• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas 2023. gada 16. februāra stenogramma "Atbildes uz deputātu jautājumiem 2023. gada 16. februārī". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 27.02.2023., Nr. 41 https://www.vestnesis.lv/op/2023/41.2

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdes protokols Nr. 10

Ministru kabineta sēdes protokols

Vēl šajā numurā

27.02.2023., Nr. 41

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: stenogramma

Pieņemts: 16.02.2023.

OP numurs: 2023/41.2

2023/41.2
RĪKI

Saeimas sēdes stenogramma

Atbildes uz deputātu jautājumiem 2023. gada 16. februārī

Sēdi vada Latvijas Republikas 14. Saeimas priekšsēdētāja biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Sēdes vadītāja. Godātie kolēģi, ministr! Lūdzu, ieņemam vietas.

Sāksim šajā sasaukumā pirmo klātienē notiekošo jautājumu un atbilžu sēdi. Sāksim atbilžu sniegšanu uz deputātu jautājumiem.

Darba kārtībā mums šodien ir viens deputātu jautājums.

Deputāti Šuvajevs, Ābrama, Švinka, Rasima un Ņenaševa ir uzdevuši jautājumu finanšu ministram Arvilam Ašeradenam "Par prioritāro pasākumu diskusijām valsts budžeta likumprojekta ietvaros". Jautājums tika iesniegts 7. februārī.

Uz šo jautājumu ir saņemta rakstveida atbilde, taču jautājuma uzdevēji nav apmierināti ar sniegto atbildi un vēlas saņemt papildu paskaidrojumus un uzdot papildu jautājumus.

Es redzu, ka ministra kungs vēlas sniegt informāciju papildus jau sniegtajai rakstiskajai atbildei.

Attiecībā uz procedūru, kolēģi, informēju jūs, ka pēc tam, kad ministra kungs būs sniedzis papildu informāciju, saskaņā ar Saeimas kārtības rulli jautājuma iesniedzējiem ir tiesības uzdot vēl divus papildjautājumus. Tos varēs uzdot deputāti no vietas, un tam būs paredzēta viena minūte. Tad savukārt, ja būs interese, arī citi, kas nav jautājuma iesniedzēji, varēs uzdot vēl trīs papildjautājumus, un atbildei uz katru no tiem ministram būs divas minūtes.

Ministra kungs, vārds jums papildu informācijas sniegšanai. Tam arī divas minūtes. Lūdzu!

A. Ašeradens (finanšu ministrs).

Paldies, cienījamā iztaujāšanas vadītāja! Es mēģināju iespēju robežās atbildēt uz šiem jautājumiem. Es tikai papildus gribu teikt, ka no jautājumiem rodas iespaids, ka budžeta sagatavošana ir tāds īss process nedēļas laikā... un tad saliek visu kopā. Es gribu teikt: ir vairākas lietas.

Tas pirmais, kas ir (es mēģināju atrast arī ministriju attiecīgos izdevumus)... tātad vispirms tas, kas paralēli notiek līdz budžeta sagatavošanai, ir izdevumu pārskatīšana. Šeit ir procesa apraksts, un šeit ir vesela grāmata, kā tiek pārskatīti budžeta izdevumi. Vairāk nekā 100 miljonu izdevumu ir samazināti jau budžeta procesā, un ir pārrunāta ar ministrijām viena vai otra lieta.

Tad otrs ir: man jāatzīstas, ka es, nākot šurp, neatradu steigā ministrijā šādu grāmatu, kur ir pieprasījumi vairāk nekā divu miljardu eiro apmērā, ko sagatavo katra ministrija, uzsākot budžeta procesu (tas ir apmēram uz vasaras vidu)... Līdz tam katra ministrija rūpīgi izvērtē vienu vai otru pasākumu, ko viņi vēlas finansēt. Tas tiek izdiskutēts, un tad valdībā tiek apstiprināts atsevišķs informatīvais ziņojums, kas veido kopsavilkumu. Tai pašā laikā ir detāls katras vienas vai otras pozīcijas izvērtējums.

Tad beidzamā daļa, kas notiek tātad jau... Patiesībā vēl šajā reizē notika arī tāds nosacīts koalīciju veidojošo partiju seminārs, kurā ministrijas izstāstīja savas prioritātes, ko tās katra redz, kas ir svarīgas šo vairāk nekā divu miljardu pieprasījuma apmērā.

Nu, lūk, un tas pēdējais, kas notiek... gada beigas... un kas notika šogad... Tātad gada beigas. Finanšu ministrijā notika tādas, varētu teikt, budžeta veidošanas sarunas, kuras vada finanšu ministrs ar katru ministriju atsevišķi, uzklausot ministriju prioritātes un izejot no tās fiskālās telpas, kāda ir iespējama. Tātad mēģinot...

