• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tukuma novada domes 2023. gada 26. oktobra saistošie noteikumi Nr. 24 "Par naudas balvām par sasniegumiem sportā Tukuma novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 31.10.2023., Nr. 211 https://www.vestnesis.lv/op/2023/211.52

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

31.10.2023., Nr. 211

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Tukuma novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 24

Pieņemts: 26.10.2023.

OP numurs: 2023/211.52

2023/211.52
RĪKI

Tukuma novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Tukuma novada domes saistošie noteikumi Nr. 24

Tukumā 2023. gada 26. oktobrī (prot. Nr. 17, 9. §)

Par naudas balvām par sasniegumiem sportā Tukuma novadā

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – saistošie noteikumi) noteic kārtību, kādā Tukuma novada dome (turpmāk – Dome) piešķir naudas balvas sportistiem, sportistu treneriem un sporta spēļu komandām par sasniegumiem sportā, kā arī nosaka naudas balvas apmēru.

2. Naudas balvas pretendentam – sportistam vai trenerim – jābūt deklarētam Tukuma novada administratīvajā teritorijā.

3. Naudas balvas piešķir sportistiem no 12 gadu vecuma (12 gadi tiek sasniegti attiecīgajā kalendārajā gadā).

4. Naudas balvas tiek piešķirtas, lai publiski pateiktos to ieguvējiem par panākumiem sporta jomā un sekmētu dalību sporta aktivitātēs Latvijā un ārvalstīs, izvērtējot pasākuma nozīmi, lietderību un konkrētās personas ieguldījumu sporta jomā Tukuma novadā, un par sasniegumiem, kas uzrādīti oficiālās starptautiskās klātienes sacensībās, kuras ir iekļautas attiecīgās starptautiski atzītās sporta federācijas sacensību kalendārā.

5. Naudas balvas tiek piešķirtas, proporcionāli sadalot summas no ikgadējā pašvaldības budžeta līdzekļu sadaļā "Sporta pasākumi" apstiprinātajiem finanšu līdzekļiem. Ņemot vērā kārtējā gada sasniegumus, finansējums proporcionāli tiek dalīts: Individuāliem sportistiem 50 %, Augsta līmeņa sportistiem 20 %, Sporta spēļu komandām 20 %, Sportistu vai komandu treneriem 10 %. Ar Domes Sporta komisijas lēmumu, ņemot vērā konkrētā gada sacensību rezultātus, procentuālais sadalījums var tikt mainīts.

II. Sasniegumi, par kuriem tiek piešķirtas naudas balvas, un to apjoms

6. Naudas balvu piešķir par sasniegumu, kas uzrādīts oficiālajās Latvijas un starptautiskajās klātienes sacensībās, kuras ir iekļautas attiecīgās sporta federācijas sacensību kalendārā. Attiecīgā sporta veida federācijai Latvijā ir jābūt reģistrētai Atzīto sporta federāciju reģistrā. Naudas balvu piešķir par sasniegumiem šādās sacensībās:

6.1. Olimpiskās spēles un Paralimpiskās spēles;

6.2. Pasaules čempionāts vai Pasaules kausa izcīņas kopvērtējums;

6.3. Eiropas čempionāts vai Eiropas kausa izcīņas kopvērtējums;

6.4. Baltijas čempionāts;

6.5. Latvijas Olimpiāde vai Latvijas čempionāts, vai attiecīgā sporta veida augstākā līmeņa sacensības Latvijā.

7. Sportistiem individuālajos sporta veidos, sporta spēļu komandām, kā arī sporta spēļu nacionālo izlašu sportistiem un treneriem, kas pārstāv Tukuma novadu olimpiskajos sporta veidos, piešķir naudas balvas šādā apmērā (pirms nodokļu nomaksas):

7.1. par piedalīšanos Olimpiskajās (Paralimpiskajās) spēlēs – līdz 1500,00 euro;

7.2. par izcīnītajām godalgām Pasaules čempionātos, Pasaules kausa izcīņas kopvērtējumā:

7.2.1. par 1. vietu – līdz 600 euro,

7.2.2. par 2. vietu – līdz 500 euro,

7.2.3. par 3. vietu – līdz 400 euro;

7.3. par izcīnītajām vietām Eiropas čempionātos, Eiropas kausa izcīņas kopvērtējumā:

7.3.1. par 1. vietu – līdz 500 euro,

7.3.2. par 2. vietu – līdz 400 euro,

7.3.3. par 3. vietu – līdz 300 euro;

7.4. par izcīnītajām godalgām Baltijas valstu čempionātos:

