• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ventspils novada domes 2023. gada 30. novembra saistošie noteikumi Nr. 11 "Grozījumi Ventspils novada domes 2017. gada 30. novembra saistošajos noteikumos Nr. 14 "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību Ventspils novada pašvaldības dibinātajās profesionālās ievirzes izglītības iestādēs"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 18.12.2023., Nr. 244 https://www.vestnesis.lv/op/2023/244.8

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

18.12.2023., Nr. 244

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ventspils novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 11

Pieņemts: 30.11.2023.

OP numurs: 2023/244.8

2023/244.8
RĪKI

Ventspils novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Ventspils novada domes saistošie noteikumi Nr. 11

Ventspils novadā 2023. gada 30. novembrī (prot. Nr. 46, 17. §)

Grozījumi Ventspils novada domes 2017. gada 30. novembra saistošajos noteikumos Nr. 14 "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību Ventspils novada pašvaldības dibinātajās profesionālās ievirzes izglītības iestādēs"

Izdoti saskaņā ar Izglītības likuma 12. panta 2.1 daļu

Izdarīt Ventspils novada domes 2017. gada 30. novembra saistošajos noteikumos Nr. 14 "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību Ventspils novada pašvaldības dibinātajās profesionālās ievirzes izglītības iestādēs" (turpmāk – Noteikumi) šādus grozījumus:

1. Aizstāt 6.4. apakšpunktā vārdu "eifonijas" ar vārdu "eifonija".

2. Izteikt šādā redakcijā Noteikumu:

2.1. 6.5. apakšpunktu:

"6.5. diviem izglītojamajiem no vienas ģimenes, kuri mācās vienlaicīgi izglītības iestādē – 50 % apmērā otrajam izglītojamajam;";

2.2. 6.6. apakšpunktu:

"6.6. izglītojamajam no daudzbērnu ģimenes – 50 % apmērā."

2.3. 9. punktu:

"9. Pēc iesnieguma saņemšanas izglītības iestādes direktors piecu darba dienu laikā pieņem lēmumu par atvieglojuma piešķiršanu un izdod rīkojumu, kurā norāda izglītojamajam piešķirtā atvieglojuma apmēru. Atvieglojumu piešķir ar mēneša, kurā iesniegti dokumenti, 1.datumu, un uz vienu mācību gadu."

3. Svītrot Noteikumu 10. punktu.

Ventspils novada domes priekšsēdētājs A. Mucenieks

 

Paskaidrojuma raksts
Ventspils novada domes 2023. gada 30. novembra saistošajiem noteikumiem Nr. 11 "Grozījumi Ventspils novada domes 2017. gada 30. novembra saistošajos noteikumos Nr. 14 "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību Ventspils novada pašvaldības dibinātajās profesionālās ievirzes izglītības iestādēs""

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums No Izglītības likuma 12. panta 2.1 daļā ietvertā deleģējuma izriet pašvaldības tiesības pieņemt saistošos noteikumus par daļēju maksu kā līdzfinansējumu par izglītības ieguvi pašvaldības dibinātajās profesionālās ievirzes izglītības iestādēs. Saskaņā ar šo tiesību normu Ventspils novada dome 2017. gada 30. novembrī ir izdevusi saistošos noteikumus Nr. 14 "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību Ventspils novada pašvaldības dibinātajās profesionālās ievirzes izglītības iestādēs" (turpmāk – Noteikumi Nr. 14), tajos nosakot, cita starpā, personas, kuras atbrīvojamas no līdzfinansējuma maksājuma un kuras tiesīgas saņemt līdzfinansējuma maksas atvieglojumus, kā arī tā apmēru. Izvērtējot Noteikumu Nr. 14 piemērošanas rezultātus un faktisko ietekmi uz mērķgrupām, sagatavoti saistošie noteikumi "Grozījumi Ventspils novada domes 2017. gada 30. novembra saistošajos noteikumos Nr. 14 "Par līdzfinansējuma samaksas kārtību Ventspils novada pašvaldības dibinātajās profesionālās ievirzes izglītības iestādēs"" (turpmāk – saistošie noteikumi), kuru mērķis ir aktualizēt tiesisko regulējumu, paredzot vienlīdzīgu attieksmi gadījumā, kad līdzfinasējuma atvieglojums piešķirams vienādā, t.i., 50 % apmērā katram Ventspils novada pašvaldības profesionālās ievirzes izglītības iestādes audzēknim, ja tajā vienlaicīgi mācās vismaz divi vienas ģimenes bērni, tajā skaitā arī daudzbērnu ģimeņu locekļi.
2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu izpildei nav nepieciešama papildus līdzekļu iedalīšana. Izmaiņas regulējumā neparedz arī lielāku līdzfinansējumu par audzēkņiem, kuri mācās profesionālās ievirzes izglītības iestādēs, kas varētu radīt budžeta ieņēmumus, jo būtībā vērstas uz vienādas attieksmes principa ievērošanu un taisnīgu atvieglojumu piešķiršanas kārtības noteikšanu.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Sabiedrības mērķgrupa, uz kuru attiecināms saistošo noteikumu tiesiskais regulējums, ir profesionālās ievirzes izglītības iestāžu izglītojamie un viņu likumiskie pārstāvji. Tiesību akta pieņemšana primāri sekmē tieši potenciāli sociāli mazaizsargātāko iedzīvotāju daļas, pie kādām pieskaitāma ģimenes ar diviem un vairāk bērniem, interešu aizsardzību, novēršot iespējamu to labklājības līmeņa samazināšanos un dzīves kvalitātes pasliktināšanos.

Ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbību, konkurenci Ventspils novada administratīvajā teritorijā – nav attiecināma.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Ar saistošajiem noteikumiem netiek grozīti Noteikumos Nr. 14 paredzēto administratīvās procedūru veidi, veikšanas kārtība vai pašvaldības institūciju izpildāmie uzdevumi un kompetence, līdz ar ko to ieviešana neietekmē attiecīgo procesuālo darbību izmaksas.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Nav ietekmes.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Izglītojamie vai izglītojamo likumiskie pārstāvji jautājumos par saistošajiem noteikumiem var vērsties Ventspils novada domes izveidotajā pašvaldības iestādē "Ventspils novada Izglītības pārvalde", un to piemērošanu nodrošina Ventspils novada pašvaldības profesionālās ievirzes izglītības iestādes – Ugāles Mūzikas un mākslas skola un Piltenes Mūzikas skola. Iesniegumu par vecāku līdzfinansējuma maksas noteikšanu un vecāku līdzfinansējuma samazināšanu vai atbrīvošanu no vecāku līdzfinansējuma maksas izskata profesionālās ievirzes izglītības iestādes administrācija, un Noteikumos Nr. 14 paredzētajos gadījumos – pedagoģiskās padomes sēdē. Tā kā administratīvās procedūras, posmus, termiņus un izglītojamo vai izglītojamo likumisko pārstāvju veicamās darbības regulē Noteikumi Nr. 14 un šajā daļā grozījumi netiek izdarīti (sk. paskaidrojuma raksta 4. sadaļu), papildus resursu piesaiste nav nepieciešama.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Pašvaldības izraudzītais līdzeklis, proti, tiesību akta pieņemšana, rīkojoties likumdevēja pilnvarojuma ietvaros, ir leģitīms un piemērots tiesiskais instruments, ar kuru panākama paskaidrojuma raksta 1. sadaļā minētā mērķuzdevuma izpilde. Savukārt prasības noteiktas, pakļaujot izvērtēšanai pašvaldības pienākuma lietderīgi izmantot autonomā kompetencē ietilpstošo funkciju veikšanas organizēšanai ieguldāmos resursus un rīcības brīvības robežās īstenotās darbības izglītības pieejamības Ventspils novadā nodrošināšanas jomā, lai sasniegtajam ar vieniem un tiem pašiem līdzekļiem rezultātam būtu pēc iespējas augstāks efektivitātes līmenis, samērīgumu ar prioritātēm, nosakot iedzīvotāju kategorijas, uz kurām attiecas saistošo noteikumu regulējums par piešķiramajiem līdzfinansējuma atvieglojumiem, salīdzinājumā ar citu personu vajadzību apmierināšanu. Ņemot vērā apstākli, ka saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci, apsvērumi saistībā ar izmaksu samērīgumu pret sagaidāmiem ieguvumiem nav izdarāmi.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Konsultācijas izstrādes procesā notikušas ar profesionālās ievirzes izglītības iestāžu vadītājiem. Saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts – atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešās daļas nosacījumiem – 2023. gada 10. novembrī tika publicēts Ventspils novada pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.ventspilsnovads.lv (Par mumsDomeSaistošo noteikumu projekti) sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Laika periodā līdz 2023. gada 27. novembrim personu viedokļi, priekšlikumi, ierosinājumi vai iebildumi saistībā ar attiecīgā normatīvā akta projektu nav saņemti.

Ventspils novada domes priekšsēdētājs A. Mucenieks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!