Sēdes vadītāja. Paldies.

A. Ašeradens. ... uzklausīt un saprotot, kas tad ir tās absolūti prioritārās lietas. Un...

Sēdes vadītāja. Paldies, ministra kungs! Laiks.

A. Ašeradens. Es atvainojos, nepaskatījos... Es nezināju, ka laiks tam visam... Ļoti labi. Es atvainojos. Tā ka tas process tik tālu ir, bet...

Sēdes vadītāja. Kā jums tika teiks – divas minūtes.

A. Ašeradens. Īsi es tikai gribēju teikt, ka tas nav pēkšņi vienas nedēļas process. Nu, tā.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Vai jautājuma iesniedzēji vēlas uzdot kādu papildjautājumu? Jā.

Vārds deputātam Andrim Šuvajevam. Lūdzu!

A. Šuvajevs (PRO).

Ašeradena kungs, liels paldies jums par ierašanos.

Man jāatzīstas, mēs daļēji vēlējāmies izmēģināt, kā šis formāts strādā, bet es arī vēlējos saprast... Tas iemesls, kāpēc mūs neapmierināja rakstītais... Tā cerība bija – mazliet lielāka detalizācija atbildēs uz jautājumiem.

Tā kā man ir tikai divi jautājumi, tad droši vien tas svarīgākais, kas mani interesē, ir tieši tajās sarunās, kas norisinājās no 4. līdz 12. janvārim, kad tika lemts par to, cik daudz finansējuma tiks piešķirts konkrētam pasākumam. Lielākajai daļai pasākumu tas pilnībā atšķīrās no prasītā. Es ņemšu par piemēru zinātni. Zinātnei bāzes finansējumu prasīja 11,6 miljonus, piešķīra – 7,6.

Vai šajās sarunās tiek spriests par to, kas tiks nosegts ar to piešķirto finansējumu un kas netiks nosegts? Un vai pēc tam šī informācija ministrijai tiek nodota par to, ka šie nepiešķirtie četri miljoni... kas būs tās darbības, kas līdz ar to netiks finansētas? Vai šāda detalizācija šajās sarunās netiek īstenota?

Sēdes vadītāja. Paldies, Šuvajeva kungs.

Ašeradena kungs, jums ir divas minūtes atbildes sniegšanai.

A. Ašeradens. Tas jau ir sācies?

Sēdes vadītāja. Sāciet runāt.

A. Ašeradens. Respektīvi, jautājums ir – par cik dziļu detalizāciju mēs skatāmies, bet viennozīmīgi – tiek runāts. Tātad izdevumu pozīcija, ko ir paredzēts ar to segt, un... tās kompetences ietvaros, kas ir pieejama no šiem informatīvajiem ziņojumiem, – par to tiek spriests. To es gribēju pašā sākumā arī pateikt – ka tam ir izejas materiāls. Tā nav – kāds pēkšņi uzliek uz galda vienu vai otru jautājumu, un tad... ā, nu, ko tad tur darīs? Nē, nē, nē, tie ir diezgan labi zināmi, tie vairākkārt ir pārrunāti.

Vai pilnīgi visos gadījumos tā notiek, es nevaru apgalvot, bet lielākajā daļā viennozīmīgi tas ir veids, kā par to spriež. Respektīvi, viņiem veidojas tāda noteikta veida piltuve. Tātad ir tas lielais divu miljardu pieprasījums, mēs aizgājām līdz 700 miljoniem (bija drusku mazāk pašā sākumā), un tad mēs ejam atpakaļ, un atkal ministri mēģina likt atpakaļ to, lai tomēr... nē, man šis ir nepieciešams vai kā... Bet to vidējo daļu veido finanšu ministrs sadarbībā ar ministrijas ierēdņiem, uzklausot visas puses kā pirmo piedāvājumu. Tad mēs atkal diskutējam atpakaļ, kamēr spējam vienoties, ka tas ir tas apjoms, ko finansēsim. Bet, piemēram, ieroču klasēs, detaļās es nevaru ieiet. Es, goda vārds, neko daudz nesaprotu no tā visa. Tā ka, piemēram, šādas lietas... Es uzticos ministrijai, kas saka, ka tas ir nepieciešams.

Sēdes vadītāja. Paldies, Ašeradena kungs.

Vai ir vēl otrs jautājums? Jā, Šuvajeva kungs, lūdzu!

A. Šuvajevs. Izmantošu arī otru jautājumu. Man šķiet – mazliet vienkāršāku. Attiecībā uz šīm personām, kas apmeklē visas šīs sapulces vai diskusijas, kā mēs tās saucam. Jūs norādījāt atbildē, ka piedalījās Ministru prezidents, ministri, minējāt arī, ka piedalās ministriju ierēdņi.