7.4.1. par 1. vietu – līdz 400 euro,

7.4.2. par 2. vietu – līdz 300 euro,

7.4.3. par 3. vietu – līdz 200 euro;

7.5. par izcīnītajām godalgām Latvijas Olimpiādē vai Latvijas čempionātos, vai attiecīgā sporta veida augstākā līmeņa sacensībās Latvijā:

7.5.1. par 1. vietu – līdz 300 euro,

7.5.2. par 2. vietu – līdz 200 euro,

7.5.3. par 3. vietu – līdz 100 euro;

7.6. naudas balvas no saistošo noteikumu 7. punktā minētajām summām piešķir tikai: ja sacensībās (disciplīnā) ir trīs dalībnieki – tikai par pirmo vietu, ja četri līdz pieci dalībnieki – tikai par pirmo un otro vietu, ja vairāk par pieciem dalībniekiem – tikai par pirmo līdz trešajai vietai. Domes Sporta komisija sasniegto vietu var izskatīt individuāli;

7.7. sporta spēļu komandu spēlētājiem un treneriem, kuri iegūst tiesības startēt Latvijas izlases sastāvā oficiālajās spēlēs, – līdz 300 euro par iegūtajām tiesībām dalībai Latvijas izlases komandas sastāvā;

7.8. sporta spēļu komandām par izcīnītajiem sasniegumiem saistošo noteikumu 7.5. apakšpunktā tiek piemērots koeficients 2;

7.9. sportistam un trenerim naudas balvas minimālais apmērs nav mazāks par 50 euro.

8. Ja sportistam vai sporta spēļu komandai kalendārā gada laikā dažādos čempionātos ir vairāki sasniegumi, naudas balvu, izņemot 7.1. apakšpunktā minēto, piešķir tikai par vienu – augstāko – sasniegumu attiecīgajā gadā. Biedrībai (sporta spēļu komandai), kurai kalendārā gada laikā dažādos čempionātos ir vairāki vecuma grupu sasniegumi, naudas balvu, izņemot 7.1. apakšpunktā minēto, piešķir par trīs augstākajiem sasniegumiem attiecīgajā gadā.

9. Sportistiem neolimpiskajos individuālajos un neolimpiskajos komandu sporta veidos naudas balvas aprēķina, piemērojot 50 % no saistošo noteikumu 7. punktā minētajām summām.

10. Sportistu trenerim (galvenajam trenerim), kurš ir reģistrēts Latvijas Sporta federācijas padomes Sporta speciālistu reģistrā un kurš oficiālajās Latvijas un starptautiskajās klātienes sacensībās, kas ir iekļautas attiecīgās sporta federācijas sacensību kalendārā, vai attiecīgā sporta veida federācijas statistikā ir uzrādīts kā treneris, piešķir naudas balvu par viena labākā audzēkņa sasniegumu atbilstīgi saistošo noteikumu 7. punktā minētajām summām. Sporta spēļu komandas trenerim 7.8. apakšpunktā norādītais koeficients 2 netiek piemērots.

III. Kārtība, kādā tiek piešķirtas naudas balvas

11. Aicinājumu pieteikties naudas balvai līdz kārtējā gada 1. decembrim izsludina pašvaldība, informāciju publicējot tīmekļvietnē www.tukums.lv.

12. Pieteikumu iesniegšanas termiņš ir kārtējā gada 30. decembris (pasta zīmogs vai elektroniskā paraksta datums).

13. Pieteikumus naudas balvai pašvaldībā (Talsu ielā 4, Tukumā, Tukuma novadā, LV-3101, vai nosūtot parakstītu ar drošu elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu, uz e-pastu: pasts@tukums.lv) var iesniegt fiziska vai juridiska persona – sportists, sporta klubs, kā arī sportista vai sporta spēļu komandas pārstāvis. Iesniegums iesniedzams no 1. decembra līdz 30. decembrim par sasniegumiem sportā par laika periodu no kārtējā gada 1. janvāra līdz kārtējā gada 30. decembrim.

14. Nepilngadīgas personas vārdā pieteikumu iesniedz personas likumiskais pārstāvis.

15. Pieteikumam, ievērojot saistošo noteikumu 6. punktā minētos nosacījumus, jāpievieno šādi dokumenti:

15.1. iesniegums, kurā jānorāda:

15.1.1. sportista vārds, uzvārds, iegūtā vieta, attiecīgā čempionāta vai sacensību pilns nosaukums, vecuma grupa, personas kods, deklarētā dzīvesvietas adrese, bankas konta numurs, tālruņa numurs vai e-pasta adrese, sportista trenera vārds, uzvārds, personas kods, deklarētā dzīvesvietas adrese, bankas konta numurs, tālruņa numurs vai e-pasta adrese, iesniedzēja vārds, uzvārds un tālruņa numurs (1. pielikums),

