• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Latvijas Banka
Latvijas Banka publicē noteikumus un normatīvos norādījumus par kredītiestāžu darbību regulējošajām prasībām, kredītiestāžu darbību raksturojošo rādītāju aprēķināšanas un komercsabiedrību pārskatu sagatavošanas un iesniegšanas kārtību.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Bankas 2023. gada 3. aprīļa noteikumi Nr. 239 "Noteikumi par papildpensijas kapitāla aprēķināšanas kārtību". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 4.04.2023., Nr. 67 https://www.vestnesis.lv/op/2023/67.6

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes vispārīgais administratīvais akts Nr. 14.1-07/2271

Reģiona nozīmes arhitektūras pieminekļa "Doles (Ķekavas) luterāņu baznīca" (valsts aizsardzības Nr. 6699) izmantošanas un saglabāšanas norādījumi

Vēl šajā numurā

04.04.2023., Nr. 67

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Latvijas Banka

Veids: noteikumi

Numurs: 239

Pieņemts: 03.04.2023.

OP numurs: 2023/67.6

2023/67.6
RĪKI

Latvijas Bankas noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Latvijas Bankas noteikumi Nr. 239

Rīgā 2023. gada 3. aprīlī

Noteikumi par papildpensijas kapitāla aprēķināšanas kārtību

Izdoti saskaņā ar Privāto pensiju fondu likuma
24. panta ceturto daļu

1. Noteikumi nosaka pensiju plāna dalībnieku uzkrātā papildpensijas kapitāla un Pan-Eiropas privāto pensiju produkta (turpmāk – PEPP) papildpensijas (turpmāk kopā – papildpensijas kapitāls) aprēķināšanas vispārīgo kārtību Latvijā licencētam privātajam pensiju fondam un PEPP sniedzējam.

2. Noteikumos lietotie termini "PEPP noguldītājs", "PEPP saņēmējs", "PEPP sniedzējs", "PEPP konts" un "apakškonts" atbilst Eiropas Parlamenta un Padomes 2019. gada 20. jūnija Regulas (ES) 2019/1238 par Pan-Eiropas privāto pensiju produktu (PEPP) (turpmāk – Regula Nr. 2019/1238) 2. pantā lietotajiem terminiem, bet termins "PEPP plāns" lietots Regulas Nr. 2019/1238 2. panta 2. punktā minētā termina "Pan-Eiropas privāto pensiju produkts" jeb "PEPP" izpratnē.

3. Papildpensijas kapitāla aprēķinam nepieciešamo pozīciju uzskaites vērtības novērtē saskaņā ar Privāto pensiju fondu likumā gada pārskatu sagatavošanai noteiktajām prasībām.

4. Pensiju plāna dalībnieka individuālajā kontā, PEPP kontā vai apakškontā (turpmāk kopā – individuālais konts) papildpensijas kapitālu aprēķina, izmantojot vienu no šādām metodēm:

4.1. to aprēķina saskaņā ar formulu:

kb = ks + c – e +

ks + c – e

x R,

K + A

kur:

kb – individuālajā kontā uzkrātais papildpensijas kapitāls pārskata perioda beigās;

ks – individuālajā kontā uzkrātais papildpensijas kapitāls iepriekšējā pārskata perioda beigās;

c – individuālajā kontā veiktās iemaksas, t. sk. no cita privātā pensiju fonda, pensiju plāna, PEPP sniedzēja, PEPP plāna saņemtie pārskaitījumi attiecīgajā pārskata periodā;

e – uz pensiju plāna dalībnieku vai PEPP noguldītāju (turpmāk kopā – dalībnieks) attiecinātās administratīvās izmaksas attiecīgajā pārskata periodā;

K – pensiju plāna, PEPP plāna vai apakškonta neto aktīvi pārskata perioda sākumā;

A – iemaksas pensiju plānā, PEPP plānā vai apakškontā un izmaksas no pensiju plāna, PEPP plāna vai apakškonta attiecīgajā pārskata periodā;

R – pensiju plāna, PEPP plāna vai apakškonta darbības rezultāts attiecīgajā pārskata periodā;

4.2. to aprēķina kā dalībnieka daļu skaita reizinājumu ar pensiju plāna, PEPP plāna vai apakškonta daļas vērtību attiecīgā pārskata perioda beigās, kur:

4.2.1. pensiju plāna daļas, PEPP plāna vai apakškonta vērtību nosaka kā attiecību starp pensiju plāna, PEPP plāna vai apakškonta neto aktīvu vērtību un kopējo pensiju plāna, PEPP plāna vai apakškonta daļu skaitu attiecīgā pārskata perioda beigās;

4.2.2. pensiju plāna, PEPP plāna vai apakškonta neto aktīvu vērtību un daļas vērtību izsaka pensiju plāna, PEPP plāna vai apakškonta valūtā, t. i., valūtā, kādā privātajam pensiju fondam vai PEPP sniedzējam ir saistības izmaksāt pensiju plāna dalībniekiem vai PEPP saņēmējiem papildpensijas kapitālu, ar precizitāti līdz ne mazāk kā četrām zīmēm aiz komata.

5. Individuālajā kontā uzkrāto papildpensijas kapitālu aprēķina ne retāk kā reizi mēnesī.

6. Iemaksas un izmaksas no pensiju plāna, PEPP plāna vai apakškonta valūtas atšķirīgā valūtā pārrēķina pensiju plāna, PEPP plāna vai apakškonta valūtā, izmantojot Eiropas Centrālās bankas noteikto valūtas kursu.

7. Privātais pensiju fonds un PEPP sniedzējs papildpensijas kapitāla aprēķina metodi un aprēķina periodu norāda attiecīgajā privātā pensiju fonda pensiju plānā, PEPP plānā vai apakškonta līgumā.

8. Ja šo noteikumu 4.1. apakšpunktā minētā papildpensijas kapitāla aprēķina metode tiek mainīta pret šo noteikumu 4.2. apakšpunktā minēto metodi, maiņas brīdī katra dalībnieka daļu skaitu aprēķina kā individuālajā kontā uzkrātā papildpensijas kapitāla summas un pensiju plāna, PEPP plāna vai apakškonta daļas vērtības attiecību. Pensiju plāna, PEPP plāna vai apakškonta daļas vērtība ir viena naudas vienība pensiju plāna, PEPP plāna vai apakškonta valūtā.

9. Pēc metodes maiņas šo noteikumu 4.2. apakšpunktā minēto metodi lieto konsekventi visu turpmāko pensiju plāna, PEPP plāna vai apakškonta darbības laiku.

10. Atzīt par spēku zaudējušiem Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2020. gada 31. marta normatīvos noteikumus Nr. 34 "Normatīvie noteikumi par privātajā pensiju fondā uzkrātā papildpensijas kapitāla aprēķināšanas kārtību" (Latvijas Vēstnesis, 2020, Nr. 69).

Latvijas Bankas prezidents M. Kazāks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!