• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2023. gada 16. marta likums "Grozījumi likumā "Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 28.03.2023., Nr. 62 https://www.vestnesis.lv/op/2023/62.5

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Likums

Grozījumi Maksātnespējas likumā

Vēl šajā numurā

28.03.2023., Nr. 62

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 16.03.2023.

OP numurs: 2023/62.5

2023/62.5
RĪKI

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi likumā "Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu"

Izdarīt likumā "Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2001, 15. nr.; 2003, 23. nr.; 2004, 13. nr.; 2006, 1., 24. nr.; 2008, 3., 16. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2010, 19., 99. nr.; 2011, 24., 62., 65., 103. nr.; 2013, 250. nr.; 2015, 235. nr.; 2016, 42. nr.; 2017, 47., 75. nr.; 2018, 132. nr.; 2019, 86. nr.; 2020, 184. nr.; 2021, 42. nr.; 2022, 13. nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt 2. pantu ar 2.1 daļu šādā redakcijā:

"(21) Likums nosaka kārtību, kādā novērtē to prasību samērīgumu, ar kurām nosaka jaunas reglamentētās profesijas vai veic grozījumus attiecībā uz prasībām patstāvīgas profesionālās darbības uzsākšanai vai veikšanai reglamentētajās profesijās."

2. Papildināt likumu ar 2.1 pantu šādā redakcijā:

"2.1 pants. Profesionālās darbības reglamentācijas prasību samērīguma novērtēšana

(1) Pirms jaunas reglamentētās profesijas noteikšanas vai grozījumu pieņemšanas attiecībā uz prasībām patstāvīgas profesionālās darbības uzsākšanai vai veikšanai reglamentētajās profesijās, kā arī attiecībā uz prasībām, kas izvirzāmas īslaicīgu profesionālo pakalpojumu sniedzējiem Latvijas Republikā reglamentētajās profesijās, veic to būtībai, saturam un ietekmei atbilstoša apjoma profesionālās darbības reglamentācijas prasību samērīguma novērtēšanu.

(2) Samērīguma novērtēšanu veic ne retāk kā reizi piecos gados, ņemot vērā kopš iepriekšējās samērīguma novērtēšanas notikušās pārmaiņas apstākļos, kuri noteica prasības patstāvīgas profesionālās darbības uzsākšanai vai veikšanai reglamentētajās profesijās, kā arī prasības, kas izvirzītas īslaicīgu profesionālo pakalpojumu sniedzējiem Latvijas Republikā reglamentētajās profesijās.

(3) Samērīguma novērtēšanu veic tā ministrija, kura ir vadošā valsts pārvaldes iestāde reglamentētajai profesijai atbilstošās politikas jomā. Samērīgumu novērtē saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto tiesību aktu iespējamās ietekmes izvērtēšanas kārtību.

(4) Ministrija, kura ir vadošā valsts pārvaldes iestāde reglamentētajai profesijai atbilstošās politikas jomā, sagatavo un iesniedz Saeimai samērīguma novērtējumu likumprojektiem, kuri paredz noteikt jaunas reglamentētās profesijas vai prasības darba uzsākšanai vai veikšanai reglamentētajās profesijās, kā arī prasības, kas izvirzāmas īslaicīgu profesionālo pakalpojumu sniedzējiem Latvijas Republikā reglamentētajās profesijās, un kuru iesniedzējs nav Ministru kabinets. Šo samērīguma novērtējumu attiecīgā ministrija sagatavo un iesniedz Saeimas atbildīgās komisijas noteiktajā termiņā.

(5) To profesionālās darbības reglamentācijas prasību samērīguma novērtēšanu, kuras nosaka likumā, Ministru kabineta noteikumos vai atbilstoši Valsts pārvaldes likumam pilnvarotas profesionālās organizācijas, veic valsts pārvaldes iestāde, kuras padotībā atrodas pilnvarotā profesionālā organizācija.

(6) Samērīguma novērtēšanu neveic attiecībā uz tām profesionālās darbības reglamentācijas prasībām, kuras nosaka Latvijas Republikai saistoši starptautiskie līgumi un Eiropas Savienības tieši piemērojamie tiesību akti."

