• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rīgas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

Rīgas pilsētas izpilddirektors publicē rīkojumus par paaugstinātas ledus bīstamības perioda noteikšanu.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2023. gada 22. marta saistošie noteikumi Nr. RD-23-190-sn "Grozījumi Rīgas domes 2021. gada 22. septembra saistošajos noteikumos Nr. 93 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēguma projektēšanai Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 5. kārta" un "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 6. kārta" ietvaros izbūvētajai centralizētajai kanalizācijas sistēmai"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 29.03.2023., Nr. 63 https://www.vestnesis.lv/op/2023/63.25

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jelgavas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 23-4

Lokālplānojuma zemes vienībām Cukura ielā 23, Cukura ielā 25, Cukura ielā 27 un Cukura ielā 29, Jelgavā, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi un grafiskā daļa - funkcionālais zonējums

Vēl šajā numurā

29.03.2023., Nr. 63

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: RD-23-190-sn

Pieņemts: 22.03.2023.

OP numurs: 2023/63.25

2023/63.25
RĪKI

Rīgas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-23-190-sn

Rīgā 2023. gada 22. martā (prot. Nr. 86, 9. §)

Grozījumi Rīgas domes 2021. gada 22. septembra saistošajos noteikumos Nr. 93 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēguma projektēšanai Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 5. kārta" un "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 6. kārta" ietvaros izbūvētajai centralizētajai kanalizācijas sistēmai"

Izdoti saskaņā ar Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma
6. panta sesto daļu

Izdarīt Rīgas domes 2021. gada 22. septembra saistošajos noteikumos Nr. 93 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēguma projektēšanai Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 5. kārta" un "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 6. kārta" ietvaros izbūvētajai centralizētajai kanalizācijas sistēmai" (Latvijas Vēstnesis, 2021, Nr. 197) šādus grozījumus:

1. Svītrot 6.5.1. apakšpunktā vārdus "šo saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienā".

2. Aizstāt 11.1. apakšpunktā skaitli un vārdu "32 euro" ar vārdiem "atbilstoši Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta noteiktajām izmaksām".

3. Aizstāt 11.2.1. apakšpunktā skaitli un vārdu "151 euro" ar skaitli un vārdu "145 euro".

4. Aizstāt 11.2.2. apakšpunktā skaitli un vārdu "163 euro" ar skaitli un vārdu "193 euro".

5. Aizstāt 11.2.3. apakšpunktā skaitli un vārdu "205 euro" ar skaitli un vārdu "217 euro".

6. Aizstāt 11.4. apakšpunktā skaitli un vārdu "364 euro" ar skaitli un vārdu "408 euro".

7. Aizstāt 11.5. apakšpunktā skaitli un vārdu "306 euro" ar skaitli un vārdu "339 euro".

8. Aizstāt 13.1. apakšpunktā skaitļus un vārdus "2022. gada 1. decembrim" ar skaitļiem un vārdiem "2023. gada 1. decembrim".

9. Izteikt 13.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"13.2. ja iesniedzējam piederošā nekustamā īpašuma sastāvā ir dzīvojamās mājas jaunbūve, kura ir ierakstīta zemesgrāmatā un kuras būvniecībai ir spēkā esoša būvatļauja, – līdz 2024. gada 30. decembrim."

10. Aizstāt 28. punktā skaitļus un vārdus "2023. gada 30. decembrim" ar skaitļiem un vārdiem "2024. gada 30. decembrim".

11. Papildināt saistošos noteikumus ar IV nodaļu šādā redakcijā:

"IV. Noslēguma jautājums

31. Grozījumi saistošo noteikumu 11.1., 11.2., 11.4. un 11.5. apakšpunktā attiecībā uz izmaiņām pašvaldības līdzfinansējumā ir piemērojami, ja līgums par pieslēguma projektēšanu ir noslēgts pēc 2023. gada 1. marta."