15.1.2. sporta spēļu komandas nosaukums, iegūtā vieta, attiecīgā čempionāta vai sacensību pilns nosaukums, vecuma grupa, sporta kluba, kas komandu pārstāv, nosaukums un bankas konta numurs, sporta spēļu komandas trenera vārds, uzvārds, personas kods, deklarētā dzīvesvietas adrese, bankas konta numurs, tālruņa numurs vai e-pasta adrese, iesniedzēja vārds, uzvārds un tālruņa numurs (2. pielikums);

15.2. attiecīgā sporta veida augstākās institūcijas apstiprinājums par iegūto vietu vai diploma kopija, apliecinājuma kopija par trenera piesaisti attiecīgajam sportistam vai sporta spēļu komandai.

16. Pieteikuma iesniedzējs ir atbildīgs par iesniegto ziņu patiesumu.

17. Pieteikumus nākamā gada janvāra sēdē izskata Domes Sporta komisija.

18. Naudas balvas tiek piešķirtas un izmaksātas vienu reizi gadā, pasākuma "Sporta laureāts" laikā.

19. Naudas balva tiek pārskaitīta uz iesniegumā norādīto attiecīgā sportista vai pārstāvja kredītiestādes kontu, iepriekš ieturot visus normatīvajos aktos paredzētos nodokļus.

20. Sporta spēļu komandai piešķirtā naudas balva tiek ieskaitīta attiecīgā sporta kluba kontā.

21. Naudas balvu pretendentu sarakstu, kurā norādīts apbalvotās personas vārds, uzvārds, deklarētā dzīvesvietas adrese vai sporta spēļu komandas nosaukums, saņemšanas pamatojums, un balvas apjomu atbilstīgi Domes Sporta komisijas ieteikumam apstiprina Dome.

IV. Noslēguma jautājumi

22. Saistošo noteikumu izpildes kontroli veic Tukuma novada pašvaldības administrācijas Kultūras un sporta nodaļa.

23. Ar saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienu spēku zaudē Domes 2022. gada 23. februāra saistošie noteikumi Nr. 14 "Par naudas balvām par sasniegumiem sportā Tukuma novadā".

Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa

 

1. pielikums
Tukuma novada domes 26.10.2023.
saistošajiem noteikumiem Nr. 24

Tukuma novada pašvaldībai

IESNIEGUMS

Sportista vārds, uzvārds

 

Iegūta ____ vieta (čempionāta vai sacensību pilns nosaukums)

 

Vecuma grupa

 

Personas kods


Pārstāvja vārds, uzvārds

 

Personas kods


Deklarētā dzīvesvietas adrese

 

LV

 

Banka

 

bankas kods

 

Konta numurs vai pārstāvja konta numurs

(IBAN 21 zīme)


Tālruņa Nr. vai e-pasta adrese

 

Trenera vārds, uzvārds

 

Personas kods


Deklarētā dzīvesvietas adrese

 

LV

 

Banka

 

bankas kods

 

Konta numurs

(IBAN 21 zīme)


Tālruņa Nr. vai e-pasta adrese

 

Iesniedzējs

 

/

 

/

 

paraksts

 

paraksta atšifrējums

 

202____. gada ____. _____________

Tālruņa Nr. ______________________

Apliecinu, ka esmu ieguvis piekrišanu no personām, kuras ir iekļautas šajā iesniegumā, šo personu datu nodošanai Tukuma novada pašvaldībai naudas balvas par sasniegumiem sportā Tukuma novadā izvērtēšanai.

Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa

 

2. pielikums
Tukuma novada domes 26.10.2023.
saistošajiem noteikumiem Nr. 24

Tukuma novada pašvaldībai

IESNIEGUMS

Sporta spēļu komandas nosaukums


Iegūta ____ vieta (čempionāta vai sacensību pilns nosaukums)

 

Vecuma grupa

 

Sporta klubs, kas pārstāv komandu

 

Banka

 

bankas kods

 

Konta numurs

(IBAN 21 zīme)


Trenera vārds, uzvārds

 

Personas kods


Deklarētā dzīvesvietas adrese

 

LV

 

Banka

 

bankas kods

 

Konta numurs

(IBAN 21 zīme)


Tālruņa Nr. vai e-pasta adrese

 

Iesniedzējs

 

/

 

/

 

paraksts

 

paraksta atšifrējums

 

202____. gada ____. _____________

Tālruņa Nr. ______________________

Apliecinu, ka esmu ieguvis piekrišanu no personām, kuras ir iekļautas šajā iesniegumā, šo personu datu nodošanai Tukuma novada pašvaldībai naudas balvas par sasniegumiem sportā Tukuma novadā izvērtēšanai.

Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa

 

Saistošo noteikumu Nr. 24 "Par naudas balvām par sasniegumiem sportā Tukuma novadā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums

Pašvaldību likuma 44. panta otrajā daļā noteiktas pašvaldības domes tiesības izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību. Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 7. punktā noteikta pašvaldības autonomā funkcija "veicināt sporta attīstību, atbalstīt sportistu un sporta klubu, arī profesionālo sporta klubu, darbību", kuras ietvarā ietverama arī iespēja pašvaldībai apbalvot sportistus un sporta klubus par augstiem sasniegumiem un rezultātiem, tomēr naudas balvu piešķiršana sportistiem nav pašvaldības obligāti īstenojama funkcija. Saskaņā ar Pašvaldību likuma 5. panta pirmo daļu pašvaldība savas administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi īstenot iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tās nav citu institūciju kompetencē un šādu darbību neierobežo citi likumi. Ņemot vērā, ka pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas iespējamas tikai jomās, kas izriet no publiskas pašvaldību autonomās funkcijas, bet nav noteiktas kā obligāti īstenojamas, secināms, ka pašvaldība ir tiesīga piešķirt naudas balvas par labiem un izciliem sasniegumiem sportā. Saskaņā ar Pašvaldību likuma 51. panta ceturto daļu pašvaldība tās darbībā atbalsta pilsoniskās sabiedrības organizācijas (biedrības un nodibinājumus), kas darbojas šīs pašvaldības administratīvajā teritorijā, to skaitā sporta klubus un sporta biedrības.

Saistošie noteikumi noteic kārtību, kādā Tukuma novada dome piešķir naudas balvas sportistiem, sportistu treneriem un sporta spēļu komandām par sasniegumiem sportā, nosaka naudas balvas apmēru. Īstenojot saistošos noteikumus, Tukuma novada pašvaldība izsaka pateicību un sumina tos sportistus, sporta spēļu komandas un klubus, kuri reģistrēti un darbojas Tukuma novada administratīvajā teritorijā un kuri piedalās sacensībās, pārstāvot Tukuma novadu, un ir izcīnījuši godalgotas vietas Latvijas, Baltijas, Eiropas un Pasaules čempionātos, gan olimpiskajos, gan neolimpiskajos sporta veidos, kā arī kā novadnieki ir iekļuvuši Latvijas izlases sastāvos oficiālās spēlēs.

Ar saistošo noteikumu izdošanu tiks izpildīta Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punkta prasība, kas paredz, ka līdz 2024. gada 30. jūnijam dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību Pašvaldību likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši Pašvaldību likumā ietvertajam pilnvarojumam.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu

Ietekme uz pašvaldības budžetu nenozīmīga.

Naudas balvas summas apmērs tiek plānots katra nākamā gada budžeta ietvaros.

Naudas balvām sportistiem, sporta spēļu komandām un treneriem 2023. gada pašvaldības budžetā plānoti 20 000,00 EUR.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci

Saistošie noteikumi neparedz ietekmi uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi, ietekmi uz konkurenci.

Saistošie noteikumi izstrādāti, lai motivētu Tukuma novada sportistus un spora klubus sasniegt sportā augstus rezultātus, kā arī sniegtu pašvaldības atbalstu labākajiem sportistiem, izrādot lepnumu un pateicību par sportistu ieguldījumu augstu rezultātu sasniegšanā.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām

Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

Papildu cilvēkresursu iesaiste saistošo noteikumu īstenošanā netiek paredzēta.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu

Izpildes nodrošināšanai papildu resursi nav nepieciešami. Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Tukuma novada pašvaldības administrācijas Kultūras un sporta nodaļa un Finanšu nodaļa.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai.

Saistošo noteikumu īstenošanai netiek plānots izmaksu palielinājums.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām

Saistošo noteikumu projekts ar Tukuma novada domes Finanšu komitejas 2023. gada 21. septembra lēmumu Nr. TND/1-6.1/23/5 (prot. Nr. 9, 7. §) nodots sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, publicējot Tukuma novada pašvaldības tīmekļvietnē www.tukums.lv. Viedokļa izteikšanas termiņš bija noteikts divas nedēļas no publikācijas dienas. Saistošo noteikumu projekts publicēts 2023. gada 25. septembrī ar aicinājumu viedokļus izteikt līdz 2023. gada 9. oktobra pl. 18.00. Minētajā laika posmā sabiedrības viedokļi nav saņemti.

Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!