3. Izteikt 4. pantu šādā redakcijā:

"4. pants. Profesiju reglamentēšana profesionālajās organizācijās

Likumā, Ministru kabineta noteikumos vai atbilstoši Valsts pārvaldes iekārtas likumam pilnvarotas profesionālās organizācijas:

1) izsniedz profesionālo kvalifikāciju apliecinošus dokumentus un piešķir tiesības izmantot profesijai un kvalifikācijai atbilstošu nosaukumu;

2) nodrošina augstu profesionālās kvalifikācijas kritēriju saglabāšanu un kvalifikācijas uzturēšanu un celšanu attiecīgajā darbības jomā;

3) izstrādā un apstiprina profesionālās ētikas normas attiecīgajā darbības jomā un uzrauga šo normu ievērošanu;

4) izstrādā priekšlikumus par prasībām, kas izvirzāmas patstāvīgas profesionālās darbības uzsākšanai vai veikšanai reglamentētajās profesijās, kā arī īslaicīgu profesionālo pakalpojumu sniedzējiem, un iesniedz šos priekšlikumus ministrijai, kura ir vadošā valsts pārvaldes iestāde reglamentētajai profesijai atbilstošās politikas jomā."

4. Papildināt 34. panta pirmo daļu ar 7. punktu šādā redakcijā:

"7) profesionālā patentpilnvarnieka profesijai."

5. Papildināt 37. panta pirmo daļu ar 4. punktu šādā redakcijā:

"4) pretendents ir ieguvis Latvijas normatīvajos aktos noteikto profesionālo pieredzi attiecīgajā reglamentētajā profesijā, ja izglītību un profesionālo kvalifikāciju apliecinoši dokumenti izsniegti valstī, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalsts, un pretendenta profesionālā kvalifikācija nav atzīta kādā no šīm valstīm."

6. 45. pantā:

papildināt piekto daļu ar 4. punktu šādā redakcijā:

"4) neatbilst prasībām, kas noteiktas šā likuma 37. panta pirmās daļas 4. punktā.";

papildināt pantu ar divpadsmito daļu šādā redakcijā:

"(12) Ja pretendents profesionālo kvalifikāciju ieguvis valstī, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalsts, viņa profesionālās kvalifikācijas atzīšanai nepiemēro šā panta trešās daļas 1. punktu."

7. Papildināt likumu ar 53.1 pantu šādā redakcijā:

"53.1 pants. Eiropas Savienības dalībvalstu un Eiropas Ekonomikas zonas valstu profesionālo patentpilnvarnieku kvalifikācijas atzīšana Latvijas Republikā

(1) Latvijas Republikā atzīst Eiropas Savienības dalībvalsts un Eiropas Ekonomikas zonas valsts profesionālā patentpilnvarnieka kvalifikāciju, kas apliecināta ar attiecīgās valsts kompetentu institūciju izsniegtajiem dokumentiem par tiesībām darboties par profesionālo patentpilnvarnieku šajā valstī.

(2) Profesionālā patentpilnvarnieka kvalifikācijas atzīšanu šā panta pirmās daļas izpratnē veic Patentu valde saskaņā ar Rūpnieciskā īpašuma institūciju un procedūru likumu."

8. Izteikt 56. panta astoto daļu šādā redakcijā:

"(8) Ministru kabinets nosaka Latvijas Republikas kompetentās institūcijas, kas izsniedz nepieciešamos dokumentus Latvijā iegūtās profesionālās kvalifikācijas atzīšanai ārvalstīs, šo dokumentu izsniegšanas kārtību un maksu par to izsniegšanu."

9. Papildināt pārejas noteikumus ar 13. punktu šādā redakcijā:

"13. Ministru kabinets līdz 2023. gada 31. augustam izdod šā likuma 56. panta astotajā daļā minētos noteikumus. Līdz minēto noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2023. gada 31. augustam ir piemērojami Ministru kabineta 2006. gada 14. februāra noteikumi Nr. 128 "Noteikumi par institūcijām, kas izsniedz Latvijas Republikas iedzīvotājiem nepieciešamos dokumentus viņu profesionālās kvalifikācijas atzīšanai ārvalstīs, un šo dokumentu izsniegšanas kārtību", ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu."

10. Papildināt informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības direktīvām ar 34. punktu šādā redakcijā: 

"34) Eiropas Parlamenta un Padomes 2018. gada 28. jūnija direktīvas (ES) 2018/958 par samērīguma novērtēšanu pirms jaunas profesiju reglamentācijas pieņemšanas."

Likums Saeimā pieņemts 2023. gada 16. martā.

Valsts prezidents E. Levits

Rīgā 2023. gada 28. martā

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!