Vai jūs varat precizēt, kāds ir šis ierēdniecības līmenis, kas piedalās? Vai tur piedalās valsts sekretāri, valsts sekretāru vietnieki, un vai potenciāli piedalās arī cilvēki, kas, piemēram, ir sociālo partneru pārstāvji? Vai piedalās tikai un vienīgi politiskas amatpersonas un tikai un vienīgi ierēdņi?

A. Ašeradens. Šajā pirmajā ciklā piedalās politiskas personas un ministrijas augstākās amatpersonas – valsts sekretāri, valsts sekretāru vietnieki –, atsevišķos gadījumos, ja situācija nav skaidra, kāds no augsta līmeņa ekspertiem tiek pieaicināts, bet pamatā tie ir ministri vai parlamentārie sekretāri, padomnieki un valsts sekretārs, valsts sekretāra vietnieki. Tas ir tas līmenis, kādā notiek sarunas. (Starpsauciens: "Sociālie partneri?") Tātad ar sociālajiem...

Sēdes vadītāja. Kolēģi, arī šeit...

A. Ašeradens. Jā, jā...

Sēdes vadītāja. ... nesarunāsimies ar zāli.

A. Ašeradens. ... bet jautājumi tika uzdoti. Tātad par sociālajiem partneriem. Sociālajiem partneriem vienā no iterācijām tika demonstrēts šis budžets, un arī tika uzklausīti sociālie partneri, un arī notika tikšanās ar nevalstisko sektoru.

Sēdes vadītāja. Ministra kungs, vai ar to jūsu atbilde ir izsmelta uz šo jautājumu? Paldies.

Es redzu, ka zālē ir arī citi deputāti, kas nebija jautājuma iesniedzēji. Vai kāds vēlas uzdot vēl kādu jautājumu? Paldies.

Mieriņas kundze, lūdzu, arī jums viena minūte jautājuma uzdošanai.

D. Mieriņa (ZZS).

Pirmām kārtām paldies Ašeradena kungam, ka jūs atnācāt. Man ir tāds jautājums... Skatoties uz budžeta veidošanas procesu un vispār uz visu to, kas notiek, man liekas, ka viss ir tik šausmīgi reglamentēts un pārreglamentēts, ka mums, deputātiem, faktiski izpaliek vienkārša cilvēcīga saruna, nu, kaut vai ar jums, lai varētu pārrunāt tās lietas par budžetu jebkādā veidā.

Te jau Šuvajeva kungs ļoti labi pareizus jautājumus uzdeva. Un arī man ir vienkārši tādi cilvēcīgi jautājumi, ko vēl labprāt izrunātu, bet mūs te iedzen tādā birokrātiskā rāmī, ka, godīgi sakot, nu, labi, minūte varbūt ir tiešām par maz, lai par budžetu runātu, bet es domāju, ka arī pārējiem deputātiem būtu, ko jums jautāt, un būtu, ko tiešām arī diskutēt.

Sēdes vadītāja. Mieriņas kundze, kāds ir jūsu jautājums?

D. Mieriņa. Mans jautājums ir ļoti vienkāršs: vai jūs varētu nākotnē noorganizēt deputātiem vienkāršu cilvēcīgu sarunu par budžetu – procesu, prioritātēm, redzējumu, kā mēs kopā skatāmies uz Latvijas nākotni?

Paldies.

Sēdes vadītāja. Paldies.

A. Ašeradens. Jā, bet, kā jau jūs teicāt, – Saeima pati ir reglamentējusi to procesu, es jau to neesmu šādu noteicis. Bet viena iespēja ir komisijas sēdē... Var nākt un rīkot, paplašināt lielākā zālē komisijas sēdi, un tur ir... Tad tas būtu tas ietvars, kurā varētu visu šo izrunāt. Tā ka, ja tas ir nepieciešams... Saeimā ir, man liekas, Baltiešu zāle ar 100 vietām, un tas varbūt ir... Tādu pirmo prezentāciju varētu taisīt. Ja komisija uzskata to par nepieciešamu – ļoti labi, tā var darīt.

Sēdes vadītāja. Paldies.

Vai ir vēl kāds jautājums no deputātiem, kas nav jautājuma iesniedzēji?

Ja papildu jautājumu nav, tad liels paldies deputātiem par jautājumiem.

Liels paldies finanšu ministram Arvilam Ašeradenam par atbildēm.

A. Ašeradens. Paldies.

Sēdes vadītāja. Rītdien noteikti varēsim visas dienas garumā turpināt diskusijas par valsts budžetu, bet šodienas darba kārtība ir izskatīta.

Jautājumu un atbilžu sniegšanas sēdi pasludinu par slēgtu.

Paldies, kolēģi.

A. Ašeradens. Paldies.

Tiekamies rīt zālē.


Rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem



Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!