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2023. gada 22. marta saistošajiem noteikumiem Nr. RD-23-190-sn "Grozījumi Rīgas domes 2021. gada 22. septembra saistošajos noteikumos Nr. 93 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēguma projektēšanai Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 5. kārta" un "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 6. kārta" ietvaros izbūvētajai centralizētajai kanalizācijas sistēmai""

1. Mērķi un nepieciešamības pamatojums, tostarp raksturojot iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi

Ar saistošajiem noteikumiem "Grozījumi Rīgas domes 2021. gada 22. septembra saistošajos noteikumos Nr. 93 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēguma projektēšanai Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 5. kārta" un "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 6. kārta" ietvaros izbūvētajai centralizētajai kanalizācijas sistēmai"" (turpmāk – Grozījumi) Rīgas domes 2021. gada 22. septembra saistošajos noteikumos Nr. 93 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēguma projektēšanai Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 5. kārta" un "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 6. kārta" ietvaros izbūvētajai centralizētajai kanalizācijas sistēmai" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 93) tiek izdarīti grozījumi, kas paredz pagarināt termiņu, līdz kuram ir jāiesniedz iesniegums līdzfinansējuma līguma slēgšanai par nekustamā īpašuma pieslēguma projektēšanu, lai varētu saņemt pašvaldības līdzfinansējumu Saistošajos noteikumos Nr. 93 noteiktajā kārtībā. Ar Grozījumiem atbilstoši 2023. gada faktiskajai situācijai tiek precizēts līdzfinansējuma apmērs būvju situācijas plāna vai topogrāfiskā plāna izstrādei,  paskaidrojuma raksta izstrādei un inženiertīklu pievada novietojuma plāna izstrādei.

Pamatā līdzfinansējums tiek palielināts, lai kompensētu ar pieslēgumu projektēšanu saistīto cenu pieaugumu. Šobrīd pašvaldības līdzfinansējums tiek piešķirts fiziskām un juridiskām personām, kuras iesniegušas iesniegumu līdzfinansējuma līguma slēgšanai par nekustamā īpašuma pieslēguma projektēšanu līdz 2022. gada 1. decembrim, ja iesniedzējam piederošā dzīvojamā māja ir nodota ekspluatācijā, vai līdz 2023. gada 30. decembrim, ja iesniedzējam piederošā nekustamā īpašuma sastāvā ir dzīvojamās mājas jaunbūve, kas ir ierakstīta zemesgrāmatā, un ir spēkā esoša būvatļauja. Ar Grozījumiem katrs no šiem termiņiem tiek pagarināts par gadu. Savukārt līdzfinansējums projektēšanas izmaksām tiek precizēts, ņemot vērā faktiskās izmaksas un SIA "Rīgas ūdens" noslēgtos līgumus (būvju situācijas plāna izstrādes darbiem).

Investīcijas ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmā, kā arī ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu nodrošināšana, īpaši Latvijas lielajās pilsētās, rada ievērojamu labumu sabiedrības veselībai, ekonomikai un videi, ilgtermiņā ievērojami attaisnojot nepieciešamos ieguldījumus. Veicinot sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu izmantošanu, uzlabojot to pieejamību un kvalitāti, iedzīvotājiem tiek nodrošināta kvalitatīva apkārtējā vide un samazināts vides piesārņojums. Saskaņā ar 2022. gada datiem Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā centralizētie kanalizācijas pakalpojumi ir pieejami 98 % pilsētas iedzīvotāju, tādēļ joprojām nepieciešams veicināt iedzīvotāju pieslēgšanos izbūvētajai centralizētajai kanalizācijas sistēmai.

Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 5. kārta" un "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 6. kārta" (turpmāk arī – Projekti) ietvaros Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā tiek nodrošināta jaunu centralizēto ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu būvniecība Berģos, Beberbeķos, Imantā, Teikā un Ziepniekkalnā. Projektu veiksmīgai realizācijai ir jānodrošina, ka centralizētajai kanalizācijas sistēmai pieslēdzas 2959 iedzīvotāji no Berģu, Imantas un Beberbeķu apkaimēm projekta "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 5. kārta" ietvaros un 900 iedzīvotāji no Teikas, Ziepniekkalna un Imantas apkaimēm projekta "Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 6. kārta" ietvaros.

