• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Salaspils novada domes 2023. gada 9. novembra saistošie noteikumi Nr. 10/2023 "Grozījumi Salaspils novada domes 2021. gada 16. septembra saistošajos noteikumos Nr. 26/2021 "Par mājsaimniecības atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālās palīdzības pabalstiem Salaspils novada pašvaldībā"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 30.11.2023., Nr. 232 https://www.vestnesis.lv/op/2023/232.51

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

30.11.2023., Nr. 232

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Salaspils novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 10/2023

Pieņemts: 09.11.2023.

OP numurs: 2023/232.51

2023/232.51
RĪKI

Salaspils novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Salaspils novada domes saistošie noteikumi Nr. 10/2023

2023. gada 9. novembrī

Grozījumi Salaspils novada domes 2021. gada 16. septembra saistošajos noteikumos Nr. 26/2021 "Par mājsaimniecības atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālās palīdzības pabalstiem Salaspils novada pašvaldībā"

Apstiprināti Salaspils novada domes sēdē
2023. gada 9. novembrī
(prot. Nr. 22, 2. §)

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu
un sociālās palīdzības likuma
33. panta ceturto daļu, 36. panta sesto daļu
un likuma "Par palīdzību
dzīvokļa jautājumu risināšanā"
25.2 panta pirmo un piekto daļu

Izdarīt Salaspils novada domes 2021. gada 16. septembra saistošajos noteikumos Nr. 26/2021 "Par mājsaimniecības atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālās palīdzības pabalstiem Salaspils novada pašvaldībā" (Latvijas Vēstnesis 28.09.2021. Nr. 187, 21.07.2023. Nr. 139) šādus grozījumus:

1. izteikt 10. punktu šādā redakcijā:

"10. Pēc personas iesnieguma un citu lēmuma pieņemšanai nepieciešamo dokumentu saņemšanas dienests Administratīvā procesa likumā noteiktajā termiņā pieņem lēmumu par mājsaimniecības atbilstību trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusam vai atteikumu.";

2. papildināt 11. punktu aiz vārdiem "lēmumu par" ar vārdiem "trūcīgas vai";

3. izteikt 15.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"15.1. pašvaldības informācijas sistēmā elektroniski sagatavo iztikas līdzekļu deklarāciju (turpmāk – deklarācija), ja iesniedzējs deklarāciju nav sagatavojis un iesniedzis, izmantojot vienoto valsts un pašvaldību pakalpojumu portālu (www.latvija.lv)";

4. izteikt 16. punktu šādā redakcijā:

"16. Dienests Administratīvā procesa likumā noteiktajā termiņā pieņem lēmumu par sociālās palīdzības pabalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt, kā arī par pabalsta apmēru.";

5. papildināt 25.2. apakšpunktu aiz vārda "izdevumus" ar vārdiem "par iepriekšējo vai kārtējo mēnesi";

6. izteikt 27. punktu šādā redakcijā:

"27. Mājokļa pabalsta aprēķināšanai izmantojamās izdevumu pozīciju normas ir noteiktas MK noteikumu 3. pielikumā.";

7. izteikt 29. punktu šādā redakcijā:

"29. Mājokļa pabalsta apmēru mājsaimniecībai aprēķina, izmantojot MK noteikumos norādīto formulu un piemērojot Likumā noteikto koeficientu.";

8. svītrot 30. punktu;

9. aizstāt noteikumu 31. punktā vārdu "pielikuma" ar vārdiem "MK noteikumu 3. pielikuma";

10. svītrot 33. punktu;

11. svītrot 38.2. apakšpunktu;

12. svītrot noteikumu pielikumu.

Salaspils novada domes priekšsēdētājs R. Anspaks

 

Saistošo noteikumu Nr. 10/2023 "Grozījumi Salaspils novada domes 2021. gada 25. novembra saistošajos noteikumos Nr. 26/2021 "Par mājsaimniecības atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālās palīdzības pabalstiem Salaspils novada pašvaldībā""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Grozījumi sagatavoti, pamatojoties uz Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 36. panta piekto daļu.

Grozījumu projekta mērķis ir veikt izmaiņas saistošajos noteikumos atbilstoši veiktajiem grozījumiem Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumos Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu" (turpmāk – MK noteikumi) attiecībā uz mājokļa pabalsta aprēķināšanu, piešķiršanu un izmaksas kārtību un mājokļa pabalsta aprēķinam izmantojamām izdevumu pozīciju minimālajām normām. MK noteikumu grozījumi piemērojami no 2023. gada 1. jūnija.

MK noteikumu 3. pielikumā 1.2.2. apakšpunktā noteikts, ka mājokļa pabalstu aprēķina par visu mājokļa platību divistabu dzīvoklī, ja tajā deklarēta un dzīvo viena vai vairākas personas, kurām noteikta I un II grupas invaliditāte, vai viena vai vairākas personas, kuras sasniegušas valsts vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu. Salaspils novada saistošajos noteikumos papildus bija iekļauta vēl viena mērķa grupa, kurai mājokļa pabalsta aprēķinā divistabu mājoklī tika ņemta vērā visa mājokļa platība, proti, personas ar III grupas invaliditāti. Pašvaldībā 2022. gadā mājokļa pabalstu ir pieprasījušas 6 personas ar III grupas invaliditāti. Ņemot vērā, ka personas ar III grupas invaliditāti darbspējīgā vecumā var strādāt algotu darbu, gūstot ienākumus, mājokļa pabalsta aprēķināšanai tām būtu piemērojama vispārējā kārtība, proti no mājokļa kopējās platības aprēķinā ņemot vērā 32 m2 vienai personai mājsaimniecībā un 18 m2 katrai nākamajai personai mājsaimniecībā, kā to paredz arī MK noteikumi.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Projekts ietekmēs pašvaldības budžetu, jo nosakot lielākas minimālās normas izdevumu pozīcijām, palielināsies mājokļu pabalstu apmērs. Mājokļa pabalstu izmaksai uz 01.07.2023. izlietoti 196900,19 euro, kas ietver arī valsts budžeta līdzfinansējumu šim pabalstam.

Budžeta izdevumi nākamajam gadam tiks plānoti, ņemot vērā kārtējā gada budžeta izpildi.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Nosakot saistošajos noteikumos, ka mājokļa pabalsta aprēķināšanai tiek izmantotas izdevumu pozīciju minimālās normas atbilstoši MK noteikumu regulējumam, tiks dota iespēja zemu ienākumu mājsaimniecībām izmantot savas sociālās tiesības un saņemt lielāku atbalstu.

Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums tieši neietekmēs vidi, iedzīvotāju veselību un uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā un konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Projektam nav būtiskas ietekmes uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām, jo jaunas administratīvās procedūras nav paredzētas.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Tiks izpildīta Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. punktā noteiktā pašvaldības funkcija.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Projekts neparedz jaunu institūciju izveidi, esošo likvidāciju vai reorganizāciju.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Projekts ir piemērots iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Ievērojot Pašvaldību likuma 46. panta trešo daļu projekts tika publicēts pašvaldības tīmekļvietnē sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Pēc projekta publicēšanas tīmekļvietnē neviens viedoklis par projektu netika saņemts.

Salaspils novada domes priekšsēdētājs R. Anspaks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!