistošo noteikumu Nr. 2023/23 "Par vienreizēju pabalstu Aizkraukles novada iedzīvotājiem nozīmīgā dzīves jubilejā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 1.1. Aizkraukles novada domes saistošo noteikumu "Par vienreizēju pabalstu Aizkraukles novada iedzīvotājiem nozīmīgā dzīves jubilejā" (turpmāk – saistošie noteikumi) mērķis ir noteikt personas, kurām ir tiesības saņemt vienreizēju pabalstu Aizkraukles novada iedzīvotājiem nozīmīgā dzīves jubilejā, pabalsta apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību.

1.2. Šobrīd ir spēkā Aizkraukles novada domes 2022. gada 17. marta noteikumi Nr. 2022/7 "Par vienreizēju pabalstu Aizkraukles novada iedzīvotājiem nozīmīgā dzīves jubilejā", kuri pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas izpildes nodrošināšanai izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu.

2023. gada 1. janvārī stājies spēkā Pašvaldību likums un zaudējis spēku likums "Par pašvaldībām". Saskaņā ar Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punktu dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu.

1.3. Saskaņā ar Pašvaldību likuma 5. panta pirmo un otro daļu pašvaldība savas administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi īstenot iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tās nav citu institūciju kompetencē un šādu darbību neierobežo citi likumi. Brīvprātīgo iniciatīvu izpildes kārtību nosaka un finansējumu nodrošina pašvaldība.

Ievērojot šo regulējumu, Aizkraukles novada dome ir izvērtējusi tās 2022. gada 17. marta saistošo noteikumu Nr. 2022/7 "Par vienreizēju pabalstu Aizkraukles novada iedzīvotājiem nozīmīgā dzīves jubilejā" atbilstību normatīvajiem aktiem un sagatavojusi saistošos noteikumus, pamatojoties uz Pašvaldību likuma normām.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu 2.1. Saistošie noteikumi aizstāj spēkā esošos saistošus noteikumus par vienreizēju pabalstu Aizkraukles novada iedzīvotājiem nozīmīgā dzīves jubilejā.

2.2. Saistošajiem noteikumiem ir tieša ietekme uz Pašvaldības budžetu, paredzot finanšu līdzekļus vienreizēja pabalsta izmaksai.

Ņemot vērā Aizkraukles novada iedzīvotāju struktūru, līdzšinējo pabalstu saņēmēju skaitu, lai nodrošinātu pabalstu izmaksu, 2024. gada budžetā tam nepieciešami 7600 EUR.

3. Sociālā ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī uz konkurenci – nav paredzēta.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Administratīvo procesu izmaksas nav paredzētas.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem 5.1. Saistošie noteikumi izstrādāti Pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas īstenošanai. Saskaņā ar Pašvaldību likuma 5. pantu pašvaldībai ir tiesības savas administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs brīvprātīgi īstenot iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tās nav citu institūciju kompetencē un šādu darbību neierobežo citi likumi.

5.2. Lai īstenotu saistošajos noteikumos paredzēto, Pašvaldība ir izveidojusi iestādi Aizkraukles novada Sociālais dienests, kura organizē sociālo darbu, nodrošina sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības sniegšanu un administrēšanu un ir atbildīga par valsts deleģēto funkciju pašvaldībai sociālās aizsardzības jomā izpildi. Sociālās palīdzības pabalstu administrēšanu nodrošina Sociālās palīdzības nodaļa. Saistošo noteikumu īstenošanā iesaistīta Aizkraukles novada pašvaldības Administrācijas Finanšu un grāmatvedības nodaļa, kas veic sociālās palīdzības pabalstu izmaksu un Juridiskā nodaļa, kas sniedz konsultatīvu atbalstu saistošo noteikumu piemērošanā.

Saistošie noteikumi neparedz uzlikt jaunus pienākumus vai uzdevumus esošajiem darbiniekiem, kā arī neparedz izveidot jaunas darba vietas.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu 6.1. Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Aizkraukles novada Sociālais dienests.

6.2. Nav paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija, reorganizācija vai jaunu darbavietu izveide.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana 7.1. Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

7.2. Saistošo noteikumu īstenošanas izmaksas ir atbilstošas to izdošanas mērķim.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saskaņā ar Pašvaldību likuma 46. panta trešo daļu saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts no 2023. gada 24. novembra līdz 2023. gada 8. decembrim publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.aizkraukle.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Par saistošo noteikumu projektu netika saņemti viedokļi.

Aizkraukles novada domes priekšsēdētājs L. Līdums

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!