Ņemot vērā iepriekšminēto, kā arī, lai nodrošinātu Projektos izvirzīto mērķu un paredzēto rādītāju sasniegšanu, nepieciešams pagarināt Saistošajos noteikumos Nr. 93 noteikto termiņu, līdz kuram ir jāiesniedz iesniegums, lai pieteiktos pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanai projektēšanas darbu izdevumu kompensēšanai. Attiecīgi nepieciešams arī pagarināt termiņu, līdz kuram ir jāpabeidz pieslēguma būvdarbi. Savukārt, ņemot vērā būtisko inflācijas pieaugumu, nepieciešams palielināt pašvaldības līdzfinansējuma apmēru projektēšanas izdevumu kompensēšanai. Ņemot vērā Latvijas Bankas 2022. gada decembra makroekonomiskās prognozes, kas saistītas ar globālo cenu attīstību, it īpaši energoresursu cenu jomā, šobrīd nav pamata uzskatīt, ka projektēšanas izmaksas varētu samazināties. Ņemot vērā iepriekšminēto, lai kompensētu inflācijas pieaugumu un netiktu apdraudēta Projektos izvirzīto mērķu sasniegšana, ir nepieciešams precizēt pašvaldības līdzfinansējuma apmēru projektēšanas izmaksām nekustamā īpašuma pieslēguma projektēšanai, lai izbūvētu pieslēgumu Projektu ietvaros izbūvētajai centralizētajai kanalizācijas sistēmai.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus

Rīgas valstspilsētas pašvaldības 2023. gada budžetā ir iekļauta programma "Līdzfinansējums nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas sistēmai" (programmas kods 01.20.00., funkciju klasifikācijas kods 06.600), kurai 2023. gadā ir plānoti līdzekļi 1 656 661 euro apmērā.

Saskaņā ar SIA "Rīgas ūdens" aplēsēm nepieciešamo līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēguma projektēšanai ir iespējams finansēt no Rīgas valstspilsētas pašvaldības 2023. gada budžeta programmas "Līdzfinansējums nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas sistēmai".

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci (aktuālā situācija, prognozes tirgū un atbilstība brīvai un godīgai konkurencei)

Ar Grozījumiem tiek veicināta to dzīvojamo māju pieslēgšana centralizētajai kanalizācijas sistēmai, kurām līdz zemesgabala robežai vai ielas sarkanajai līnijai Projektu ietvaros ir izbūvēti centralizētās kanalizācijas sistēmas atzari. Centralizēti savācot un attīrot notekūdeņus, tiek sekmēta vides aizsardzība no komunālo notekūdeņu nelabvēlīgās ietekmes.

Grozījumiem nav ietekmes uz konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām

Nav ietekmes.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

Nav ietekmes.

6. Izpildes nodrošināšana

Līgumu par pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēguma centralizētajai kanalizācijas sistēmai projektēšanas darbu izdevumu kompensēšanai pašvaldības vārdā turpina noslēgt un līgumā noteiktās pašvaldības tiesības un pienākumus (izņemot līdzfinansējuma izmaksu) turpina īstenot SIA "Rīgas ūdens".

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

Tā kā ar Grozījumiem tiek pagarināts termiņš, kādā var saņemt pašvaldības līdzfinansējumu, lai kompensētu projektēšanas izmaksas pieslēguma centralizētajai kanalizācijas sistēmai izveidošanai, kā arī aktualizēts pašvaldības līdzfinansējuma apmērs, tad paredzamās izmaksas sekmēs Projektos izvirzīto mērķu un iznākuma rādītāju sasniegšanu un ir samērīgas ar sasniedzamo mērķi.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām, tostarp sabiedrības viedokļa noskaidrošanā gūtā informācija

Par saistošo noteikumu projektu pēc tā publicēšanas sabiedrības viedokļa noskaidrošanai viedokļi nav sniegti.

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!